A sertések feltehetően szívesen felkapnának egy kabátot vagy mellényt, amikor a hőmérséklet leesik, vagy huzat söpör át az istállón. De mivel ez nem lehetséges, ezért nem csak a környezeti hőmérsékletre kell figyelnünk, hanem a relatív környezeti hőmérsékletre is. Ez utóbbi figyelembe vesz olyan tényezőket, mint a szél és a nedves testfelület mérete.
Egyes szakirodalmak szerint az alábbi hőmérséklet tartományok a legoptimálisabbak az elvárt termelési eredményekhez.
Fázis | Referált tart. | Alsó kritikus hőm. |
Szopós malac | 32 C° | 26 C° |
Választott malac | 28 C° | 21 C° |
Süldő | 26 C° | 18 C° |
Hízó I. | 23 C° | 15 C° |
Hízó II. | 21 C° | 9 C° |
A fentiekben a malacok, süldők és hízó sertések számára kívánatos hatékony hőmérsékleti értékek szerepelnek. A szopós malacok (