2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Ismertették Békés megye sertésstratégiáját is

Agro Napló
Vidékfejlesztési konferenciát rendeztek szerdán Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban, melyen többek között ismertették a megyei sertésstratégiát is.

Búsi Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkára elmondta, a 2007 és 2013 között elkölthető pénzek több mint 90 százalékát már lekötötték, a kifizetés is 60 százalék felett áll. Hozzátette, hogy állattartó telepeknek és élelmiszeripari üzemeknek építés nélküli technológiai fejlesztésekre nyitnak pályázati forrást. A kistelepülések egyebek mellett falu- és tanyagondnoki szolgáltatásra gépjárműveket vásárolhatnak 10 milliárd forintból, 13 milliárd forintból turisztikai fejlesztés is várható.


Illusztráció: Szuperinfó

Farkas Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke kiemelte, a megyei önkormányzatok fő feladata a területfejlesztés lett, ami szorosan összefügg a vidékfejlesztéssel. A sertésstratégia kapcsán kiemelte, egységbe kell foglalni a szakembereket, komplex tervekre van szükség, partnerségre törekednek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával is. A megyei sertésstratégia részleteiről Kónya István, a megyei közgyűlés alelnöke számolt be. Elmondta, áprilisban alakult meg egy munkacsoport ennek kidolgozására, mely elkészítette a tervek első kötetét. Problémákat vetettek fel, megoldási javaslatokat vázoltak, célokat fogalmaztak meg, melyek közül ha csak egy nem teljesül, az egész működésképtelen.

– Növelni kell a foglalkoztatást. A húsipari szakképzést is fel kell lendíteni. Fontos a termék kérdése is, hogy a megyeiek megyei alapanyagból készült megyei árucikkeket vegyenek, egyenek. Infrastrukturális fejlesztésekre is szükség van, a bezárt állattartó telepeket újra kell nyitni, a feldolgozási kapacitások miatt pedig fel kell építeni egy nagy vágóhidat.

Hanó Miklós, Békéscsaba alpolgármestere emlékeztetett, hogy korábban ő vetette fel a sertésstratégia szükségességét. A megfelelő feltételek megteremtését sürgette. Elmondta, a gazdáknak nem képződött nyeresége, pedig fontos a termelés újraindítása, hogy az élelmiszeriparnak legyen megfelelő alapanyaga. Úgy véli, a belső fogyasztást is erősíteni kell.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke kiemelte, 2014 és 2020 között komoly pénzek érkeznek vidékfejlesztésre. Palai József megyeiállattenyésztési osztályvezető a kormányzat eltökéltségének fontosságát hangsúlyozta. Konrád Istvánné, a Magyar Piac Szövetkezet elnöke elmondta, mintául szolgáló háztáji programokat indítanak.

Forrás: BEOL

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Master Good megvásárolta a Ságát

A Master Good megvásárolta a Ságát

A magyar tulajdonban lévő Master Good Kft. megvásárolta az angol tulajdonú Sága Foods Zrt. részvényeinek 100 százalékát, a vételár kiegyenlítése januá...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!