Kedvező villányi szüreti kilátások

Agro Napló
Kiemelkedően jó évjáratra számítanak idén a villányi borvidék termelői. A helyi szőlőfajták szürete augusztustól októberig tart.

Nagy Gergely, a villányi borvidék hegyközségi tanácsának titkára elmondta, a tartósan hideg téli időjárás és a kevés nyári csapadék miatt kevés növényvédelmi beavatkozásra volt csak szükség eddig az ültetvényeken, és a jég sem okozott eddig terméskiesést. Hozzátette, a jelenlegi már-már aszályos időjárásban azonban szükség lenne egy-két csendes áztató esőre. Mindent egybevéve kiemelkedően jó évjáratra számítanak idén a borvidék termelői.

Augusztus 10. környékén kezdődik a korai érésű szőlőfajták szüretelése. Ezek között az Irsai Olivér fehérszőlőt, illetve az első primőr rozék alapanyagát adó – Villányban mintegy 3 hektáron termesztett – Menoire-t említette. Augusztus végén a jellegzetes villányi Portugieser alapanyagát adó, a borvidéken csaknem 400 hektáron termesztett kékoportó betakarítása következik. Villány kedvelt testes, karakteres vörösborait adó bordeaux-i fajták közül szeptember közepén kezdik szüretelni a Merlot termését (293 hektár), a Cabernet Franc-t (330 hektár) és a Sauvignont (437 hektár) pedig októberben.

 (MTI)

Forrás: NAK

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kiváló évjárat lesz az idei

Kiváló évjárat lesz az idei

A vártnál kevesebb borszőlőt szüreteltek, de az már látszik, hogy kiemelkedő évjárat lesz az idei – mondta a Világgazdaságnak Légli Ottó, a Hegyközség...

Elmaradt a szőlő-túltermelési válság

Elmaradt a szőlő-túltermelési válság

Tévedtek a szakemberek, elmaradt a szőlő-túltermelési válság, ugyanis a vártnál kevesebb szőlő termett az idén hazánkban és más európai országban is –...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?