Befejeződött az őszi árpa aratása, itt vannak az eredmények

Agro Napló
Befejeződött az őszi árpa aratása. Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt lelassultak a betakarítási munkálatok, de továbbra is fennakadás nélkül zajlik a nyári aratás – közölte Nagy István.
Fotó: Vermes Tibor, Agrárminisztérium

Az agrárminiszter arra emlékeztetett, a nyári hónapokban 1,8 millió hektáron tartanak az aratási munkálatok, az őszi vetésterületek nagysága ugyanis a jelenlegi gazdálkodási évben átlag feletti. Az aratás kezdetekor a kalászosok és a repce is kedvező állapotban voltak. E növények esetén a termés országos mennyisége és átlaghozama alulmaradt az előzetes várakozásokhoz képest, ugyanakkor jobb a tavalyi történelmi aszályos évnél – fűzte hozzá Nagy István.

Hozzátette, az őszi árpa aratása befejeződött, amely összesen 2 193 710 tonna termést hozott 397 875 hektáron. Az országos termésátlag 5,5 t/hektár, ami elmarad a várakozásoktól. Az őszi búza termőterülete jelentősen növekedett idén a tavalyi évhez képest. E növény esetében is a végéhez közelednek a munkálatok, 86%-os készültségnél 5,5 t/ha körüli termésátlag várható. Az őszi káposztarepce betakarítása is a végénél jár. A tavalyi évnél 50 ezer hektárral kevesebb, 189 000 hektár a vetésterülete. Ugyanakkor jó termésátlag ígérkezik, az össztermés 614 000 tonna körül alakulhat – részletezte a miniszter.

Nagy István kitért arra is, a szalma betakarítást és tarlóhántást folyamatosan végzik, ahogy az időjárás engedi. Az esőzések miatt kedvező nedvességállapotba került a talaj felső része így felgyorsult a tarlóhántás, valamint a másodvetési munkák is – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

(Forrás: Agrárminisztérium)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Milyen lesz az idei termés?

Milyen lesz az idei termés?

Fennakadás nélkül zajlanak a nyári betakarítási munkálatok a földeken, az aratás közepén vagyunk – közölte Nagy István agrárminiszter a közösségi olda...

Mit hoz a bolondos tavaszi idő?

Mit hoz a bolondos tavaszi idő?

Bolondos, immár áprilisi idő várható: az átmeneti felmelegedés után újabb lehűlés, több-kevesebb csapadék és a jövő héten újabb fagyok érkeznek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!