A Mentes-M versenyre nevezők közül 130 pályázat került be a döntőbe, amelyből 11 kategória, illetve azok alkategóriái alapján 42 nyertes született. A termékeket a bírálók érzékszervi bírálat alá vették: minden kategóriában ellenőrzött vaktesztet végeztek. Az íz és a csomagolás alapján hozott döntésben vegyészmérnök, élelmiszerszakértő, élelmiszermérnök, szakújságíró, termékfejlesztő és gasztroblogger is részt vett.
Magyarországon minden negyedik ember szenved ételérzékenységben, s az egészségtudatos vásárlók is egyre jobban keresik a mentes termékeket. A mentes, magvas, alacsony GI-index szerinti élelmiszerek fogyasztása kimondottan szárnyaló tendenciába kezdett az utóbbi 2-3 évben, de egyre gyakrabban keressük a boltok polcain a cukormentes, szénhidrátcsökkentett élelmiszereket is. Néhány keresett kategória győztese:
LAKTÓZMENTES kategória DESSZERTEK alkategóriája: laktózmentes cseresznyés joghurtital, Landliebe
TEJES TERMÉKEK: laktózmentes UHT tejtermék, Aldi
SAJTOK: mascarpone, Szarvasi Mozzarella
PÉKÁRUK: laktózmentes túrós táska, Lidl
REGGELIZŐK: laktózmentes vaj, Aldi
TOFU: Toffini pritaminpaprikás tofu, Naszálytej
EGYÉB: Alpi GMO mentes csirkemellsonka, eFeF
GLUTÉNMENTES kategória reggelizők alkategóriája: CrunchyNuts - Ropogós Magok, Hester's Life
PÉKÁRUK: köleses kenyér, Golden Granet
TÉSZTÁK: CIVITA magas rosttartalmú száraztészta, Hunorganic