2024. április 28. vasárnap Valéria

ONFARM határszemle – fókuszban a napraforgó és a kukorica terméselemei (Kajárpéc, 2021. június 16.)

Agro Napló
A kajárpéci gazdaság területén határszemlét tartottunk a helyi termelők csoportjával. A napraforgó táblán egy kisebb talajszelvény segítségével beszéltük át a Bakonyér mellett fekvő terület adottságait és elemeztük a talajtulajdonságokat.

Szó esett a talajoltó készítmények felhasználásáról, a talaj biológiai minőségének javításáról, a talajélet feltételeinek megteremtéséről.

A napraforgó 9-10 levélpáros állapotban volt, a csillagbimbós állapot elején. Ebben az időszakban alakul ki a második terméselem, azaz a tányéron lévő magkezdemények száma. A virágok differenciálódása kb. egy héttel ezelőtt kezdődött, és a tányérkezdemény pereme felől annak középpontja felé halad (az alsó képen kék nyíllal jelölve). A virágkezdemények az ún. differenciálódási fronton (az alsó képen piros vonallal jelölve) alakulnak ki. Itt a tányér széle felé képződnek a virágok, míg a középpont felé folyamatosan növekszik a tányér.

A folyamat lezárultával ugyancsak a tányérkezdemény pereme felől megindul a virágrészek, majd az ivarszervek differenciálódása, ami egészen a virágzás kezdetéig tart. A tányér alatt növekszenek azok a levelek (a felső 10-15 db), amelyek az egyes tányérszektorok ellátásért felelnek majd. Ezek egészségi állapota, működésének hatásfoka létfontosságú a forrás-korlátozott napraforgó növény számára.

Ebben a fejlettségi stádiumban a növény kezelése megfelelő biostimulátor készítménnyel segíti a virágkezdemények differenciálódását, a termés növelését. A virágzást megelőzően érdemes jól hasznosuló bór és kálcium tartalmú lombtrágyát is adnunk, hogy javítsuk a megtermékenyülést.

Kukorica

A növény 8 leveles fejlettségű volt a meglátogatott táblán. Túl van a virágdifferenciálódáson (a képen sárga körben az egyik levél hónaljában fejlődő csőkezdemény látható), véglegesedett a termést hozó csövön a szemsorok száma, és jelenleg virágkezdemények kialakulása zajlik a címeren és a torzsavirágzaton.

A kukorica esetében a virágok fejlődése azonos alapokkal indul: mind a címer- (D és E ábra) mind a torzsavirágzatban (I és J ábra) kétfüzérkés egységekben. Az első lépésben minden füzérkében 2-2 virágkezdemény jelenik meg.

A második fázisban a címerben elhalnak a termők, a csőkezdeményen pedig a porzók. A harmadik fázisban a torzsavirágzat mindkét füzérkéjében elhal az alsó fekvésű virág, és csak 1-1 virág marad. A kukoricacsövön ezért páros mindig a szemsorok száma.

A kukoricát általában nem szokás a gyomirtást követően állománykezelésben részesíteni, pedig a termés szempontjából eredményesen használhatók egyes növémnykondícionáló készítmények és lombtrágyák (pl. kálcium és cink).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!