9+1 érv a sok cseresznye fogyasztása mellett

Agro Napló
Az Európai Friss Kalandok programnak, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának minimum  9+1 jó érve van a sok cseresznye fogyasztása mellett.

Ezeket most az Agro Napló közkincsé teszi, hogy legalább 10 évvel alá tudjuk támasztani, miért érdemes minél több cseresznyét fogyasztani.

A nyári hőségben a cseresznye igazi szomjoltó, mert a szóban forgó gyümölcs 78-82 százaléka víz, ezért az egyik legjobb szomjoltó a nyári hőségben. De érdemes vigyázni, az édesebb fajták szénhidráttartalma magas lehet – hívják fel a figyelmet a szakemberek.

Emellett a cseresznye fokozza a szervezet védekezőképességét. A cseresznyében ugyanis az A-, a B1-, a B2-, a B6- és a C-vitaminból van jelentős mennyiség, így erősíti az immunrendszert, ellenállóbbá teszi a szervezetet, és gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatása is van.

Mindennek folyományaként a tapasztalatok szerint súlyos betegségeket lehet megelőzni a cseresznye fogyasztásával. Az antioxidáns-tartalma miatt a cseresznye csökkenti a szív- és érrendszeri-, valamint a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, és hatékony lehet az érelmeszesedés ellen is.

A szakértők szerint felveszi a harcot az öregedéssel is, mert a cseresznyében található bioflavonoidok elbontják a kötőszövetet károsító enzimeket, így lassítják az öregedést, segítik megóvni a bőr feszességét, üdeségét.

Az álmatlanság ellen is jó gyógyszer a cseresznye, mert segít, ha valaki nem alszik jól. A magas melatonin (alvási ciklust irányító hormon) tartalma miatt a cseresznye rendszeres fogyasztása hatékony az álmatlanság ellen és elősegítheti a pihentető alvást.

Edzés után pedig a regenerálódást is segíti, mivel a cseresznyében található kálium biztosítja az izmok zavartalan működését, segít megelőzni az izomgörcsöket, és csökkenti az edzés, rendszeres sportolás utáni izomfájdalmat. Emellett ízületi megbetegedések megelőzésére és a reuma enyhítésére is hatásos.

A cseresznye természetes hormonszabályozó is, rendszeres cseresznyefogyasztással pozitív irányba lehet módosítani testünk hormontermelését, és helyreállítható a hormonháztartás egyensúlya.

A cseresznye magja és a szára ugyancsak felhasználható nemcsak a gyümölcs húsa. A cseresznyeszárból ugyanis tisztító, vízhajtó, méregtelenítő tea készíthető, amely a tüdő, valamint a gyomor számára jótékony hatású, míg magja összetörve fogyasztható és a szívizomzatot erősíti.

Mindemellett a cseresznye egyszerűen boldoggá is tesz, mivel ez a gyümölcs vitamin- és nyomelem-tartalmának köszönhetően természetes módon növeli a szervezet energiaszintjét és fokozza a jó közérzet is, valamint javítja a hangulatot.

A plusz 1 érv a cseresznye mellett, hogy a gyerekek is imádják. A cseresznye játékos és mókás, hiszen a maggal célba lövés igazi fiús játék, míg a lányok számára kihagyhatatlan a cseresznye-fülbevalók próbálgatása! Szóval, ha a gyerekeket szeretné rávenni valaki a gyümölcsfogyasztásra, akkor is a cseresznye az egyik legjobb választás.

Azt, hogy a zöldségek, gyümölcsök fogyasztására egészségünk megőrzéséhez szükség van, világszerte egyre több kutatás bizonyítja. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint naponta legalább 400 grammot kellene fogyasztani belőlük fejenként. Magyarországon átlagosan az emberek 260 grammot esznek zöldségből és gyümölcsből, ami kevéenek számít az uniós országok között. A gyermekes családok és a fiatalok között ez a mennyiség még kisebb, ami különösen aggasztó – a szakemberek szerint.

Az Európai Friss Kalandok program, amely a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Európai Unió együttműködésében valósul meg, ezen szeretne változtatni. Ennek érdekében igyekszik megismertetni a gyermekeket, a fiatalokat a zöldségek, gyümölcsök „szuper erejével”, jótékony hatásaival. A szülőknek pedig akár konkrét tippeket, gyakorlati tanácsokat is kaphatnak – olvasható az ismertetésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kevés alma és körte terem az idén

Kevés alma és körte terem az idén

A tavaszi fagyok és az aszály miatt idén az átlaghoz képest várhatóan 40-50 százalékkal kevesebb alma terem. A körtét még ennél jobban is megviselte a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!