Nagy István kifejtette, hogy a vidékfejlesztési programban mintegy 40 milliárd forint támogatás jut a magyar borászat fejlesztésére, ebből 4 milliárd forint a szőlőtelepítési kedv fokozására. Ezen túl az ágazatnak mintegy 15 milliárd forint áll rendelkezésére a szőlő-bor nemzeti támogatási programból.
A miniszter kiemelte, hogy a bor megismételhetetlen hangulatot teremt, hagyományőrző szerepe van, a magyar kultúra szerves része, és ott van benne "a jelen élménye és a jövő lehetősége". A borkészítés és a borfogyasztás hagyományának életben tartásához nagy szükség van a népszerűsítő rendezvényekre és megmérettetésekre, ezek közül kiemelkedik a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) borversenye - mondta.
A HNT-t a kormány számára nélkülözhetetlen stratégiai partnernek nevezte, és emlékeztetett arra, hogy négy évvel ezelőtt a testületet a földművelésügyi tárca vezetője szakmaközi szervezetként ismerte el, ezzel a jogosultságával a HNT aktívan él is.
Nagy István felidézte, hogy a hegyközségi rendszerben a szőlészek és a borászok érdekeinek figyelembevételével a közelmúltban több fontos, előremutató változás történt: 2012-ben új hegyközségi törvény született, amelyben rendezték a hegybírók szerepét, szakmai felügyeletét és a hegyközségi tagok szavazati jogát. Az új törvénynek köszönhetően a szervezet működése hatékonyabbá és egységesebbé vált - tette hozzá. Légli Ottó, a HNT elnöke közölte, hogy idén 20 százalékkal nőtt a bormustrára nevezettek száma tavalyhoz képest, ami a termelők nyitottságát bizonyítja.
Az idei, 39. Országos Borversenyen a nevező 223 pincészet 770 mintájából három bornak nagy aranyérmet, 119-nek arany-, 112-nek pedig ezüstérmet ítéltek. A legeredményesebb borászat díját idén a Mészáros Borház kapta, amelyet egy nagy arany- és két aranyéremmel ismertek el.
A legjobb boroknak járó elismeréseket Nagy István és Légli Ottó adta át.
A győztesek
A kategóriák győztesei
A legjobb fehérbor: Varga Pincészet / Aranymetszés Friss Olaszrizling 2017
A legjobb rozéborok: Paulus Molnár Borház / Paulus Rosé 2017; Várszegi Pincészet / Rosé 2017
A legjobb vörösbor: Mészáros Borház / Bodzási Kékfrankos 2015
A legjobb gyöngyözőbor: Fodorvin Családi Pincészet / Gyöngyike 2017
A legjobb pezsgő: Légli Szőlőbirtok / VILLA BOCLAR 2013
A legjobb természetes édes bor: Budányi Pincészet / 6 puttonyos Aszú 1999
Nagydíjak
A legjobb illatos fehérbor, hazai nemesítésű fajtából: Garamvári Szőlőbirtok / Irsai Olivér 2017
A legjobb nagy száraz fehérbor, Kárpát-medencei fajtából: Tornai Pincészet / Top Selection Aranyhegy Juhfark 2016
A legjobb Kékfrankos: Mészáros Borház / Bodzási Kékfrankos 2015
Különdíjak
A legjobb biobor: Pendits / Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. különdíja: Szászi Birtok / Badacsonyi Rózsakő 2017
Smile Wine 2018 Hungary Különdíj: Takler Borbirtok / Szenta-hegyi Kékfrankos 2016
A WINEDATA különdíja: Petrény Winery / Egri Cabernet Franc Superior 2011
A Takarék Csoport különdíjai:
- A Takarékok Fehérbora: Bárdos és Fia Pincészet / Chardonnay „Selection” 2016
- A Takarékok Rozébora: Koch Borászat / Frisch Rosé Cuvée 2017
- A Takarékok Vörösbora és egyben A Takarékok Bora 2018: Ikon Borászat / Tulipán 2012
A legeredményesebb 1000 hl alatti termelő: Budányi Pincészet
A legeredményesebb borászat: Mészáros Borház (1 nagy aranyérem, 2 aranyérem)
Nagy aranyérem: 3
Aranyérem: 119
Ezüstérem: 112
Érmes borok összesen: 234