Vetőmag-feldolgozó üzem átadás Törökszentmiklóson (x)

Agro Napló
A TM Zrt. az L.A.C. Holding tagja, a francia Limagrain Central Europe-pal, a világ negyedik legnagyobb vetőmag előállító vállalatával együttműködésben felépítette Törökszentmiklóson vetőmag-feldolgozó üzemét. Az új üzem ünnepélyes átadására 2009. november 30-án került sor, melyet uniós támogatással, a világszínvonalú Cimbria technológiával szerelték fel.

 

A Cimbria Heid Hungaria Kft. nevében Horváth Zoltán, a cégcsoport magyarországi képviseletének értékesítési vezetője köszöntötte az ünnepélyes üzembe helyezés résztvevőit.

Beszédében kiemelte a több éves előkészítői munkatapasztalatokat, a Cimbria vetőmag feldolgozó technológia korszerűségét, valamint, az új csarnok munkahely teremtő szerepét a nehéz gazdasági helyzetben.


 

 



Röviden ismertette a Törökszentmiklóson beépített Cimbria technológiát:



Az itt beépített gépek több értelemben is a vetőmag kikészítés csúcsát jelentik.

Ez a kukorica feldolgozó, kalibráló művelet speciális, nagy teljesítményű, bonyolult belső folyamatú síkrostás eljárással történik. Ez egyedülálló ma Magyarországon, az egyébként vetőmag előállításban nagyhatalomnak számító hazánkban, és Nyugat-Európában is csak most kezdik felismerni ennek a rendszernek az előnyeit.

A takarmánykukorica szántóföldi termesztésétől eltérően a vetőmagnak való tengeri csöves állapotban érkezik meg az üzembe. A kíméletes, kamrában történő szárítás után a magokat lemorzsolják a csőről, és a fajtákat megfelelően elkülönítve tárolják. A laborvizsgálatokat követően indulhat a feldolgozás. Az ömlesztett vetőmagnak valót járműről a külső garatba öntik. Onnan már teljesen automatikusan továbbítódik a termény a következő feldolgozási lépcsők felé. Többszöri alapos tisztítás után a gépek méret szerint frakciókra bontják az anyagot, miközben a sérült vagy csíraképtelen magokat eltávolítják a halmazból. A folyamat végén a csávázásra-, zsákolásra kész anyagot Jumbó zsákokban veszik ki a rendszerből.

A feldolgozási technológia kialakításakor rendkívül nagy hangsúlyt kapott a környezeti por- és zajterhelés minimalizálása, valamint a véletlen emberi tévedés lehetőségének csökkentése.

Az előbbi teljes körű porszűrő és hangszigetelő eszközök, míg az utóbbi egy interneten alapuló, távoli elérést is lehetővé tevő teljes körű vezérlőrendszer beépítésével valósult meg.

 


 





A Törökszentmiklóson felépített, új, világszínvonalú üzem hozzá járulhat a hibrid kukorica jelentőségének kiemeléséhez a gazdasági életben, hiszen - dacára az ezredfordulón az előállítása körül tapasztalt bizonytalanságok után - ismét feléledni látszik. A szigorú termelési fegyelmet kívánó hibridvetőmag előállítása nagyon jól szimbolizálhatja tőlünk nyugatra és keletre is a magyar mezőgazdaság erejét, színvonalát.

 


Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?