Hozzátette, az idén előállított bor mennyisége elmarad ugyan a tavalyi értéktől, de az elmúlt 7 éves átlagnál 500-600 ezer hektoliterrel nagyobb lesz. A gazdák által végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően pedig az előállított termékek minősége is javul.
Közölte, a szüretelés a korai érésű szőlőfajtákkal – Csabagyöngye, Irsai Olivér – kezdődött, az ezekből előállított primőr borokat már a nagyközönség is megkóstolhatja, például a csütörtökön kezdődő Budavári Borfesztiválon. Most zajlik a középérésű szőlőfajták – cserszegi fűszeres, Sauvignon blanc, Chardonnay – szüretelése, szeptember végén, október elején pedig a későn érő szőlőfajták következnek, így például az Olaszrizling és a Furmint.
Brazsil szólt arról is, hogy az időjárás a korai érésű szőlő fajtáknak kedvezett, a még szüretelés előtt álló fajták számára pedig az a legfontosabb, hogy a következő hetekben se túl sok, se túl kevés csapadék ne essen és megfelelő legyen a napsütéses órák száma is.