2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

A környezet hatása a húsminõségre 2

Agro Napló
A korábbi részben azokkal a sertésekre ható környezeti tényezõkkel foglalkoztunk, melyek befolyásolják a hústermelést, így a gazdaságosságot. A levegõ ammónia, por, páratartalmáról, és a hõmérsékleti komfortzónáról esett szó.
Néhány gondolat erejéig még foglalkozzunk a hőmérséklettel azon belül a relatív környezeti hőmérsékletet tekintsük át. A sertést számos hatás éri a környezet hőmérsékleti összetevőin túl. A légmozgás a huzat és a páratartalom is nagy mértékben befolyásolja, az állat pillanatnyi közérzetét. Sok tenyésztő csak a hőmérővel mérhető környezeti hőmérsékletre figyel. Ha a hőmérő higanyszála a megfelelő értéket mutatja úgy gondolják, hogy a sertés komfort érzete jó.

A sertések feltehetően szívesen felkapnának egy kabátot vagy mellényt, amikor a hőmérséklet leesik, vagy huzat söpör át az istállón. De mivel ez nem lehetséges, ezért nem csak a környezeti hőmérsékletre kell figyelnünk, hanem a relatív környezeti hőmérsékletre is. Ez utóbbi figyelembe vesz olyan tényezőket, mint a szél és a nedves testfelület mérete.

Egyes szakirodalmak szerint az alábbi hőmérséklet tartományok a legoptimálisabbak az elvárt termelési eredményekhez.

Fázis Referált tart. Alsó kritikus hőm.
Szopós malac 32 C° 26 C°
Választott malac 28 C° 21 C°
Süldő 26 C° 18 C°
Hízó I. 23 C° 15 C°
Hízó II. 21 C° 9 C°


A fentiekben a malacok, süldők és hízó sertések számára kívánatos hatékony hőmérsékleti értékek szerepelnek. A szopós malacok (
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?