A házinyúl táplálkozási viselkedése

Agro Napló
Az elmúlt években, évtizedekben számos érdekes, gyakorlati szempontból is fontos megfigyelést és tapasztalatot gyûjtöttek a szopós-, a növendék- és az anyanyulak evési és ivási viselkedésével kapcsolatban.
A szopósnyulak naponta (24 óránként) általában csak egyszer szopnak. Legújabb vizsgálatok szerint a kifutóban elhelyezett üreginyúlnál is előfordul a két- vagy többszöri szoptatás. Megfigyelések szerint az anyanyulak gyakrabban látogatták meg az almot kisebb méretû ketrecben. A szoptatások száma az anyanyúltól függ, ugyanis a fiókák hajlandók lennének kétszer is szopni. Ugyanazzal az anyanyúllal a kétszeri, vagy háromszori szoptatás erőltetése felesleges, ivadékaik az átlagosnál lassabban nőnek és több hullik el közülük. Kísérletek szerint, ha egy almot két anya szoptat (az egyik reggel, a másik késő délután vagy este) a szopósnyulak a normális mennyiség közel kétszeresét kitevő tejet képesek felvenni.



A szopósnyulak igen intenzíven, 2,5-4 perc alatt veszik fel napi tejszükségletüket. A fialást követő napokban az anya- és a szopósnyulak még tanulják a szoptatást, illetve a szopást. A tejtermelés növekedése ellenére a szopási idő a kezdeti 4-6 percről fokozatosan 2,5 percre csökken, így jelentősen megnő az egy perc alatt leadott, illetve elfogyasztott tej mennyisége, a szoptatási/szopási sebesség. A szopósnyulak a szopás folyamán váltogatják helyüket (nincsenek csecshez kötve), ezért az anyanyúl a csecsbimbószámnál népesebb almot is fel tud nevelni.



Úgy tûnik, hogy a szopást egy “belső óra” szabályozza. A várható szoptatást megelőzően egy órával a kisnyulak kibújnak a fészekből, azért hogy a szőrtakaró ne akadályozza őket a csecsek mielőbbi megtalálásában. Egy kísérletben az elletőládát sötét helyiségbe vitték, ahol sem a fény, sem egy esetleges anyai jelzés nem figyelmeztethette őket a szopás várható időpontjára. Ennek ellenére a szokásos időpontban a kisnyulak “kitakaróztak” és várták az anyát. A szoptatás azonban aznap elmaradt. Egy-két órás várakozás után az éhes kisnyulak visszabújtak a fészekbe és mint a jóllakott fiókák nyugodtan aludtak tovább. Majd a következő reggel egy órával a várható szoptatás előtt ismét kimásztak a szőrtakaró alól.



A szopósnyulak életük 3. hetében kezdenek szénát, abrakot vagy tápot is enni. Erre a szükségletnél kevesebb tej miatti éhezés kényszeríti őket. A népesebb almok kevesebb tejhez jutó egyedei néhány nappal hamarabb, a kis almok nyulai viszont később kezdenek szilárd takarmányt is enni. A közvetlenül fialás után vemhesült és emiatt hamarabb elapasztó anyanyulak ivadékai szintén korábban és gyorsabban térnek át a szilárd takarmány fogyasztására. Azok a kisnyulak, amelyeket 35 napos korukig két anya szoptat, több nappal később és a szokásosnál sokkal lassabban kezdenek tápot enni, mint az egy anyával nevelt egyedek. Ugyanakkor a 21 napos korban elválasztott nyulak takarmányfogyasztása hirtelen megnő, így igyekeznek a tej hiányát pótolni (1. ábra). A két anyával nevelt nyulak elválasztás után részben nagyobb testsúlyukból (életfenntartó szükségletből), részben jobb étvágyukból (falánkságból) adódóan naponta több takarmányt fogyasztanak, mint a hagyományosan nevelt társaik.



A tejjel szemben, szilárd takarmányt és vizet napjában több alkalommal is fogyasztanak a növendékek. A napi evési (35-40) és ivási alkalmak száma (30-35) nem változik a hizlalási idő alatt, viszont nő az egy alkalommal, illetve az egy perc alatt elfogyasztott takarmány és víz mennyisége (1. táblázat).



A nyulak nem folyamatosan esznek, a napszaktól függően egy-egy étkezés között rövidebb vagy hosszabb idő telik el. Ha naponta csak 1-2 órán keresztül jutnának takarmányhoz éhenpusztulnának, de még 8 órás evési (16 órás koplalási) idő alatt sem képesek napi takarmányszükségletüket fölvenni. A 12-14 órán keresztül etetőhöz engedett nyulak már ugyanannyi takarmányt tudnak elfogyasztani, mint a 24 órán át folyamatosan táplálkozó társaik.



A 2. táblázatban bemutatott adatok szerint életkorral és az evési idő csökkentésével nő az óránként elfogyasztott takarmány mennyisége. Az etetési idő korlátozásához a nyulak óránkénti hosszabb evési idővel alkalmazkodnak. Egy-egy alkalommal gyakorlatilag azonos ideig esznek és nem változik az egy perc alatt felvett takarmány mennyisége, az evési sebesség sem - ezek a viselkedési jegyek nagyon stabilnak tekinthetők -, ugyanakkor jelentősen növelik az óránkénti evési alkalmak számát. Az utóbbi azonban nem jelenti a 24 órára vetített evési alkalmak számának lényeges változását.



Az evési idő korlátozása nem természetellenes. Az üreginyúl napnyugta után aktív, nappal az üregében tartózkodik; nem eszik csak cékotrofot fogyaszt. A zavartalan körülmények között tartott növendék- (és kifejlett)nyulak éjjel sokkal többet esznek és isznak, mint nappal (2. ábra).



A takarmány és az ivóvíz fogyasztásának napszaki változása a megvilágítással van összefüggésben. Kísérletileg ezt úgy bizonyították, hogy felcserélték a két periódust, vagyis nappal elsötétítettek, éjjel pedig világítottak. A nyulak 4 hét alatt fokozatosan alkalmazkodtak az új rendhez és nappal (sötétben) ettek és ittak többet. Az aktív és a pihenő időszakok napi változását, a fény irányítása nélkül, egy ún. biológiai óra szabályozza. Ezt bizonyítja, hogy a folyamatosan (24 órán keresztül) világosban vagy sötétben tartott nyulaknál is hasonló táplálkozási és ivási periódusok váltják egymást azzal az eltéréssel, hogy 24 órához képest sötétben a “biológiai nap” kissé lerövidül (23,4 óra), világosban viszont hosszabb (25,3 órás) lesz.



Az ivóvíz- és a takarmányfogyasztás között szoros összefüggés van. Ha a folyamatos vízellátással szemben a nyulak naponta csak 10 percig kapnak vizet a takarmányfogyasztásuk hirtelen lecsökken, de ahogy alkalmazkodnak az új rendszerhez, úgy nő a napi takarmányfogyasztásuk. A nap folyamán az evési csúcs közvetlenül az itatás utáni időszakra esik, majd világosban alig esznek az állatok, a sötét periódusban viszont ivóvíz hiányában is megemelkedik a fogyasztásuk. Ha a nyulak csak kétnaponta ihatnak 10 percen keresztül, az “ivási napokon” magasabb, a “szomjazó napokon” alacsonyabb takarmányfelvételt figyeltek meg. Az első nap csak az itatási időszakhoz közeli órákban volt kiugróan magas a takarmányfelvétel, a következő nap viszont a szomjazás ellenére is az itatás után kb. 36 órával, a sötét hatására megemelkedett a kísérleti nyulak fogyasztása. Mindkét kísérlet bizonyítja, hogy még drasztikus ivóvíz megvonás mellett is érvényesül a sötét-világos időszaknak a takarmányfelvételre gyakorolt hatása.



Az evési viselkedés, a takarmányválasztás szempontjából nagyon fontos, hogy korábban milyen “jelzések” érkeztek a nyúlhoz. Különös jelentősége lehet ennek akkor, ha a nyulak például mérgező és nem mérgező növények közül választhatnak. Magyar kutatók által végzett kísérlet bizonyította, hogy a magzati életben ért hatásokon (az anya takarmányán), a tejen és az anya által szoptatás után a fészekben hátrahagyott néhány bélsárgolyón keresztül érkező íz és illatanyagok döntően meghatározzák, hogy elválasztást követően a nyulak mely növényeket részesítik előnyben, illetve melyeket kerülnek el (3. ábra). A borókás étrenden tartott anyanyulak fiókáinak 26%-a választotta először a borókát és 6 ill. 7%-uk a másik takarmányt; a kakukkfüvet evő anyák ivadékainak többsége (58%) ugyanezt a takarmányt fogyasztotta először, míg a táppal etetett anyák ivadékai közül szintén 58% választotta az anyjuk táplálékát, míg 24 és 26% a másik két takarmányt. Ennek a megfigyelésnek a tápok összeállításánál is jelentősége lehet. Ha a nyulak takarmányváltáskor (pl. befejező táp etetésekor) eltérő ízû vagy illatú tápot kapnak, lecsökkenhet a fogyasztásuk.



A magas hőmérséklet szintén hatással van a nyulak táplálkozására és az ivóvíz fogyasztásra. A 10, a 20 és a 30oC-on tartott nyulak viselkedésének összehasonlításakor megállapították, hogy a hőmérséklet emelkedésével csökken a szilárd takarmány és a vízfelvétel gyakorisága. 10 és 20 oC között kisebb a változás (-6 és -15%), mint 20 és 30 oC között (-12% és -35%). A víz:takarmányfogyasztás aránya a három hőmérsékleten sorrendben 1,70; 1,85 és 2,50 volt. A 3. táblázat adatai azt mutatják miként változik a növendéknyulak takarmány- és vízfogyasztása, illetve a súlygyarapodása és a takarmányértékesítése a hőmérséklettől függően. Természetszerûen a hőmérséklet az anyanyulak táplálkozás viselkedését is befolyásolja. Nagyon meleg istállóban az anyanyulak lényegesen kevesebb takarmányt esznek és emiatt számottevően csökken a tejtermelésük. A kevesebb tejhez jutó szopósok lassabban nőnek és gyakoribb az elhullás is. A fentiek indokolják, hogy nagy nyúltelepeken a nyári időszakban hûtőpanelek segítéségével vagy más módon csökkentsék az istálló hőmérsékletét.



Takarmányozáskor, a tápok összeállításakor, az etetési és itatási módoknál tekintettel kell lenni a nyulak viselkedésére is. A felsoroltakból látható, hogy a viselkedés megváltozása hatással lehet a nyulak termelésére.











Dr. Szendrő Zsolt



Kaposvári Egyetem



1. táblázat
A növendéknyulak takarmány- és ivóvízfogyasztásának jellemzői (Prud'hon, 1975)
TulajdonságÉletkor, hét
  612
Takarmány
Napi fogyasztás, g98194
Napi evési alkalmak száma3940
Alkalmankénti fogyasztás, g2,64,9
Ivóvíz
Napi vízfogyasztás, g153320
Napi ivási alkalmak száma3129
Alkalmankénti fogyasztás, g5,111,5


2. táblázat
Az evési idő korlátozásának hatása a növendéknyulak viselkedésére (Szendrő et al, 1988)
TulajdonságEvési idő (naponta órában)
  241211
Takarmányfogyasztás, g/óra     
6 hetes korban4,06,87,5
8 hetes korban5,610,010,4
10 hetes korban6,310,69,7
12 hetes korban5,711,413,0
Evésre fordított idő, perc/óra4,49,510,7
Óránkénti evési alkalmak száma1,33,12,8
24 órára vetített evési alkalmak száma313731
Alkalmanként evésre fordított idő, perc3,43,13,8
Evési sebesség, g/perc1,21,11,1


3. táblázat
A hőmérséklet hatása a hízónyulak termelésére (Stephan, 1981)
Tulajdonság5°C18°C30°C
Napi átl. takarmányfogyasztás, g182158123
Napi átl. vízfogyasztás, g328271386
Víz : takarmány arány1,81,73,1
Napi átl. súlygyarapodás, g35,137,425,4
Takarmányértékesítés, g/g5,184,234,84
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?