2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

Közös fellépést sürgetnek az állattartóknak kárt okozó akciók ellen

Agro Napló
Több állattartó ágazatnak kell szembenéznie a szélsőséges állatvédő szervezetek újabb megnyilvánulásával. Emiatt pedig szükséges a szakmai szervezetek összefogása – közölte honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Az Európai Bizottság 2018. szeptember 11-én vette nyilvántartásba a „Vessünk véget a ketrecek korszakának (End of the cage age)” európai polgári kezdeményezést. Célja a „ketreces” állattartás felszámolása, mely többek között megtiltaná a ketrecek használatát az étkezési tojótyúk, a nyúl, a jérce, a brojler-tenyészállat, a tojótenyészállat, a fürj, a kacsa és a liba tartása esetében, de tiltaná a kocáknak kialakított kocaállások használatát is.

Egyéves időszak áll rendelkezésre legalább hét különböző tagállamból a támogató aláírások összegyűjtésére, az EB pedig eldöntheti, hogy helyt ad-e vagy elutasítja azt, de döntését mindkét esetben indokolnia kell. A civil kampány weboldalán lévő képek manipulatívak és alkalmasak arra, hogy rossz képet alakítsanak ki általánosságban az állattartókról.

Miután minden tagországot és több ágazatot is érint a kezdeményes, a NAK közös fellépést sürget a hazai szakmaközi és szakmai szervezetekkel, a Copa-Cogeca, illetve a V4-ek kamaráival összefogva. Ezzel határt szabva a termelőket érintő károkozásnak és elindítva egy másik európai polgári kezdeményezést a jövedelmező és biztonságos állattartás, valamint a kiszámítható állattartói jövő érdekében. A hazai állattartás és állattartók imázsának megőrzése és javítása érdekében ki kell alakítani egy olyan állatjóléttel kapcsolatos stratégiát és intézkedéscsomagot is, amely alapján az ilyen és hasonló félrevezető kezdeményezések kezelhetők - írta a kamara.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Eszmecsere a magyar halgazdálkodásról

Eszmecsere a magyar halgazdálkodásról

Beszélgetést folytatott a magyar halgazdálkodás aktuális kérdéseiről Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke és Németh István, a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!