Újból elérhetőek a termőföldvásárlást támogató programok

Agro Napló
Magyarországon 2007-ben lett meghirdetve a17/2007. (III. 31.) FVM rendelet szerinti birtokfejlesztési hitel kamattámogatás és 99/2007. (IX. 19.) FVM rendelet alapján működő birtokösszevonási célú termőföldvásárlási támogatás, amelyek a termelők termőföldvásárlási igényét voltak hívatottak támogatni eredetileg 2009. december 31-ig, majd az Európai Unió Tanácsának határozata alapján egészen 2013. december 31-ig.

Az Európai Unió Tanácsának a termőföldvásárlásra irányuló támogatások határidejének meghosszabbításáról szóló határozatát azonban az Európai Unió Bizottsága megtámadta.



Az Európai Unió intézményei között kialakult jogi vitában Magyarország mindig is a termőföldvásárlási jogcímek alkalmazhatósága mellett érvelt, és az Európai Unió Bíróságának 2013. december 4-én közzétett ítélete is a magyar álláspontot támasztotta alá.



Mindez azt jelenti, hogy a magyar gazdálkodók – bár rendkívül rövid határidővel – újból jogosultakká váltak ezen támogatások igénybevételére.



A támogatás igénybevételének alapvető feltételei nem változtak, azonban tekintettel arra, hogy a termőföldvásárlási támogatási programok 2013. december 31. után történő meghosszabbítása uniós jogi eljárási okokból erősen kétséges, kizárólag a 2013. december 5-31-e közötti időszakban megkötött hitelszerződések/adásvételi szerződések után lehet igénybe venni támogatást.



A birtokfejlesztési hitel kamattámogatás esetében fontos változás, hogy a kérelmezőnek az első igényléskor, de legkésőbb 2013. december 31-ig csatolnia kell a hitelszerződés egy eredeti példányát. A kamat megfizetéséről szóló igazolást a „Bevallás az államháztartással szembeni egyes juttatások igényléséről” című nyomtatványhoz kell mellékelni.



A birtokösszevonási célú termőföldvásárlási támogatás vonatkozásában a kérelem benyújtására nyitva álló véghatáridő szeptember 30-ról december 31-re módosul, és a kérelmekről a földművelésügyi igazgatóság legkésőbb 2013. december 31-ig dönt.



A fenti jogszabály módosítások folyamatban vannak. A hatálybalépésről a gazdálkodókat sajtóközlemény formájában haladéktalanul értesíteni fogjuk.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Az ezen a héten újranyíló pályázattal együtt a Vidékfejlesztési program (VP) öt kiírásában van még fejlesztési forrás az erdőgazdálkodók számára. A pr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!