Az intézkedések arról szólnak, hogy az embereknek hogyan lehet jó minőségű élelmiszereket biztosítani és megvédeni őket attól, hogy a multinacionális cégek rossz minőségűeket adjanak el nekik. A tárcavezető szerint a kormány hatósági tájékoztatási, tudatformáló és ellenőrző munkát indít, hogy érdemben javuljon az élelmiszerminőség. Fontosnak tartotta a magyar élelmiszerek népszerűsítését, kiemelve, hogy az elmúlt hét évben 30-ról közel 60 százalékra nőtt a magyar termékek aránya a kiskereskedelmi forgalomban.
Kovács Zoltán az akciótervről azt mondta: céljuk egy olyan szabályozás kialakítása, amelyben a magyar mezőgazdaság megmaradhat húzóágazatnak, és garantálja, hogy a magyar fogyasztók is jó minőségű termékeket kapjanak. Az FM tájékoztatása szerint a részleteket Fazekas Sándor miniszter közli majd szombaton.
(MTI)
Tésztagyár Tiszakécskén
Minden olyan vállalkozás, ami a mezőgazdasághoz kapcsolódik, és az abból származó tudást alakítja át ipari tudássá és kereskedelmi tőkévé, különösen fontos a magyar kormánynak; a Balogh Tészta Zrt. is egy ilyen vállalkozás - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Balogh Tészta Zrt. új üzemének avató ünnepségén, csütörtökön Tiszakécskén.
Az 1993-ban Jászkarajenőn alapított vállalkozás első üzemének kapacitása néhány év múlva már nem volt elegendő, így 2002-ben új tésztagyár építése vált szükségessé. Az új üzemben 2013-ra vált túlterheltté. A tiszakécskei gyár építése 2015 júliusában kezdődött. A 8500 négyzetméter alapterületű üzembe első fázisban óránként 2250 kilogramm tészta gyártására és csomagolására alkalmas gépsorokat telepítettek. A beruházás költségei elérik a 2,7 milliárd forintot, melyből a banki hitel 1,6 milliárd forint, az uniós támogatás 500 millió forint.
A Balogh Tészta Zrt. az előző évben 9 ezer tonna terméket állított elő. Alapanyagait kizárólag magyar beszállítóktól szerzi be. (MTI)
Forrás: NAK