Kitűnő minőségű az idei haltermés és az is elmondható, hogy a tavalyinál is bőségesebb a választék a piacon, és a mennyiséggel sincs probléma – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezeti (MA–HAL) szóvivője. Hangsúlyozta, bőséges a választék a pontyból, de szerepel a kínálatban a harcsa, az afrikai harcsa, rengeteg a feldolgozott haláru is, például a szeletelt ponty.
Mint mondta, idén kifejezetten jó munkát végeztek a haltenyésztők, hiszen zsíros halat szinte egyáltalán nem lehet találni, nyugodtan vásárolhatunk bárhol halat, kiváló minőséggel találkozunk – fogalmazott a szakértő. Lévai Ferenc azt javasolja, hogy ne hagyják az utolsó pillanatra a halvásárlást a vevők, hiszen két hétig a mélyhűtőben az édesvízi halaknak a világon semmi bajuk nem lesz. Most még a vásárlás kényelmes körülmények között kivitelezhető.
Hozzátette, hogy ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt fogy el országosan a teljes éves halmennyiség mintegy 30–35 százaléka. A teljes hazai éves termelés 12,5–13,5 ezer tonna között mozog, ebből nagyjából két-háromezer tonna megy el exportra, és az adott évjárattól nagyban függ, hogy mit kívánnak az exportőrök – tette hozzá.
Lévai Ferenc kiemelte, a halhús ára a tavalyihoz képest számottevően nem emelkedett, összességében maximálisan három-öt százalékot drágult az előző évi árakhoz képest. Ebben nyilván vannak eltérések országos szinten, ahol közelben vannak halastavak, ott olcsóbb. Kecskemét például az egyik legdrágább ilyen szempontból, hiszen a környéken sehol sincs haltermelő hely.
A szóvivő kifejezetten biztatónak nevezte, hogy növekedésnek indult a hazai halhúsfogyasztás, amely véleménye szerint nagyban köszönhető az Agrármarketing Centrum Kapj rá! elnevezésű halfogyasztást ösztönző kampányának, amely sokak figyelmét felhívta a halfogyasztás előnyeire.
A 2014–2020-as pénzügyi időszakban Magyarország számára a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP 2014–2020) keretében az előző időszakhoz képest 12 százalékkal több forrás – a hazai társfinanszírozással együtt valamivel több mint 16 milliárd forint – áll rendelkezésre a haltermeléshez, a halfeldolgozáshoz és a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez kapcsolódó intézkedésekre, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítésére.