A beteg kutya táplálása

Agro Napló
A beteg kutya takarmányozása különleges odafigyelést és speciális diétás táplálást igényel. E cikk keretében betegség-csoportok szerint tekintem át a javasolt étrendet.
1. Elhízás (Adipostias)
Főleg idősebb kutyákban jelentkezik túletetés, mozgásszegény életmód, falánkság következtében. Következetes kutyatartónak kell lenni ahhoz, hogy ellenálljunk kutyánk hízelgésének a plusz falatokért. Javaslat: fogyókúra. A megszokott mennyiségû táplálék mennyiségét csökkentsük fokozatosan 30-40%-kal. Csökkentsük a bevitt takarmány energia tartalmát, növeljük az emészthetetlen nyers rost tartalmát. Mindig testtömeg méréssel kezdjük a fogyókúrát és határozzunk meg egy célsúlyt, melyet el kívánunk érni. Emészthetetlen nyers rostot tartalmaz pl.: szójabab granulátum, földimogyoróhéj, zöldsaláta. Speciális fogyókúrás táp kapható: Hill's Diet, Pedigree Pal
2. Kóros fogyás (Anorexia)
Több betegséggel kapcsolatban is felléphet ez az állapot. Ilyenek a különböző traumás sérülések, törések, égések, fertőzések, mûtét utáni állapotokban, autóimmun betegségek kísérőjeként, rákos daganatok esetén. Ilyen esetekben a megnövelt fehérje és energiatartalmú tápok etetése javasolt. fokozott vitamin és nyomelem kiegészítéssel ill. aminosav kiegészítéssel. Pl.: máj, baromfihús, kukoricaliszt, halolaj, B1, B2, B6, B12 vitamin, folsav, biotin, cink, vas, réz, A, D3, E vitamin, Karnitin, Arginin, Glutamin Gyári tápok: Hill's Diet, Pedigree Pal Lehetőség szerint naponta többször kis mennyiséget etessünk.
3. Gyomor- és bélgyulladás (Gastritis et Enteritis)
Kutyákban gyakori megbetegedés a bélgyulladás. A kutyák természetes viselkedése, hogy minden érdekesebb, illetve számukra kellemes szagú tárgyat megszagolnak, megnyalnak. Ennek következménye, hogy gyakorta számukra fertőző, romlott táplálék kerül a tápcsatornába. A betegség fő tünete az étvágytalanság, hányás, hasmenés. A betegség jelentkezésekor fontos a táplálékmegvonás és a folyamatos folyadék és elektrolit utánpótlás. Ezt követi a diéta mely kiválóan emészthető fehérjeforrásból, csökkentett zsírtartalmú és nyersrost-tartalmú táplálékból álljon. Ilyen pl.: főtt rizs, főtt csirke hús felaprózva (a zsíros bőr nélkül) naponta többször, kis adagokban való etetése. Itatásra: kamilla tea csipetnyi sóval és mézzel. Gyári diétás tápok: Hill's Diet, Pedigree Pal stb. Itatásra: Instant Electrolite por vízben oldva, Rehydran por
4. Bélsárrekedés (Obstipatio)
Gyakori megbetegedés pl.: nagy mennyiségû csont elfogyasztása után, prosztata megbetegedés, vagy nagy mennyiségû száraz táp felvétele következtében alakulhat ki. A beteg kutyák felpüffednek, gyakran próbálkoznak bélsár ürítéssel, sikertelenül. Fontos a probléma oki kezelése és az ezt kiegészítő diétás táplálás. Bélsárrekedés enyhébb esetei a táplálékba kevert 2-3 evőkanál étolajtól megoldódnak. A makacsabb esetekben szájon át 1-2 dl paraffin olajat lehet adni az állatnak, ha nem történik javulás, beöntést kell alkalmazni, amihez kérjük állatorvos segítségét. Kerüljük az idősebb állatok nagy mennyiségû csonttal való megetetését, a kizárólagos száraz táp etetést idős korban. Száraz táp mellett mindig legyen elegendő folyadék, illetve jó a száraz tápot beáztatni etetés előtt. A bélsárrekedés elkerülhető a megnövelt nyersrost tartalmú diéta etetésével. Tej, joghurt, kefir önállóan vagy táplálék kiegészítéseként szintén könnyíti a bélsár ürítését.
5. Takarmány intolerancia, takarmány allergia
Előfordul, hogy egyes tápanyagok allergizáló hatást fejtenek ki a kutya szervezetébe jutva. Ilyen esetekben a táplálék elfogyasztása után, hasmenés alakul ki. Gyakori probléma a tehéntej itatása után tapasztalható hasmenés. Ez az ún. laktózintolerancia, a tehéntejben lévő tejcukrot nem tudja emészteni az állat. Ilyen esetekben a tej mellőzésével a probléma teljesen megszûnik. Előfordul, hogy egyes táplálékok hosszú ideig való etetése során a szervezet, allergiás reakcióval válaszol a táplálékban található fehérje természetû anyag (protein) ismételt bevitelére. Az allergiás áthangolódást követően az adott táp etetése után hasmenéses tünetek mutatkoznak. A kutya hasa püffedt lesz, bőre viszket, vakaródzik. A fő megoldandó kérdés: Mire allergiás kedvencünk? Melyik az a táplálék, amely kiváltja a reakciót? Ezt speciális eliminációs diétával tudjuk meghatározni. Ha táplálék allergiára gyanakszunk, forduljunk állatorvoshoz a problémával.
Diétaként javasolható: a bárányhús és a rizs, valamint a nyúlhús és a rizs etetése, 2-3 hónapon keresztül (ezek a táplálékok nem tartalmaznak allergéneket), majd 3 hónap elmúltával visszatérhetünk az eredeti táp etetésére. A tünetek ismételt jelentkezésekor már könnyen felismerjük az allergia okozóját, a továbbiakban ezt az összetevőt az étrend összeállításakor ki kell hagynunk a menüből.
6. Cukorbetegség (Diabetes mellitus)
A cukorbetegség kezelésében nagy jelentőségû a megfelelően beállított diéta. Segítségével az inzulin adagja is csökkenthető. Magas rosttartalmú, fehérjében gazdag és lassan emésztődő szénhidrátokat tartalmazó táplálékok etetését részesítsük előnyben. A kutya eleségét úgy kell összeállítani, hogy 2/3 részben húsból 1/3 részben összetett szénhidrátokat tartalmazó tápanyagból pl.: zöldségfélékből álljon. Az ideális arány 20% fehérje 50-60% szénhidrát, 25% zsír. Fontos a legalább 16-18% rosttartalom is. A diéta egyik célja, hogy a szénhidrátok emésztése lassú, elnyújtott legyen, a belőlük keletkező egyszerû cukrok lehetőleg fokozatosan kerüljenek a vérkeringésbe. Forgalomban vannak cukorbeteg kutyák számára összeállított diétás tápok, melyek etetése állandó összetételük miatt kedvező, pl.: Hill's Diet, Pedigree Pal
7. Vesebetegségek
A vesebetegségek gyógyításában a szervezet belső egyensúlyának fenntartásában nagy jelentőségû a vese diéta rendszabályainak alkalmazása az állat étrendjében. Fehérjeszegény, csak a szükségletet fedező, de magas tápértékû fehérjéket tartalmazó eleség nyújtása. Fûszermentes, sószegény értrend. Fontos a csökkentett nátrium és foszfor mennyiség a tápban, jó minőségû fehérjeforrás a túró, tojás, száraz csirkehús főzve. Szénhidrátforrásként főtt rizs és zöldségféléket etethetünk. Többször kis adagokat kínáljunk a betegnek. Előfordul, hogy nehezen szoktatható rá kedvencünk az új, diétás táplálásra. Ilyenkor fokozatosan próbáljunk átállni az új menüre. Vese diétánál fontos odafigyelni a bőséges vitamin ellátásra A, B, C vitaminok és a korlátlan ivóvízfelvétel biztosítására.
8. Májmegbetegedések
A májbeteg kutyák táplálásában nagyon fontos a máj védelmét, regenerációját szolgáló speciális diéta betartása. Májbeteg kutyáknak főleg zsírokkal és szénhidrátokkal fedezett nagy energiatartalmú tápokra van szükségük melyek jól emészthetőek. A fehérje ellátásnál törekedni kell a korlátozott mennyiségû, de kifogástalan minőségû fehérje etetésre. Kedvező, ha a táplálék rostban és vitaminokban gazdag. (B vitaminok, C, A, D3 vitaminok) A nyomelem ellátásnál fontos odafigyelni a cink pótlására. Fontos a táplálékok ízletessége, lehetőleg olyan ételek nyújtása, amelyet a kutya szeret. A kutyát naponta többször, kis adagokban, frissen készült étellel kell kínálni. Ha a májbetegek egyáltalán nem esznek, mesterséges táplálás indokolt.
9. Szívbetegségek
Szívbetegség esetén javasolt étrend a szív könnyebb munkáját segíti elő. Szívbeteg állatoknak javasolt diétában a konyhasó mennyisége redukált, ez azt jelenti, hogy ezeket a táplálékokat tudatosan só mentesen készítjük el. Ezzel csökkenthetjük az állat vérnyomását és az ödéma képződési hajlamot. Házilag adható baromfihús, rizs, máj, de speciális diétás tápok is etethetők, melyek nátriumszegények. Ilyenek pl.: Hill's Diet, Pedigree Pal. Lehetőleg naponta többször, kis mennyiségû tápot etessünk.
A beteg kutyák táplálása jelentősen eltér egészséges társaikétól. Fontos, hogy erre időben felfigyeljenek a kutyatartók és tanácsot kérjenek állatorvosuktól a szükséges diéta kialakítására. A speciális diétás tápok állatpatikákban kaphatók.
Pécs, 2001. június 21.
Dr. Révész Bálint
állatorvos
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?