Tragikus mértékű a hazai méhpusztulás

Agro Napló
Vírus tizedelte a méheket, exportra kevesebb jut, de itthon lesz elég méz, csak repcéből lesz hiány. A klímaváltozás és a vegyszerek miatt is veszélyben vannak a méhek, pedig a száz leggyakoribb haszonnövény 70 százalékának a beporzástól függ a mennyisége.

Az ázsiai méhatka terjesztette vírus az utóbbi évek legnagyobb méhpusztulását okozta Magyarországon. A Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke, Haász Ferenc beszélt arról elsőként, hogy a megyében az ősszel regisztrált 78 ezres méhállomány körülbelül 20 ezerrel csökkent az ázsiai méhatka miatt, volt olyan gazda, aki méheinek 70 százalékát elveszítette. Ezt a betegséget a méhek egy parazitája terjeszti. Nem új keletű kór, 1978-ban jelent meg hazánkban. Az okozza bajt, hogy manapság már több vírust is hordoz ez az atka, és a méhek sem annyira ellenállók, mint évtizedekkel ezelőtt.

– Elég, ha a nyolcvanas évekig megyünk vissza, akkoriban, ha egy méhcsaládban 10 ezer ilyen atka szaporodott, azt túlélte, ma, ha kétezer atka bekerül egy családba, teljesen kipusztítja – mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. – A méhek immunitása gyengébb, mint évtizedekkel ezelőtt volt. A sok növény­védő szer miatt egyre kevésbé ellenállók más betegségekkel szemben is. Ez az oka annak, hogy ez a mostani, tavaly ősz óta pusztító ázsiaiméhatka-járvány a magyar méhek 30-40 százalékát elpusztította országszerte, és egész Közép-Európában hasonló volt a veszteség. Egy termelő család 25–30 kilogramm mézet állít elő, most csak 12–15-öt produkáltak. A betegség miatt ugyanis újra kellett telepíteni a családokat, a fiatalabbak kevésbé győzik, és nem is lehetett egyik napról a másikra pótolni a veszteséget. Mára azonban már túl vannak ezen a méhészek, helyreállt az állomány.

A gerinces beporzók 16 százalékát világszerte a kihalás fenyegeti. Noha a rovarokról nem készült ilyen világméretű értékelés, az egy-egy nagyobb régióval és a több országgal foglalkozó kutatások szerint a rovar beporzók több mint 40 százalékát helyi jellegű veszélyek fenyegetik. A beporzókat mindenütt egyre jobban sújtja a táplálék­hiány, a klímaváltozás, a kémiai stressz, a toxikus anyagok, valamint a méheket támadó különféle kórokozók: atkák, gombák, vírusok.

Részletek itt.

(vg.hu/Vasárnap Reggel)

Forrás: NAK

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Méhek nélkül nem lesz élelmiszer

Méhek nélkül nem lesz élelmiszer

A boltban minden hatodik élelmiszer a méheknek köszönhető: ha nincs méh, akkor nincs élelmiszer, nincs gyümölcs sem – mondta az agrárminiszter az euró...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 18. 13:32