Az Unió is elismeri a környezetszennyező műanyag zacskók visszaszorításában elért magyar eredményeket

Agro Napló
Az EU környezetvédelmi miniszterei 2014. december 17-én Brüsszelben üléseztek. A magyar delegációt Dr. Nagy István parlamenti államtitkár vezette.

A tanácskozáson a tagállamok a könnyű műanyag hordtasakok felhasználásának korlátozásáról, valamint a közepes méretű tüzelőberendezéseinek szabályozásáról fogadtak el új jogszabályt. Emellett az EU levegőminőségi és hulladékpolitikájának jövőjéről, valamint a 2015 utáni nemzetközi fejlesztési célokról volt szó.

Az EU közös célként fogalmazta meg az 50 mikronnál vékonyabb műanyag hordtasakok felhasználásának csökkentését. Ez a lépés teljes összhangban van a magyar erőfeszítésekkel. Magyarország a közelmúltban komoly eredményeket ért el a környezetszennyező zacskók felhasználásának visszaszorítása terén, megfelelve ezzel az uniós új előírásoknak is. Az ilyen csomagolóanyagok után kötelező és nem elkerülhető a termékdíj megfizetése.

A közepes méretű tüzelőberendezések kibocsátásának korlátozásáról szóló új uniós jogszabályt Magyarország, a tagállamok minősített többségével együtt támogatta, a területre vonatkozó hazai szabályozás alapján. A tagállamok továbbá egyöntetűen kérték az Európai Bizottságot, hogy tisztázza, hogyan kívánja folytatni a hulladékokkal és a levegőminőséggel kapcsolatos két nagy javaslatcsomagjának tárgyalásait. A magyar államtitkár reális adatok alapján, megvalósítható célok meghatározását szorgalmazta. Az ügy előzménye, hogy a Bizottság az ülés előtti napon erősítette meg korábbi javaslatainak felülvizsgálatát. A Tanácson újabb részleteket nem közölt Karmenu Vella környezetvédelmi, tengerügyi és halászati biztos, azonban arra ígéretet tett, hogy mielőbb, még 2015-ben bemutatja átgondolt elképzeléseit a levegővédelmi célokra és a körkörös gazdaság kiépítésére vonatkozóan.

A 2015 utáni nemzetközi fejlesztési menetrendet kialakító tárgyalási folyamat kapcsán Dr. Nagy István államtitkár elmondta: Magyarország büszke arra, hogy meghatározó szerepet vállalhatott a Nyílt Munkacsoport társelnökeként. Az ENSZ Közgyűlés a 2015 utáni menetrend tárgyalási folyamat meghatározó alapjának nyilvánította a Nyílt Munkacsoport jelentését és javaslatait. Magyarország a továbbiakban is törekszik az aktív szerepvállalásra. Dr. Nagy István a Kenya mellett társelnökként fellépő ír kollégáknak sok sikert és kitartást kívánt a komoly kihívást jelentő ENSZ tárgyalási folyamathoz.

Forrás: Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!