HDSZ: a magyar húsiparban szerkezetátalakító beruházások kellenek

Agro Napló
A magyar húsipar csak jelentős szerkezet-átalakító beruházásokkal tudja visszanyerni versenyképességét, a béreket pedig emelni kell, hogy az ágazat ne veszítse el a szakképzett munkaerőt - állapította meg a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) elnöksége szerdai budapesti ülésén.

  A HDSZ tájékoztatása szerint a testület úgy ítéli meg, a magyar húságazatnak csak akkor van jövője, ha a gazdasági növekedés hatására emelkedik a húsfogyasztás. Ehhez szerintük szükség van arra, hogy a kormány végrehajtsa a sertésprogramot, az általános forgalmi adó mértékét leszállítsa az Európai Unió országaiban jellemző szintre, és korlátozza a feketegazdaságot. 

    Emellett az önkormányzati tulajdonba került húsüzemekben erősíteni kell a foglalkoztatás biztonságát, a munkahelyek védelmét. Pápán további kormányzati erőfeszítéseket kíván a vágóhíd működésének konszolidálása, Kapuváron pedig esélyt kell adni az üzem újraindításához és az emberek foglalkoztatására. 

    Az elnökség a HDSZ közelmúltban tartott kongresszusát értékelve úgy ítélte meg: a húsiparban dolgozó emberek jogos elvárása, hogy az ágazatban érdekelt hazai befektetők és önkormányzatok nagyobb felelősséget viseljenek a magyar munkavállalók élet- és munkakörülményei iránt a tulajdonukban lévő gazdasági társaságoknál. 

    A társadalmi szolidaritásnak és a szociális partnerek együttműködésének továbbra is az a legfőbb biztosítéka, ha a munkáltatók tiszteletben tartják a szakszervezetek és az üzemi tanácsok tevékenységét. A HDSZ számára elfogadhatatlan, hogy az új munka törvénykönyve meggyengítette a szakszervezeti tisztségviselők védelmét, és az új szabályozás szerint a munkáltató bizalomvesztésre hivatkozva azonnali hatállyal felmondhat egy függetlenített vállalati szakszervezeti vezetőnek. 

    A HDSZ elnöksége a kongresszus által adott felhatalmazással élve, aktívan részt kíván venni a három szakszervezeti konföderáció és az ipari-energetikai ágazati szakszervezetek fúziójának előkészítésében - olvasható a közleményben.

 

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Master Good megvásárolta a Ságát

A Master Good megvásárolta a Ságát

A magyar tulajdonban lévő Master Good Kft. megvásárolta az angol tulajdonú Sága Foods Zrt. részvényeinek 100 százalékát, a vételár kiegyenlítése januá...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?