Bővülő keleti lehetőségek a magyar agrárexport számára

Agro Napló
Új szakaszba léptek az agrárkapcsolatok Magyarország és a Fülöp-szigetek között – jelentette ki Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár, aki az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK) tárgyalt Emmanuel F. Piñol, Fülöp-szigeteki agrárminiszterrel. Az agrártárca tegnap azt is közölte, hogy a baromfi- és sertéshús termékeket követően a nyúl-, a szarvasmarha- és a bivalyhússal is bővült a Szingapúrba szállítható magyar termékek köre.

A két ország kapcsolata nem új keletű, idén tavasszal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Fülöp-szigeteki látogatása alkalmával Gazdasági Vegyesbizottság felállításáról írt alá egyezményt Ramon Lopez kereskedelmi miniszterrel, emellett a filippínó agrárminiszter néhány hete már tiszteletét tette Magyarországon. A miniszteri vizit óta meg is élénkültek az agrárkapcsolatok, 2017 első felében Magyarország legfőbb exportterméke az élelmiszer és élő állat termékcsoport volt a szigetországba. Emellett kilenc hazai cég kezdeményezte az egyedi akkreditációs eljárás megindítását, ami feltétele a kivitelnek.

Czerván György a tárgyalások után elmondta: a Fülöp-szigeteken mintegy százmillióan élnek, lakossága döntő többségben katolikus, azaz nem tilalmas a sertéshús és a bor fogyasztása. Az ország deklaráltan behozatalra szorul sertéshúsból, baromfihúsból és tenyészállatból, ezeken a területeken Magyarország komoly exportpotenciállal rendelkezik. Jelentős lehetőségek vannak a kutatás-fejlesztési együttműködésben is, elsősorban az öntözéses növénytermesztés, valamint a rizsnemesítés területén.

A Fülöp-szigetek egyébként önálló standdal van jelen a budapesti OMÉK-on, rizs ételeket, trópusi szörpöket, halféléket és szárított gyümölcsöket kínálnak a látogatóknak.

Bővül a Szingapúrba exportálható élelmiszerek köre 

A Földművelésügyi Minisztérium közleményben számolt be arról, hogy 2017 júliusában a szingapúri Agrár-Élelmiszer és Állategészségügyi Hatóság (AVA) három szakembere tartott egyhetes ellenőrzést hazánkban. A sikeres auditot követően immár nyúlhús, szarvasmarha és bivalyhús, illetve ezekből származó készítmények termékcsoportjaiban is lehetősége nyílik a magyar vállalkozásoknak a kiszállításra.

A július 24-28. közötti ellenőrzés során egy nyúl- és egy szarvasmarha-vágóhidat, valamint egy feldolgozó létesítményt látogatott meg a delegáció. Látogatásuk az érintett vállalkozások vizsgálata mellett a magyar állategészségügyi hatóság felügyeleti rendszerének elemzésére is kiterjedt. Az audit eredményéről készült jelentés szerint a szingapúri hatóság szakemberei saját előírásaik alapján is megfelelőnek találták a meglátogatott helyszíneken tapasztaltakat. A pozitív kimenetelű jelentésnek köszönhetően, a vonatkozó állategészségügyi bizonyítványok kialakítását követően az érintett létesítményekből megindulhatnak a szállítmányok.

A magyar hatósági felügyeleti rendszer kiválóságát ismeri el az a tény is, hogy a fenti termékcsoportokban újabb érdeklődő vállalkozásoknak nem kell megvárniuk a szingapúri hatóság képviselőinek látogatását, már a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakembereinek auditját követően megkaphatják engedélyüket a kiszállításra.

A korábban engedélyezett baromfihús és sertéshús termékeket követően így tovább bővült a Szingapúrba szállítható magyar termékek köre, és egy újabb, egyre növekvő távol-keleti piacon jelenhetnek meg magyar nyúl- és szarvasmarhatermékek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Eső helyett árhullám jön

Eső helyett árhullám jön

Még a vártnál is kevesebb csapadék hullott az elmúlt napokban. A zöldség-gyümölcs árak emelkedése mellett már a hústermékek is drágulnak a Népszava sz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?