Gallicoop: saját biológiai szennyvíztisztítót épített (x)

Agro Napló
Zöld beruházásával csökkenti a városi túlterheltséget a pulykafeldolgozó

 

2009. november 2., Szarvas – A Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. környezetvédelmi és gazdasági megfontolásokból saját szennyvíztisztítót épített Szarvason, amelynek a működéséhez szükséges végleges, jogerős engedélyét ma megkapta. A létesítményt 2006-ban kezdték el építeni, próbaüzemben pedig már ez év elejétől működik. A berendezés működtetése nem csupán a feldolgozóüzemnek hasznos, hanem a lakosságnak is, mivel a szennyvíz nem hagyja el a telep területét, és egyharmadával csökken a város szennyvíztisztítójának túlterheltsége is.

A több mint negyedmilliárd forintos beruházás a számítások szerint 6-7 éven belül térül meg, és a cég további környezetkímélő megoldások megvalósítását tervezi a közeljövőben.



A Gallicoop Zrt. megalakulása óta a városi szennyvíztisztítóba vezette az előkezelt és kommunális szennyvizét (naponta legfeljebb 1 400 m3), amely évek óta túlterhelt, éppen ezért a vállalat már 2006-ban saját biológiai tisztítótelep megépítését tűzte ki céljául. A környezetvédelmi és gazdaságossági szempontokat szem előtt tartó telep 2009 elejére felépült – azóta próbaüzemben tesztelték – és november 1-jén megkapták a végleges, jogerős engedélyt, amelynek révén mától a Gallicoop biológiai szennyvíztisztítója élesben működik tovább.



A pulykafeldolgozóban keletkező technológiai eredetű szennyvizek a vágás és feldolgozás során, valamint a feldolgozáshoz használt gépek, edények, eszközök napi tisztításából, átmosatásából származnak. A mostani telep létrejötte előtt egy fizikai-kémiai előkezelő berendezés már működött, amellyel nem tudták redukálni a szennyvíztisztítási díjakat. A jelenlegi tisztítóberendezéssel azonban a környezet megóvása mellett a cég által fizetendő szennyvízelvezetési díj megszűnik, a környezetterhelési díj pedig nagy mértékben csökken.



A Gallicoop a szennyvíztisztítóra kiírt pályázaton az Organica Zrt. amerikai és angol fejlesztésű, sok-cellás felépítésű, ún. Élőgépek technológiáját választotta, amelyet hazánkon (Etyek, Noszvaj, Telki) kívül például Ausztriában, Írországban és Lengyelországban is sikerrel használnak évek óta. A technológia különlegessége, hogy a reaktorokba ültetett gyökérzet gazdag ökoszisztéma számára teremt életteret, így a biodiverzitás lehetőségeit maximálisan kihasználják, ez által fokozva a tisztítás hatékonyságát. A megtisztított szennyvizet főként öntözésre– visszaforgatva – használják majd.

Éghajlati körülményeink miatt a hazaiakhoz hasonlóan a Gallicoop szennyvíztisztító-rendszerét is üvegházba telepítették, amely az ott élő több mint kétezer fajnak (pl. növények, baktériumok) a téli időszakban is biztosítja az életfeltételeket, azaz a legalább 6°C hőmérsékletet.



A most éles üzemben induló, több mint negyedmilliárd forintos beruházásból felépülő szennyvíztisztító a számítások alapján 6-7 éven belül megtérül, és legfőbb előnye, hogy a szennyvíz a pulykafeldolgozó telepen marad, így nem okoz kellemetlen szagot a szarvasi lakosságnak, másrészt a cég ezzel a megoldással nagyban kíméli a környezetet is, valamint a városi szennyvíztisztító túlterheltsége egyharmadával csökken. A Gallicoop az elmúlt 20 évben egyre többet foglalkozott a környezetvédelemmel, így például 2003 óta saját vízművel rendelkezik, és jelenleg az ország legnagyobb biogáz-erőművének építésén munkálkodik.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?