Cukoripari melléktermékek az AGRANA-tól (x)

Agro Napló
A szárított répapellet a cukorgyártás mellékterméke, amely extrahált és szárított cukorrépa szeletek granulálásával készül. Előállítása során először az úgynevezett préselt szelet keletkezik, majd az anyag a szárítóban folytatja útját, végül apró henger alakú formában éri el végső alakját.

 

Ebben az állapotában a termék szárazanyag tartalma 90-91 %, rost tartalma 14-15 %, fehérje tartalma 9-10 %, illetve fontosabb nyomelemeket is tartalmaz. Több mint 12 hónapig eltartható, biológiailag teljesen lebomló, nem mérgező anyag. Energiaforrás a következő állatfajok részére: szarvasmarha, sertés, juh, ló és nyúl. Magas, és különösen a kérődzők számára jól hasznosítható rosttartalommal rendelkezik. A tápanyagokat a bendő mikroorganizmusai teljes egészében feloldják, és ecetsavra bontják le. Az ecetsav - a zsíregyesítés egyik alapköve - kevésbé terheli meg a bendőt, mint a keményítő emésztésekor keletkező jelentős mennyiségű tejsav.

A cukorrépából származó rost jobban hasznosul az állat bendőjében, mint egyéb takarmányok - pl. lucerna - rostja. Ideális kiegészítő takarmány a nagy teljesítményű tehenek számára. Minimális gazdasági áldozatok mellett jelentős biológiai előnyökre tehetnek szert a szarvasmarha tartó üzemek. Sertések és lovak esetében a rostanyagok emésztése először a vastagbélben következik be, és telítettségérzetet okoz - pl. a vemhes kocáknál - ezáltal megelőzi az elhízást. Takarmányozási kísérletek a hús minőségének javulását mutatják, a koleszterin tartalom csökkenésének következtében. A lovaknál a répapellet kedvelt étvágygerjesztő és változatosságot nyújtó takarmánykiegészítő. Juhoknál különösen a legeltetési időszakban illetve rossz minőségű alaptakarmány kiegészítőjeként alkalmazható.





A cukorrépa melasz a cukortermelés szirupszerű, sötétbarna terméke, amely több mint 40%-os cukortartalommal bír, ráadásul szerves savakat is tartalmaz. Ízfokozó hatása van a takarmányokban, ezáltal pozitívan befolyásolja a takarmányfelvételt, emellett porkötő tulajdonsága sem elhanyagolható. A jóízű takarmány kiválóan alkalmas a gyors energia bevitelre, és ennél fogva bevethető a szarvasmarha-, ló-, sertés- és baromfi takarmányok kiegészítőjeként. A bendő mikroorganizmusai számára gyorsan fermentálható energiaforrás. A melasz használata a tejelő szarvasmarha takarmányozásában pozitívan befolyásolja a fehérje tartalmat és növeli a tej termelékenységet. A sertéstakarmányozásban először a 40 kg-ot meghaladó élősúly elérése után alkalmazható. A lovak számára egy igazi csemege és ugyancsak értékes kiegészítő takarmány. A magas energiatartalom következtében a melasz kitűnő silózási segédanyag.





Szárított cukorrépaszelet pelletált formában jelenleg csak importból szerezhető be. Az árakat a kereslet és a kínálat alakulása mellett több tényező is módosíthatja: a takarmánynövények árai, az euró-forint árfolyam, illetve a szállítási költségek, amelyek a gyárakhoz viszonyított földrajzi elhelyezkedés függvényében ingadozhatnak. Továbbá a környező országok keresleti-kínálati piacának alakulása kihatással van a magyar piacra is. Az Agrana gyárai el tudják látni a magyar piacon felmerülő igényeket, reális áron. Az üzemek Kelet-Ausztriában vannak, így viszonylag alacsony fuvarozási költség terheli a termék árát. További tájékoztatást a termékekről a takarmany@agrana.com e-mail címen kaphatnak. Ugyanitt tehetik fel a megrendeléssel kapcsolatos kérdéseiket.


Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?