2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

A zöld gazdaságról és munkahelyteremtésről tanácskoztak az EU környezetvédelmi miniszterei

Agro Napló
Az olasz EU-elnökség meghívására az uniós környezetvédelmi miniszterek Milánóban megvitatták a zöld növekedés lehetőségeit, kiemelt figyelemmel az EU 2020 Stratégia végrehajtása során szerzett tapasztalatokra, az Európai Szemeszter zöldítésének igényére és a foglalkoztatás elősegítésére. Az ülésen részt vett Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.

Az Unió Tanácsa által 2010-ben elfogadott, a foglalkoztatást és növekedést segíteni hivatott „Európa 2020” Stratégia prioritási területeket és számszerűsített célkitűzéseket határoz meg az Unió szintjén. A Stratégia végrehajtása a gazdaságpolitikai és költségvetés-politikai koordináció évente ismétlődő ciklusa, az „Európai Szemeszter” keretében történik.

A miniszterek milánói tanácskozásukon egyetértettek abban, hogy a társadalmi és gazdasági szempontok mellett a környezet- és klímavédelmi érdekek is megfelelően érvényesüljenek az Európa 2020 Stratégia végrehajtása során, illetve az Európai Szemeszter folyamatában. A zöld gazdaságra való áttéréshez és az Európa 2020 stratégia erőforrás-hatékonysági és klímavédelmi céljainak megvalósításához megfelelő és kiszámítható szakpolitikai keretekre, szabályozásra és támogatási rendszerre van szükség, figyelemmel az ipari versenyképesség szempontjaira is.

Magyar részről elhangzott, hogy a pazarló és szennyező, továbbá az azok kezelésére irányuló megoldások helyett nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megelőző jellegű, erőforrás-hatékony technológiák kifejlesztésének és elterjedésének támogatására. E folyamatban jelentős szerepük lehet a kis- és középvállalkozások zöld fejlesztéseinek. Kulcsfontosságú szerepe van továbbá a megfelelő képzési és átképzési lehetőségek biztosításának.

Magyarország számára kiemelten fontos téma az élelmiszerpazarlás kérdése és annak csökkentése. Az egyre rövidebb élelmiszerlánc kialakulását célzó intézkedések kidolgozása, a helyben előállított élelmiszerek fogyasztásának ösztönzése és a termelői piacok további térnyerése egyaránt hozzájárul a természeti erőforrások megőrzéséhez és a tudatos élelmiszer fogyasztás elterjedéséhez.

Komoly lehetőség kínálkozik zöld munkahelyek kiépítésére az energiahatékonysági és megújuló energiaforrás-előállítási szektorokban, valamint az öko-innovációban, a szennyvíz- és hulladékkezelésben, a biodiverzitás védelmében és végül, de nem utolsó sorban a zöld infrastruktúra fejlesztésében. Fontos a környezettudatos ipar és környezetbarát technológiák alkalmazásának elősegítése, az újrahasznosítás koncepciójának népszerűsítése, csakúgy, mint a környezettudatos gondolkodás fejlesztése.

Forrás: Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!