Feldman Zsolt felidézte: az előző program alapvetően a mezőgazdasági alapanyag-termelést erősítette.
Hozzátette: az élelmiszeripar azonban olyan szegmense a magyar gazdaságnak, amelynek megerősítése nélkül közép- és hosszútávon a mezőgazdasági alapanyag-termelés sem lehet Magyarországon életképes.
Rámutatott: a kormányzat a források felosztásának tervezésénél nagyságrendekkel több pénzt akar az élelmiszer-feldolgozás támogatására fordítani annak érdekében, hogy a stagnáló élelmiszeripar 2020-ra erős, életképes szektorrá váljon, amely a hazai és az exportpiacok ellátása terén is komoly eredményeket tud felmutatni.
Feldman Zsolt elmondta, a programok a tervezési szakaszban vannak. Az elképzelések szerint a vidékfejlesztési programban közel 200 milliárd forinttal támogatja a kormány az élelmiszer-feldolgozást, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból pedig mintegy 100 milliárd forintot szán erre.
Hozzáfűzte: minderről még Brüsszellel is tárgyalni kell, de a forrás nagyságrendje érzékelteti, fontosnak tartják az élelmiszer-feldolgozás helyzetének javítását.
A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy a pénzből egyebek mellett fejlesztik a szektor versenyképességét, megújítják a termelési infrastruktúrát, javítják az energiahatékonyságot, erősítik a nemzeti minőségtanúsító rendszereket és támogatják, hogy minél jobb minőségű termékeket állítsanak elő a termelők.
Az Élelmiszer című szaklap által szervezett konferencián a kiskereskedelmi láncok, a beszállítók és a háttéripari cégek képviselői a szektort érintő aktuális kérdéseket vitatják meg a konferencián.
Forrás: MTI