Bécsben tárgyalt Nagy István agrárminiszter

Agro Napló
Nagy István agrárminiszter Elisabeth Köstinger, osztrák szövetségi mezőgazdasági ügyekért, régiókért és turizmusért felelős újonnan kinevezett miniszter meghívására február második felében Bécsbe látogatott – közölte a szaktárca az Agro Naplóval.
Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

A tájékoztatás szerint a miniszterek áttekintették a két ország közötti agrár- és környezetügyi kapcsolatokat, kiemelt figyelmet fordítva az uniós közös agrárpolitika (KAP) és a többéves pénzügyi keret kérdésére, valamint a mezőgazdaság digitalizációjára és a klímaváltozás kérdéskörére.

Magyarország és Ausztria között a gazdasági kapcsolat nemcsak kiváló, hanem folyamatos is, köszönhetően az intenzív befektetői tevékenységnek és az élénk külkereskedelmi kapcsolatoknak – mondta Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető ismertette a KAP-pal kapcsolatos a magyar álláspontot, és felhívta az osztrák kollégája figyelmét a termeléshez kötött támogatások mértékének megtartására, valamint az öntözési beruházások segítésének fontosságára is. Hozzátette: az átmeneti nemzeti támogatások fenntartására Magyarországon szükség van, különösen az új uniós költségvetés elfogadásáig.

A tárgyalás során a miniszterek megállapították, hogy az agrárdigitalizáció alkalmazásával kézzel fogható eredményeket értek el a gazdálkodók a mezőgazdaságban, a folyamatnak fontos részterülete a generációváltás. A tárgyaló partnerek megállapodtak: a jövőben nagy figyelmet fordítanak a jó gyakorlatok megosztására és a szakmai tapasztalatcserére.

A tárgyalást követően Nagy István és Elisabeth Köstinger üzleti kerekasztal beszélgetésen vettek részt, ahol az osztrák agrárvállalkozások vezetőivel vitatták meg a magyar piaci lehetőségeket, eredményeket és terveket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!