A gümõkór elleni védekezés feladatai

Agro Napló
A földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter közelmúltban megjelent rendelete az állatok gümõkór-mentességének ellenõrzésével a gümõkórban beteg, illetõleg gümõkóros betegségre, illetve fertõzöttségre gyanús szarvasmarhákkal kapcsolatos feladatok ellátását határozza meg.
Fontos tudnivalók:

- gümőkórban beteg egyed: az a szarvasmarha, amelynél a betegséget intradermális tuberkulin próba vagy bakterológiai vizsgálat megállapította

- gümőkóros betegségre gyanús egyed: az a szarvasmarha, amelynél a intradermális tuberkulin próba vagy a klinikai - illetőleg a kórbonctani - vagy a húsvizsgálat eredménye a gümőkór jelenlétét valószínûsíti

- gümőkóros fertőzöttségre gyanús egyed: az a szarvasmarha, amelyet beteg vagy betegségre gyanús szarvasmarhával együtt tartanak, illetőleg tartottak, továbbá amelyről feltételezhető, hogy valamely módon megfertőződhetett, valamint az is, amelynél az intradermális próba (tuberkulinos bőrpróba) eredménye kétséges

A gümőkór-mentes állományok kialakítása nép- és állategészségügyi közös, elodázhatatlan teendő. Az állat tulajdonosának, tartójának, bérlőjének (továbbiakban: állattartó) kiemelt feladata a gümőkór elleni védekezés általános és közegészségügyi szabályainak megismerése és betartása.

Szarvasmarhákat gümőkór szempontjából fertőző vagy arra gyanús személy nem ápolhatja, gondozhatja. Új állományok kialakítása, új telepek feltöltése és az állományfejlesztés csak gümőkórtól mentes szarvasmarhákkal engedélyezett.

Fedeztetni, termékenyíteni csak gümőkór-mentes állományból származó tenyészbikákkal szabad.

Gümőkór-mentesnek nem minősített vagy forgalmi korlátozás alatt álló szarvasmarha-állományba tartozó állatot tilos állatbemutatóra, kiállításra, vásárra hajtani, nyilvános itatóhelyeken vagy nyílt vizeken itatni, közutakon vagy közterületeken hajtani, ilyen állományból származó állat bármilyen mozgatása kizárólag az illetékes megyei (fővárosi) Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás (továbbiakban: Állomás) engedélye és előírása alapján végezhető.

Legelőre csak gümőkórtól mentes és forgalmi korlátozás alatt nem álló állományból hajthatók állatok. Az ugyanazon legelőre hajtott állatokat egy állományként kell kezelni és minősíteni.

Az állattartó köteles - az állat tartásának megkezdésétől számított 15 napon belül - bejelenteni a szarvasmarha-tartás tényét az állattartás helye szerint illetékes jegyzőnek. Az állattartónak írásos szerződést kell kötnie a kezelő állatorvossal. Az állattartónak évente 1 alkalommal a szarvasmarha-állományán az intradermális tuberkulinos bőrpróbát az azzal megbízott állatorvossal el kell végeztetnie.

Az állattartó köteles a szarvasmarha vizsgálat végzéséhez alkalmas helyet kialakítani, az állat rögzítéséről gondoskodni, a segítségnyújtás és a vizsgálat egyéb feltételeit megteremteni.

Az állattartónak a gümőkór-mentes állományt úgy kell tartania, hogy az a gümőkórban beteg, betegségre vagy fertőzöttségre gyanús állatokkal ne érintkezhessen.

Az állattartó a termékeit csak a hatósági állatorvos által kiállított mentességi igazolással hozhatja forgalomba.

Ha az állattartó az e jogszabályban előírt kötelezettségét megszegi, állategészségügyi bírsággal sújtható.

A szarvasmarha-állományok gümőkór-mentességének ellenőrzése állami feladat. Ezen állami feladatot az állategészségügyi hatóság - az illetékes Állomás - útján látja el.

Az Állomás elrendelheti a betegségre, illetve fertőzöttségre gyanús szarvasmarhák leölését is, ha a betegségre, illetve a fertőzöttségre gyanús állat a többi állat egészségét veszélyezteti és elkülönítésére más lehetőség nincs. A kerületi főállatorvos gümőkórban beteg szarvasmarhának a betegség vagy annak gyanúja megállapításától számított 5 napon belül - állami kártalanítás mellett történő - leölését rendeli el.

A vonatkozó [65/2002. (VIII.9.) sz. FVM] rendeletben meghatározott feladatokról, egyéb tudnivalókról részletes információkat az állami feladatokkal megbízott állatorvosoktól kaphatunk!



Varga Gábor

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?