Nemzetközi CLAAS Sajtótájékoztató (x)

Agro Napló

 

KÉPGALÉRIA

HANGANYAG

VIDEÓ

SAJTÓANYAG

 

Az új CLAAS AVERO 240 kombájn - a legjobbak új családtagja

Vetési zöld, kompakt és erős

Az AVERO 240 kombájnnal egy új CLAAS kombájntípus jelent meg a piacon. Az AVERO-ra keresztelt géppel a CLAAS egy új osztályt hozott létre, amely teljesítménykategóriáját tekintve a DOMINATOR 150 és a TUCANO 320 típusok közé helyezhető el. Ezt a kompakt építésű kombájnt mindenekelőtt egyedi gépesítésű vállalkozások részére fejlesztették ki.

 


 



Négy szalmarázóláda és APS cséplőrendszer

Az AVERO 240 titka az új fejlesztésű cséplő- és leválasztó rendszer, mely egy négy szalmarázóládás, utólagos magleválasztásos rendszert kapcsol össze az APS cséplőrendszerrel. Az APS cséplőrendszer (Accelerated Pre Separation – gyorsítás és egyben előcséplés) 1060 mm-es dobszélessége és 450 mm-es cséplődob átmérője jelentős előnyöket jelent. Segítségével elérhető a termény megfelelő gyorsítása, nagyobb lesz a centrifugális erő, így akár a magvak 30%-a már az előleválasztó kosárban leválasztásra kerül. Ez önmagában 20%-os áteresztőképesség-növekedést jelent azonos üzemanyag-fogyasztás mellett.

A másodlagos magleválasztás négy darab 3900 mm hosszú, négy ejtőlépcsős szalmarázóládával történik, melyek ebben az újonnan kidolgozott rendszerben kiválóan illeszkednek az APS cséplőrendszerhez. Az intenzív lazító új fejlesztésű lazítóujjai segítségével könnyedén boldogul a nagyobb szalmamennyiséggel is, így lehetőség nyílik a szalmában rekedt magvak tökéletes kiválasztására.

 


 

Sokoldalúság a vágóasztalok terén is

A kombájn vágóasztalának felfekvési és csatlakoztatási pontjai úgyszintén egységesítve lettek. Így ezek a pontok itt is megegyeznek a jelenlegi 3,7m-től egészen a 6,6m-es munkaszélességig, valamint a VARIO asztalok tekintetében 5,4m-től 6,0m-es munkaszélességig, a LEXION kombájnokra gyártott gabona-vágóasztalokkal – központi csatlakozóval, központi reteszelési lehetőséggel és kíméletes adapter csillapítással.

A VARIO vágóasztal mindenki számára a többcélú alkalmazhatóságáról és a gyors átszerelhetőségéről (gabonáról repcére, vagy éppen vissza) ismert. A vágóasztal kasza-csiga távolsága gabonában 10 cm-re csökkenthető, vagy igény szerint 20 cm-rel növelhető. A vágóasztalhoz tartozó repcekészlet segítségével lehetőség nyílik a vágóasztal 50 cm-rel történő megnövelésére. Ennek segítségével az időmegtakarításon kívül akár 10%-kal nő az áteresztő képesség a folyamatos, egyenletes terményáram következtében. Rendelkezésre áll továbbá 4,5 m-es gabona-vágóasztal, 6,0 m-es szójaasztal, illetve egy 4,2 m munkaszélességű RAKE UP.

 


 

 

Kényelmes, jól felszerelt vezetőfülke

Az új AVERO 240 jól felszerelt vezetőfülkéje egyedülálló ebben a teljesítménykategóriában. A tágas, klimatizált VISTA CAB fülke még egy hosszú munkanapon is kiváló munkakörülményeket biztosít a gépkezelő számára. Az alapfelszereltséghez tartozik a légrugós vezetőülés, a teljes értékű pótülés és a három ponton állítható kormányoszlop.

A kényelmes vezetéshez hozzá tartozik a megfelelő kezelői kényelem. A többfunkciós kezelőkar segítségével minden irányító szerv kézre esik: könnyen beállítható a menetsebesség, a menetirány, a vágóasztalfunkciók, a motolla, a magtartály ürítés, az ürítőcsiga nyitása és a Vario típusú vágóasztalnál az asztal funkciói.

A CIS (CLAAS Informationssystem) nagyméretű kijelzőjének segítségével a kezelő egy pillanat alatt számos fontos információ birtokába jut. Ilyenek például a szelelő és a cséplődob fordulatszámának adatai, valamint információ nyerhető az éppen aktuális adapterekről, veszteségekről stb. Mindezek együttese teszi lehetővé a kiemelkedő áteresztőképesség mellett a kiváló betakarítási minőséget.



Nagy magtartály – takarékos, nagyteljesítményű motor

A munkaképesség növeléséhez szükséges egy nagyobb magtartály is. Ebben a kombájnban ezt egy 5.600 literes magtartály garantálja. Ennek ürítési ideje kevesebb, mint két perc. A kezelőnek jó rálátása van a magtartályra, egyszerűen vehet mintát a betakarított terményből. A pelyva egy kémlelő ablak segítségével közvetlenül a fülkéből ellenőrizhető.

Az új AVERO 240 a 146 kW/198 LE teljesítményű Caterpillar motorból meríti erejét. A nagy teljesítmény alacsony üzemanyag-fogyasztással párosul. Az üzemanyagtartály 400 liter gázolaj befogadására képes. A csendes motor és a Common Rail technológia teszi az új kompakt kombájnt korszerű munkaeszközzé.

 


 



 

Magasszintű hatékonyság - Az új CLAAS felszedőkocsi



Három új CARGOS - mindent egyszerre

A CLAAS egy új termékkel bővítette ezen termékek skáláját: a kombinált felszedőkocsi vagy kettős funkciójú felszedőkocsival. Egyrészről, ez a típus egy teljesen önálló felszedőkocsi, másrészről egy robusztus silószállító-kocsi, a fű vagy kukorica betakarítás során.

 


 



Az új CARGOS három különböző méretben áll rendelkezésre. A CARGOS 9400 38m2 (DIN szerint), a CARGOS 9500 44m2, és végül a CARGOS 9600 50m2 kapacitással bír. A hasznos tömeg 24 tonnától 34 tonnáig terjed, amely a híd variációktól függően – rugózott vagy hidropneumatikus csillapítással - tandem vagy tridem híddal szerelt. A tridem híddal szerelt kocsikon az első és hátsó hidak mindig kormányzottak.

A felszedő egység az új CARGOS típuson egy teljesen új CLAAS fejlesztés. Az új továbbító rotor segítségével elérhetjük az elméleti 38 mm-es vágási hosszt.

Egy nagyon fontos újítás, hogy a kihordó konvejorok előre csúsztathatók a plató felületében az aprító- továbbító rotor irányába. A kocsi padlólemeze kb. 50 cm-rel csúsztatható előre a rotor irányába. Ezzel jelentősen lecsökkenthető a rotor meghajtóerő igénye, így javul a rotor terménytovábbító képessége. További előnye az alacsonyabb felületnek, hogy nő a CARGOS kitárolási képe. A hagyományos felszedőkocsikkal ellentétben, a betakarított terményt nem préselik keresztül egy szűk és lépcsőzetes csatornán, de ezzel a kitároláskor többet kell továbbítani a termény a kocsi közepe felé. Ez teszi lehetővé a kirobbanóan hatékony kitárolást a kocsi hátsó részén. Ez az újszerű megoldás a kialakításánál fogva még gyengédebb terménykezelést eredményez.

 


 



A CLAAS mérnökei előálltak egy teljesen újszerű megoldással, ami lehetővé teszi, hogy a felszedő kocsik úgy tudjanak üzemelni, mint egy takarmány kiosztó kocsi. A teljes felszedő és aprító egység nagyon gyorsan – kb. 15 perc alatt – eltávolítható. Az egység egy kis gördülő kocsira van szerelve, a gyorscsatlakozók és a kardántengely leszerelésével már meg is történt a leválasztás. A nyíló felületek két fém betéttel vannak tömítve. A fő előnye ennek a rendszernek, hogy így lecsökkent a gép öntömege ezáltal a hasznos teher 2800 kg fölé nőtt. Minden beállított érték a szét- illetve összeszerelés ellenére megmarad.

Ugyanilyen könnyen ki- és beszerelhető az opcionálisan elérhető adagoló henger egység. A három szilázs henger – például egy homlokrakodóval – is könnyen fel- és leszerelhető (kb. 15 perc, amivel további 500 kg súlycsökkenés érhető el).

A kényelmesebb kezelhetőség érdekében a CLAAS az Isobus rendszerű COMMUNICATOR-t kínálja.

Ezáltal ki- és berakodás, szállítás során fellépő ismétlődő folyamatok egy gombnyomással automatizálhatók. Minden funkció tisztán és egyszerűen beállítható és nyomon követhető. A rendszer egy nyomásérzékelő segítségével szabályozza a rotor teljesítmény igényét.

 


 



A kívánt nyomás és maximális forgatónyomaték terménytől és nedvességtől függően fokozatmentesen beállítható. Amikor elértük a kívánt értéket a kihordó felület hátrafelé mozdul, ezáltal megfelelően alkalmazkodik a megváltozott terményviszonyokhoz. A nyomaték vezérelt automatikus felszedő rendszer szintén javítja a kitároló képességet.

Az új CARGOS egy hatékony segítség, amit az alacsony szükségletek és hatalmas hasznos térfogat jellemez. Ideális megoldás a bérvállalkozók vagy nagyüzemek számára, mert gyorsan és könnyedén fel- és leszerelhető az aprító egység és a szilázs hengerek, amelyek biztosítják a gép többcélú és rugalmas felhasználhatóságát. Ezzel a robusztus kialakítással és okos karbantartási koncepciójával ez a termék megfelel a professzionális felhasználók elvárásainak.

 



Hatékony kaszálás 2,10 m-től 14 méterig terjedő munkaszélességgel



A kibővült DISCO- kaszacsalád 

  

15 évvel ezelőtt a CLAAS piacra dobta első saját fejlesztésű tárcsás fűkaszáját. Azóta a vállalat a württemberg-i Bad Saulgau-ban folyamatosan bővítette a fű- és lucernakaszálásra kifejlesztett kasza-családot, így ma a legszélesebb termékkínálatot nyújtja a piacon.

 


 



A DISCO tárcsás fűkaszákat a CLAAS 2,10 m-től 14 méterig terjedő munkaszélességgel kínálja a kisüzemektől egészen a professzionális nagyüzemekig.

A CLAAS most új típusokkal bővítette termékpalettáját. A pillangós növényekre kifejlesztett kaszarendszereket, mint a DISCO 8400 CONTOUR- t (8,10 m) és a DISCO 9100 CONTOUR- t (8,90 m) a CLAAS verőujjas szársértővel kínálja. A DISCO 8400 CONTOUR-hoz gumihengeres szársértőt is kínálnak, ami a levelekben gazdag takarmányfajtáknál és lucernánál kerül bevetésre.

 


 



A DISCO CONTOUR kaszák egy úgynevezett ACTIVE FLOAT hidropneumatikus kaszasín tehermentesítéssel ellátottak, amellyel üzemanyagot takaríthatunk meg és minimalizálhatjuk a termény talajszennyezettség tartalmát is a kaszálás során.

A vontatott tárcsás kaszák sorozatát központi kaszatest vontatással látták el. A jövőben a DISCO 3100 TC / TRC (3,00 m) és a DISCO 3500 TC / TRC (3,40 m) modellek mellett a DISCO 3900 TC modellt is nagyobb munkaszélességgel, 3,8 méterrel kínálják . A DISCO 3100 TC -t mostantól a már ismert rendszállító szalaggal ( a nagyobb hozamú rendek érdekében ) is felszerelték.

A vontatott modellek a CONTOUR családból már jól ismert fokozatmentes tehermentesítő mechanizmussal, az úgynevezett ACTIVE FLOAT- tal ellátottak. Ehhez jön egy csukló mechanizmussal szerelt vonószerkezet, amelyen könnyen beállítható a dőlési szög a traktor járószerkezetének teljes szélességében.

A DISCO- sorozat a folyamatos továbbfejlesztéseknek köszönhetően a legmodernebb fűkasza-sorozatnak számít a piacon. A 2009-es SIMA világkiállításon a szakmai zsűri több díjjal is jutalmazta.

A DISCO történetének kulcsfontosságú fejlesztései például a következők: a P-CUT kaszasín, amely kiváló kaszálási minőséget és kopás elleni védelmet nyújt; vagy az ACTIVE FLOAT hidropneumatikus kaszasín tehermentesítés, amely a frontkasza egyszerű, ám hatékony 3D-PROFIL talajkövetését teszi lehetővé, valamint a tolt üzemmódban is előrelépést jelentett.

 

 

Új LINER 4000



Extra munkaszélességű 4-rotoros rendképző



Abból a célból, hogy biztosítsunk egy egységes szintet a szárazanyag rendkezelés szakszerű technológiájához, a szálas takarmányok betakarításának gépeit hozzá kell igazítanunk, mind teljesítményben mind munkaszélességben a jelenleg használatos kaszákhoz. Ez az amiért a CLAAS nagyméretű négyrotoros rendképzői fokozatosan megalapozták önmaguk sikerét a piacon, kifejezetten a nagyteljesítményű betakarítás területén.

A már ismert LINER 3000 használata és tesztelése mellett, most egy új modell áll rendelkezésünkre még nagyobb munkaszélességgel. A négy egyforma méretű forgó rotorral (3.80 méteres rotor átmérő) az új LINER 4000 teljes munkaszélessége 15 méter. Ennek eredményeként, ez a CLAAS termék megfelel a megnövekedett szecskázó és betakarítási teljesítmény követelményeinek.

 


 



Ez az új rendképző nem csak erőteljes, de számos praktikus tulajdonsággal rendelkezik. Az ügyes összecsukó mechanizmusnak köszönhetően, a gép kompakt szállítási helyzetbe süllyeszthető. Ez teszi lehetővé, hogy a géppel 4 méternél alacsonyabb magasságkorlátozások vagy hidak alatt hajthassunk át, anélkül hogy le kelljen szerelni a rotor karokat. Ez az ügyes és praktikus részlet sok időt, pénzt és türelmet takarít meg a gépkezelőnek.

 


 


 



A LINER 4000 már az új 14 karral, magas teljesítményű hajtóművel szerelt, mely technika már jól bizonyított a LINER 2900 és a LINER 1750 rendképzőkön. A CLAAS már évek óta tudatosan követi a zárt és folyamatosan kent rotor hajtóműház és vezérlőpálya koncepcióját, ahol a vezérlő görgők állandó olajfürdőben működhetnek. Ez a terv került megvalósításra az új generációs rendképzők rotor hajtóművein, ezáltal biztosítva a tartósságukat, élettartamuk növelését és könnyű karbantarthatóságot (nincsenek kenőpontok).

A rotorhajtásnál jelentősen alacsonyabb hajtóerő igénynek köszönhetően a CLAAS mindig tisztán mechanikus rotorhajtást alkalmaz, kardánhajtással (a hidraulikus hajtásrendszerekkel szemben). Minden egyes rotor egy különálló biztonsági tengelykapcsolóval, túlterhelés elleni védelemmel van felszerelve.

A mellső és hátsó rotorok karjai hidraulikusan meghosszabbíthatók. Ez teszi lehetővé, hogy a munkaszélesség fokozatmentesen állítható legyen 12.20 és 15 méter között. A hátsó rotornál a rendszélesség a kabinból 1.50 és 2.60 méter között hidraulikusan.

Kiegészítésként, minden beállítás kényelmesen vezérelhető a vezető ülésből a CLAAS Communicator, Isobus technológiájú kezelőegység segítségével. Kérésre, a CLAAS a LINER rendképzőket hidraulikus magasság állítással is tudja szállítani. A gépkezelő 4 különböző munkamagasságot (tarlómagasságot) tud a kezelőegységen tárolni, amelyeket szükség esetén bármikor előhívhat.

A jól használható kezelőegység tartalmazza az időzíthető kiemelési- és a rotorok egymástól független kiemelési funkcióit is. A változatos beállítások továbbíthatóak a munkasebesség vezérlő karon vagy egy Isobus kábelkapcsolaton keresztül a kezelőgombok segítségével.

A nagyméretű, általánosan használt gumik (620/40 R22.5) biztosítják a maximális talajvédelmet. A kiemelő mechanizmus nem csak a kiemelést végzi, de közelebb is húzza a rotorokat a fővázhoz a biztonságosabb munkavégzés érdekében.

A kiegészítésekkel együtt az új 15 méter széles LINER 4000, feltételezve az opciók alkalmazását a két 4 rotoros rendképző típuson, fogja növelni a CLAAS további piacvezető pozícióját ebben a piaci szegmensben.

 


 

 

 



Új körbálázó a CLAAS-tól: ROLLANT 454/455



Nagyobb áteresztőképesség és magasabb bálatömörség

A metz-i CLAAS gyár egy új körbálázót dobott a piacra. A ROLLANT 454/455 1,25 m x 1,20 m-es bálaméretével, nagy teljesítményével, magas megbízhatóságával, rendkívüli bálatömörségével magasan kiemelkedik a bálázók között.

Ezen új fejlesztésű bálázó mellet azok az üzemek fognak dönteni, akik nagyon nedves terményt nehéz feltételek mellett takarítanak be.

 


 

 





A gépeket az új ROTO CUT rendszerrel, valamint a 48 mm-es vágáshossz elérése érdekében 25 késsel szerelték fel.

Ez a rendszer a legmegfelelőbb vágásminőséget garantál minden betakarítási feltétel mellett.

Ezen kívül a kések számát (0, 12, 13, 25) kényelmesen, a traktorfülkéből a CLAAS COMMUNICATOR segítségével választhatjuk ki.

Egy további újdonság a CLAAS-tól a hidraulikus szélesíthető aprítóegység. Ez nagyobb kényelmet és biztonságot jelent a munkavégzés során, hiszen az aprítódob ház egy estleges eltömődés során lesüllyed, így szüntetve meg a dugulást anélkül, hogy elhagyná a traktorfülkét.

 


 



A COMMUNICATOR aktiválása által az eltömődés egy gombnyomással megszüntethető: a kések eltömődés során automatikusan visszafordulnak, az aprító egység lenyílik és kiüríti az eltömődést okozó anyagot.

Amint a hajtómű eléri az 500 fordulat/perc-et, az aprító egység ismét felemelkedik, és a bálázás mehet tovább. Így a gép folyamatosan a maximumon működtethető.

A kötözés egy új hálófékkel bővült, ami a kezelőegységen keresztül szabályozható. A hálófék a fóliatekercs kerületének és súlyának beállítására szolgál. Ezáltal a fékhatás beállított és a háló mindig szorosan feszül a bálákra. .

A ROLLANT bálázók a legkeményebb igénybevételek során már bizonyították kimagasló képességüket.

Mindemellett az automatikus kenéssel ellátott csapágyakat, a legnagyobb igénybevételnek kitett szársértőket, csakúgy mint a futóművet megerősítették, mely így még robusztusabbá vált.

A ROLLANT 454 és a ROLLANT 455 közötti egyetlen különbség, hogy a ROLLANT 455 hidraulikus előtömörítő rendszerrel (Maximum Pressure System =MPS+) rendelkezik. Ez az újfajta MPS+ egy három tömörítő hengerből álló rendszer, amely által lehetővé teszi a bálatömörség növelését. A rendszer hidraulikus nyomást gyakorol a 98 cm-es, valamint a nagyobb bálákra. Ez 20%-kal nagyobb bálatömörséget jelent a korábbi verziókhoz képest.

Az MPS+ nyomást két hidraulikus henger biztosítja, melyek a CLAAS COMMUNICATOR-on keresztül könnyedén 60-tól 120 bar-ig beállíthatók. A CLAAS COMMUNICATOR ezen kívül jelzi az MPS+ működését és a bálák növekedését.

 


 

 

 

ROLLANT 454/455 UNIWRAP



Gyors és megbízható csomagolás



A ROLLANT családhoz egy új bálacsomagoló egység is tartozik, amelyet a legújabb fejlesztések alapján kialakított csomagolóasztallal szereltek fel, a még magasabb teljesítmény elérése érdekében.

 


 



A bálák a csomagolóegységbe való jutását azzal gyorsították fel, hogy összehangolták a billentő asztal működését a kamranyitó mechanizmussal. A csomagolókarok gyorsabban forognak a csomagolóasztalon, így egy bála teljes csomagolása már csak 23 másodpercig tart.

 


 



Így a teljes folyamat 30%-al gyorsabb, mint a korábbi modellek esetében. Ezzel a rendszerrel a bála mindig be lesz csomagolva azelőtt, hogy elkészül a következő bála. Így optimalizálhatjuk a munkafolyamatot, ezáltal megbízhatóbbá és hatékonyabbá válik.

 


 

Lejtőn történő munkavégzéshez egy opcionálisan elérhető Hang-Kit nyújt segítséget. Az oldalakon elhelyezett központi lemezek a bálákat a bálázóból a csomagolóegységbe való beillentés során pontosan a csomagolóasztal közepére terelik.

A ROLLANT UNIWRAP kezelése még kényelmesebbé vált. Minden csomagolási funkció a CLAAS COMMUNICATOR kezelőegységen keresztül, a traktorfülkéből beállítható – ugyancsak beállítható mindez a gép bal oldalán található új CMT (CLAAS MEDIUM TERMINAL) segítségével. A vezetőnek ezen felül lehetősége van arra is, hogy a csomagolóasztal funkcióit manuálisan beállítsa. Jelentősen megkönnyíti a munkát egy hidraulikusan vezérelt fóliatároló, amely számos fóliahengert képes sérülésmentesen kezelni és tárolni.

A ROLLANT UNIWRAP gépeket kétfajta gumimérettel rendelhetjük (550-60-22.5 vagy 600-55-26.5), amelyekkel megfelelően kímélhetjük a talajt.




 

CLAAS Hybrid System már a felső középosztályban is



A TUCANO nagy dobása





A TUCANO kombájncsalád bevezetésével új szelek járnak a felső középosztálybeli kategóriában. Ebben a kategóriában most újabb dobásra készülnek. A HYBRID SYSTEM, a CLAAS cséplési technológiája, azaz az APS cséplőrendszer ROTO PLUS leválasztó-rendszerrel való ötvözése, már a TUCANO-ban is elérhető.

 


 

 

 

A teljesítményt fokozó HYBRID SYSTEM, amely ezidáig csak a LEXION családra volt jellemző, már a TUCANO 470 és TUCANO 480 modellekben is rendelkezésre áll. A LEXION-hoz képest a különbség: a két rotor helyett a TUCANO-ban csupán egy gondoskodik a nagyobb áteresztőképességről.

A 326 lóerős Mercedes Benz motorral gyártott TUCANO 470 és a 365 lóerős Caterpillar motoros TUCANO 480 modelleket, mint új gépeket már a Hybrid technológiával dolgozták ki. A teljesítményük messze meghaladja a TUCANO 450-ét.

 


 

 



Az APS és a ROTO PLUS általi nagyobb teljesítmény

A HYBRID SYSTEM által nyújtott előnyök egyértelműek. Az APS cséplőrendszer fordulatszáma a ROTO PLUS leválasztó-rendszer fordulatszámától függetlenül beállítható. Ezáltal az összfolyamat egyénileg szabályozható a változó aratási feltételeknek és a különböző körülményeknek megfelelően. Így nagyobb áteresztőképesség mellett is kíméletesebb cséplés biztosítható.

Az 1580 mm-es dobszélességű és 450 mm-es cséplődob átmérőjű APS rendszer (Accelerated Pre Separation) a termény nagymértékű gyorsításáról gondoskodik. A nagyobb centrifugális erő következtében a magvak 30%-a választódik le az előleválasztó kosárban. A terményleválasztás során megtakarított erő hozzájárul az alacsonyabb üzemanyag-felhasználáshoz. A gyorsítódob, a cséplődob és az utóverő dob működése egyenletes anyagáramot, kíméletes magkezelést biztosít.

Az új, nagyteljesítményű rotor átmérője 570 mm. Jelentős centrifugális erő érhető el már alacsony fordulatszámon is. Az eredmény: maximális leválasztás, nagyon kímélő szalmakezelés.

 


 

 



ACTIVE SPREADER

A TUCANO SPECIAL CUT szecskázója 80 késsel rendelkezik.

A szecskázót egy egyszerűen kezelhető mechanikus tengelykapcsolóval lehet be-, illetve kikapcsolni. Az ACTIVE SPREADER a teljesítmény-kategóriájában egyedülálló. Az ACTIVE SPREADER által a szecskát a két ellenforgó kidobó rotor mozgásban veszi át, még egyszer felgyorsítja, és több mint 9 méteres szélességben egyenletesen szétteríti.



Az adapterek választéka

A TUCANO 470 és a TUCANO 480 esetében az adapterek széles választéka áll rendelkezésre: gabonavágóasztalok 4,90m-től 9,00m-ig, VARIO-vágóasztalok 5,40m-től 9,00m-ig, repceadapterek minden vágóasztal típusra, flexibilis vágóasztalok, összecsukható vágóasztalok, RAKE UP P 420 adapter rendfelszedéshez, 12 soros SUNSPEED napraforgóadapter, illetve 6 és 8 soros kukoricaadapter.

Új a TUCANO Hybrid esetében ezen kívül a vágóasztalok dőlésszöghöz való illeszkedése. A vágóasztal keret rugalmas csapágyazása gyors és egyszerű dőlésszög beállítást tesz lehetővé. Mindez a vágóasztaloknak különböző aratási feltételekhez és gumiabroncs-variációkhoz való megfelelő illeszkedését jelenti.

 


 

 



Nagyobb kényelem

A modern VISTA CAB vezetőfülke légrugós üléssel és egy teljes értékű utas üléssel lehetővé teszi a fáradtságmentes munkavégzést még a hosszú aratási napokon is. A vezetői- és kezelői kényelemről egy többfunkciós kezelőkar gondoskodik, amellyel minden menet- és munkafunkció egyszerűen szabályozható: menetsebesség, haladási irány, vágóasztal- és motollabeállítások, vágóasztal leállítás, VARIO-asztal, ürítőcsiga nyitása és magtartály ürítés, AUTO- és LASER PILOT, valamint Autocontour-rendszer.



A CLAAS elektronikus fedélzeti információs rendszere (CEBIS) a munkavégzést könnyen ellenőrizhetővé teszi. A gép beállításai egy szempillantás alatt kézzelfoghatóak, az elvégzendő munkát pedig sokkal könnyebb megtervezni és megszervezni. A másodlagos leválasztás, a termények tisztításának, - beleértve a szemveszteségmérőnek – felügyelete is be van építve az eszközbe. Természetesen a megvilágított kémlelő ablakon keresztül a saját szemünkkel is meggyőződhetünk a magtartály állapotáról

Az új TUCANO HYBRID-del a TUCANO csapat kiegészül egy igazán erős mezőnyjátékossal – ezáltal a felső középkategóriát ismételten újradefiniálták.

 

Az új V1200-as, 12 m-es CLAAS VARIO vágóasztal



12 méteres munkaszélesség



Az új VARIO 1200-as vágóasztallal 12 méter munkaszélesség érhető el. A VARIO megoldással ez a vágóasztal a kombájn egy sokoldalú munkaeszköze. A vágóasztal rövid idő alatt átszerelhető gabonáról repcére.

 

 

 



A kasza-behordócsiga távolsága a VARIO vágóasztalnál - egyszerűen a kombájn fülkéjéből - 30 cm-rel változtatható. Ezáltal gyorsan lehet alkalmazkodni a legkülönbözőbb feltételekhez, legyen szó akár alacsony tavaszi árpáról, akár magas szárú rozsról. Az eredmény: akár 10%-kal magasabb terményáram.

A vágóasztal rendkívüli szélessége teljesen új hajtásmegoldást követelt meg. Az új VARIO 1200-as egy kétoldali, szinkronizált, hajtóművön keresztül megoldott meghajtással rendelkezik, szembe az eddigi egyoldali, ékszíjakkal és láncokkal történő hajtással. A vágóasztal működése ezáltal optimálisabb lett, a karbantartásigénye pedig csökkent.

A vágóasztal kaszája középen kettéosztott és hasonlóan két oldalról van meghajtva. Egy lineáris kaszahajtás alkalmazásával a vágási frekvenciát 1334 löket/percre lehetett növelni.

Egy további különlegesség a 660 mm átmérőjűre növelt behordócsiga (a 10,5m-es VARIO vágóasztalnál – 580 mm). Ez még egyenletesebb terménytovábbítást tesz lehetővé.

 


 



Az új VARIO 1200-as vágóasztal motollaujj-tartói szabadalmaztatott polimercsapágyakban futnak. Ez nagyon könnyű futást és magas kopásállóságot tesz lehetővé. A motollaujj-tartók félholdalakú kialakítása is újdonság, ez még nagyobb védelmet biztosít a gabona esetleges felcsavarodása ellen.

A motolla és a behordócsiga középpontosan csapágyazott. Ezáltal növekszik a tartósság és az élettartam.

A vágóasztal mindemellett olyan tartozékokkal rendelkezik alapfelszereltségként, mint a pótkasza, a behajtható rendválasztó és a kalászemelők.

 


 



Az új 1200-as VARIO vágóasztalhoz természetesen egy új szállítókocsi is tartozik, melynek elülső és hátsó nyomtávja is azonos. A szélesebb első tengely által a közúti szállítás akár a 40 km/h sebességgel is lehetővé válik. A szállítókocsi tartozéka a repce-betétlemezek és repcekaszák elhelyezését szolgáló box is. Ennek köszönhetően kevesebb tartozékot kell külön kezelni és szállítani, továbbá a repcetartozékok biztosabb elhelyezése is lehetséges. Igény esetén a kocsival - külön bakok segítségével - SUNSPEED napraforgó és CONSPEED kukorica adaptert is lehet szállítani. 

 

Claas.com 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?