Biztonsági jegy a földrajzi jelzés nélküli borokra

Agro Napló
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) határozatában tagjai számára kötelezővé tett intézkedést Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter kiterjeszti a piac további szereplőire is. Ez az intézkedés lehetővé teszi a tiszta piaci helyzet kialakítását valamint a teljes termékpálya nyomon követhetőségét a földrajzi jelzés nélküli borok területén.

Dr. Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára elmondta, az intézkedés célja, az oltalom alatt álló eredet-megjelölést vagy földrajzi jelzést nem viselő borászati termékek piaci forgalmának teljes felügyelete. Hozzátette, a borászati termékek forgalomba hozatalát követően az ellenőrzés a HNT valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Borászati Igazgatóságának feladata lesz. Az ellenőrzés kiterjed majd a kis- és nagykereskedelmi forgalmazókra egyaránt. Az ellenőrzési rendszer alapja egy olyan adatbázis, amely értékes piaci információkkal bír a folyamat szereplői részére, amelyet jogosultsági alapon lekérdezhetők lesznek.

Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a konzultáción elmondta, hogy a borágazaton túl más szakmaközi szervezetek is hasonló lépéseket fontolgatnak, így a tej vagy a hús termékpályán is várható hasonló intézkedés.

Tornai Tamás, a HNT elnöke elmondta, hogy ellenőrzési jegy ellenértéke 30 forint a kiszerelési egység minden megkezdett literére, amelynek egy része az ellenőrzésre más része pedig a hazai borászatok minőségfejlesztésére lesz visszaforgatva. A HNT köteles lesz a befizetett ellenőrzési díjból származó bevételt elkülönítetten bemutatni, valamint minden negyedév végét követő hónap 10. napjáig honlapján nyilvánosságra hozni az ellenőrzési díj felhasználására vonatkozó beszámolóját.

Gál Péter, a HNT szakmai igazgatója bemutatta az ellenőrző jegy mindennapi működését az igényléstől a palackra kerülésig. A biztonsági jegyen elhelyezett nyílt adatok bármely BAR Code olvasóval, akár a kereskedő, a viszonteladó, vagy akár a vásárló/felhasználó által kiolvashatók, kinyerhetők (mobiltelefon, tablet, stb.) Ezen adatok megismeréséhez nem szükséges azonosítás. Lesznek továbbá a jegyen olyan adatok is, amelyek csak az ellenőrzésben érintett hatóságok részére (NÉBIH, NAV, stb.) hozzáférhetők.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sonka, tojás, csokinyúl a középpontban

Sonka, tojás, csokinyúl a középpontban

Megkezdődött a húsvéti élelmiszer mustra, a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, a vizsgálatok középpontjában idén is a sonka, a tojás, és cs...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!