2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Az átlagosnál jobb lehet a szőlőtermés az idén

Agro Napló
A mostani kilátások szerint a szőlőtermelők és a borászok az átlagosnál nagyobb mennyiségű és jobb minőségű szőlőt szüretelhetnek az idén - közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára hétfőn az MTI érdeklődésére.

Horváth Csaba elmondta: várhatóan legalább 3 millió hektoliter bor kerül majd a pincékbe, szemben a múlt évi 1,8 millió hektoliterrel.

Kifejtette: az idén jelentősebb fagykár sehol nem volt a magyarországi szőlőültetvényeken; viharkárok ugyan előfordultak egyes térségekben, de ezeknek általában helyi terméscsökkentő hatásuk volt. A növény-egészségügyi helyzet is kielégítő, azaz komolyabb fertőzésre - peronoszpóra- vagy lisztharmatveszélyre - nem kell számítani. A szakember szerint esetleg csak az aszály csökkentheti a terméskilátásokat.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának előrejelzése szerint a magyar borágazat éves árbevétele ebben az évben várhatóan 80-90 milliárd forint között alakul.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Emelné a bor árát a HNT

Emelné a bor árát a HNT

Az elmúlt években a magyar borok nagykereskedelmi árai nem, vagy csak igen csekély mértékben változtak, annak ellenére, hogy az ágazat termelési költs...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!