Nukleáris technológia segíti a horvát termelőket a kártevők ellen

Agro Napló

Kép: ©IAEA/Louise Potterton



2015. május 27., Opuzen, Horvátország – Több mint 20 millió sterilizált hím gyümölcslegyet engednek szabadjára a hét folyamán a dél-horvátországi Neretva völgyében – fontos mozzanat egy projektben, ami környezetbarát módon segítené a környék gyümölcstermelőit a kártevőkkel szembeni védekezésben.

A fogyasztók világszerte nem különböznek abban a kívánságukban, hogy a tányérjukra kerülő zöldségek és gyümölcsök a lehető legkevesebb növényvédőszer-maradványt tartalmazzák. Szintén ebbe az irányba mutat az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (IAEA) közös egysége, ami a nukleáris technológia békés célú, az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban történő felhasználásának lehetőségeit kutatja évtizedek óta. Az egység egy speciális laboratóriuma jó eredményekről számolhat be az úgynevezett Steril Rovar Technológia (SIT) tekintetében.

Horvátországban a technológia már meghozta gyümölcsét – minden tekintetben. A helyi gazdák 20 %-kal növelték éves termelésüket egy 2010-ben indított kísérleti projekt után. Erre az eredményre építve indult el egy nagyobb volumenű regionális kezdeményezés, amely keretében 12 balkáni és kelet-mediterráneumi ország egyesíti szaktudását, technikai szakértőit és laboratóriumi kapacitásait a modern és jól működő horvát gyümölcslégy-kezelő infrastruktúrával.

Egyrészről az Adriai-tenger, másrészről magas hegyek által körülölelt Neretva-völgy festményszerű citrus-ültetvényei komoly veszélynek vannak kitéve a narancslégy (Ceratitis capitata) révén, ami a világ egyik legpusztítóbb gyümölcslégy faja. A földrajzi adottságok és a rovar jelenléte tökéletes kísérleti tereppé teszi a 12 000 hektárnyi területet a steril rovar technológia számára.

A helyi lakososság 90 %-a kötődik valamilyen formában a citrusgyümölcsök termeléséhez, javarészt mandarint termelnek, ráadásul 80 %-ban exportpiacra. A korán érő mandarinok révén pár hetes előnyhöz jutnak a helyi gazdák a külföldi piacokon. 

Azonban nem csupán a fogyasztók keresik a magas minőségű terméket, de sok országban a hatóságok is megkövetelik azt. Szigorú szabályozás jellemző a növényvédőszer-maradványok megengedett mennyiségének tekintetében, illetve a gyümölcslégy által fertőzött termésre gyakran behozatali tilalmat is bevezetnek.

Miközben nincs még egy olyan mezőgazdasági termék, ami ilyen intenzív növényvédőszer-alkalmazást igényelne, mint a zöldségek és gyümölcsök. Világszerte a termelők hatalmas összegeket, évi 45 milliárd dollárt költenek vegyi anyagokra – és az ilyen költségek várhatóan még tovább nőnek! Emiatt a FAO-IAEA által alkalmazott technológiai nem csak környezetbarát és fenntartható alternatívát kínál, de, a magas beruházási költségek ellenére, költséghatékonyt is.

A steril rovar technológia gyakorlatilag egy születésszabályozó módszer, amellyel kártevőmentes vagy alacsony gyakoriságú területeket lehet kialakítani. Lényege, hogy ionizáló sugárzással sterilizálnak nagy mennyiségben tenyésztett kártevő rovarokat, ilyen a gyümölcslégy is, amelyeket aztán a kártevő által fertőzött területen engednek ki. Itt a steril hímek a nőstényekkel párosodva biztosítják, hogy ne tudjon reprodukálódni a populáció, sőt, száma jelentősen csökkenjen.

A FAO-IAEA által a kártevők ellen létrehozott ausztriai laboratórium folyamatosan fejleszti ezt az egyébként az 50-es években kialakított technológiát, és a steril rovarokra vonatkozóan nemzetközi minőségellenőrző iránymutatásokat dolgozott ki.

A projekt keretében a részt vevő országok fejlesztik megelőzési kapacitásaikat, ami még mindig a legjobb és legolcsóbb megoldás egy kártevő kezelésére, regionális gyümölcslégy-megfigyelő rendszert hoznak létre, közös kártevő-kezelési stratégiát dolgoznak ki, miközben a kertészeti ágazatukat is továbbfejlesztik. A gyümölcslégy-invázió jellege – és a technológia úgyszintén – szinte megkövetelik a megfelelően koordinált, határokon átnyúló válaszlépéseket. Különösen egy olyan régióban, ami tele van gyümölcsöskertekkel, szőlőkkel, tökéletes célpontot kínálva egy exotikus gyümölcslégy faj megjelenésének.

A legfontosabb érv a steril rovar technológia használata mellett, hogy e révén a gazdák képesek kereskedelmi mennyiségű és minőségű terményt előállítani, miközben a gyümölcsök védve vannak a kártevőktől is vegyi anyagok használata nélkül.

És, amint azt a szakemberek kiemelik, a rovarok nem képesek rezisztenciát kifejleszteni a technológia ellen.

 

HASZNOS LINKEK:

FAO-IAEA együttműködés – Kártevők elleni védekezés [EN]

http://www-naweb.iaea.org/nafa/index.html

FAO információs kiadvány  – Védekezés a gyümölcslegyek ellen [EN]

http://www.fao.org/3/a-i4653e.pdf

Animációs videó: a Steril Rovar Technológia [EN]

 

Videó: Nukleáris technológia a jobb minőségű gyümölcsökért [EN]

https://www.youtube.com/watch?v=pG_MLTiI-ic

Integrált növényvédelem [EN]

http://www.fao.org/agriculture/crops/thematic-sitemap/theme/spi/scpi-home/managing-ecosystems/integrated-pest-management/en/  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legna...

Túlérett almák a hűtőházakban

Túlérett almák a hűtőházakban

Betároltak a gazdálkodók Kelet-Magyarországon. Minden almafajta túlérett egy kicsit, ezért inkább egy értékmentés folyt, mint tudatos tárolás – írta a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?