Jubileumi kiállítás Bábolnán (x)

Agro Napló
Ebben az évben 25. alkalommal nyitja meg kapuit a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok. A nagy hagyományokkal bíró rendezvény szeptember 16 - 19 között négy napon át várja a kiállítókat és a látogatókat egyaránt.

 

A hazai mezőgazdasági kiállítások legrégebbike, a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok, amelynek házigazdája a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft., társrendezője az IKR Zrt., szervezője ismét a Congress Rendezvényszervező Kft.

Az eddigi jelentkezések alapján a számok megközelítik az elmúlt évet, hiszen több mint 12 ezer négyzetméteren csaknem 200 kiállító mutatja be termékeit és kínálja szolgáltatásait. A kiállítók több mint fele mezőgazdasági gépek és felszerelések gyártói illetve forgalmazói, de jelen lesznek a vetőmaggal, műtrágyával, erdészettel valamint mezőgazdasági informatikával foglalkozó cégek is. A kiállítók többsége szabadterületen kíván bemutatkozni és ebben az évben is külön területen láthatjuk az IKR Zrt.-t valamint partnereit.



Minden évben nagy siker a szakmai látogatók körében, hogy működés közben is megtekinthetik a kiállított erő-és munkagépeket. Ezért az IKR Zrt. munkatársai minél részletesebben, munka közben is igyekeznek megismertetni a közönséggel az erő-és munkagépek tulajdonságait. A hosszú évek tapasztalata alapján olyan gépeket mutatnak a látogatóknak, melyek egy-egy szántóföldi technológia alkalmazásában nélkülözhetetlenek. Ebben az évben is hangsúlyt kap a víztakarékos és forgatásnélküli talajművelés bemutatása.

Emellett a vetési technológiák gépeit és géprendszereit is felvonultatják, így a szakmai érdeklődők várhatóan mintegy 25 féle gépkapcsolást láthatnak.

A bábolnai kiállítás ebben az évben ünnepli negyedszázados fenállását. Büszkék lehetnek a rendezők, hogy sikerült minden nehézség ellenére életben tartani ezt a rendezvényt. A kiállítóknak és látogatóknak is szeretnék bemutatni az elmúlt 25 év fejlődését, ezért fényképek, videófilmek segítségével idézik fel a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok történetét.



Bábolnán a rendezők minden évben szakmai konferenciákkal gazdagítják a kiállítás programját. Az idén szintén több fórumot és kihelyezett tudományos ülést tartanak. Az IKR Zrt. szervezésében az egyik témakör a szántóföldi növénytermesztés technológiai kihívásait és az ezekre történő válaszokat taglalja, „Kihívások és Válaszok” címmel szeptember 17-én. A rendezvény méltó folytatása lesz a múlt évben megkezdett eseménysorozatnak. Ebben az évben az előadók között lesz például Felcsuti Péter a Bankszövetség elnöke is, aki a magyar mezőgazdaság finanszírozási lehetőségeiről szól. A másik témakör szeptember 18-án a vízhasznosításról szól, ami évről-évre egyre nagyobb hangsúlyt kap a szántóföldi növénytermesztésben. Az általános helyzetkép elemzése után szó lesz a vízháztartás szabályozásának agrotechnikai eljárásairól, valamint az öntözési technológiai fejlesztésekről is.

Immár hagyomány, hogy a kiállítás ideje alatt Bábolnán ülésezik az MTA Agrár-műszaki Bizottsága, valamint a Mezőgépgyártók fórumát is ekkor tartják.



Ebben az évben újra Bábolna ad otthont az Országos Szántóverseny döntőjének. Jelenleg még tartanak a területi versenyek, ahonnan az első három helyezett kerül majd a szeptember 19-ei döntőbe. Így várhatóan mintegy 20-22 versenyző méri össze tudását Bábolnán. Külön látványosság lesz, hogy ezúttal lovas szántásra is sor kerül.

Bábolnán immáron 25 év óta - amikor az első kiállítást megrendezték - célul tűzték ki, hogy a kiállítás bemutassa a kor leghatékonyabb termelési eljárásait és az ehhez szükséges eszközöket. Az eltelt évek bizonyítják, hogy sikerült a szakemberek és a látogatók figyelmét Bábolnára irányítani, hiszen a kiállítás évről-évre bizonyítja szakmai küldetését.

A szervezők természetesen gondolnak azokra a látogatókra is, akik a vásári hangulat miatt érkeznek Bábolnára. Színes, hangulatos közönségprogramokat szerveznek a kiállítás utolsó napjára. Sok játék, tombola igazi vásári forgatag várja a kicsiket és nagyokat egyaránt.

A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft., az IKR Zrt., és a Congress Kft. szerdától szombatig várja a Bábolnára látogató közönséget.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?