A kukorica gyomirtása

Agro Napló
Hazánkban a kukorica területek zömének gyomirtása hagyományosan a preemergens eljáráson alapul. Az állománykezeléses gyomirtás inkább csak kiegészítésként, vagy speciális gyomfajok elõfordulásakor jön számításba.
A gondolkozásmód Elfogadott, hogy a kukorica gyomirtása 8 - 15 ezer Ft - ból megoldható, pontosabban a gyomirtás költségét ebben az intervallumban kell tartanunk, hogy a jövedelmezőséget ne veszélyeztessük.
A gyomviszonyok ismeretében választhatunk egy „tökéletes” preemergens készítményt, vagy kombinációt, amelynek biztosítania kell a gyommentességet. Ennek költségszintje magas, nem feltételezi a kiegészítő posztemergens kezeléseket. Ha az időjárási körülmények (bemosó csapadék) nem kedveznek, és mégis állománykezelésre lesz szükség, akkor körültekintően kell megválasztanunk a gyomirtószert, hogy az említett költségszintbe beleférjünk. A másik megoldás, amikor egy hatásspektrumában szûkebb, ennek megfelelően olcsóbb preemergens készítményt választunk, és készülünk a kiegészítő állománykezelésekre is. A preemergens gyomirtásoknak van egy közös hátrányuk, hogy a gyomirtó hatás jelentősen függ az időjárástól (a bemosó csapadék mennyiségétől). Ezt a függőséget hivatott a posztemergens kezelés oldani, hogy biztosított legyen a kielégítő hatás.
A harmadik megoldás csak állománykezelésre alapozott gyomirtás. Ez kisebb területeken, speciális gyomproblémák esetén, vagy magas humusztartalmú talajokon ajánlott, ahol a preemergens kezelés sikere eredendően kérdéses. Ilyenkor választhatunk széles hatásspektrumú kombinációkat, osztott kezeléses megoldást. Permetezéseinket időzíthetjük a gyomok hullámzó keléséhez, és számolhatunk azzal az előnnyel is, hogy látjuk, mi ellen védekezünk. Igen jelentős az a tény is, hogy a gyomirtó hatást függetlenítettük az időjárástól. Mit ajánl a Magyar Kwizda?
A fentiek alapján természetesen a kombinatív eljárásokat, tehát a preemergens és a posztemergens gyomirtás előre megtervezett, összehangolt változatait. Atrazinra, acetoklórra, vagy ezek kombinációra alapozott preemergens gyomirtás. Előnyük, hogy viszonylag olcsók, egyszikû oldaluk erős. Hátrányuk, hogy az atrazinrezisztens és az évelő gyomok ellen hatástalanok. Más, az előzőektől eltérő hatóanyagok (izoxaflutol, flufenacet, dimetenamid, flumioxazin), vagy azok kombinációjára alapozott preemergens gyomirtás. Előnyük a szélesebb hatásspektrum, a hosszabb hatás. Hátrányuk, hogy árfekvésük magasabb. Állománykezelésre a Titus® ATG® - t, a legolcsóbb bromoxinilt a Mextrol® B - t, a Maizina® 90 WG - t és a 2,4 D Aminsó® 450 SL - t ajánljuk. Ezeket a készítményeket lehet úgy kombinálni, hogy a preemergens gyomirtás hatását és költségét figyelembe véve eredményesen egészíti ki azok hiányosságait, a rentabilitás határain belül.
A Titus® ATG® 5 hektárra elegendő Titus® 75 DF - et (200 g), Maizina® 90 WG - t (5 kg) és Trend® nedvesítőszert tartalmaz (1,5 l). Gyakorlatilag az évelő kétszikûek kivételével hatásos a kukorica legfontosabb egy -és kétszikû gyomnövényei ellen. Levélen és talajon keresztül egyaránt hatásos. Az ikercsomag adta lehetőséget kihasználva jelentős árelőny érhető el. Használjuk fel a benne lévő Maizina® 90 WG - t (900 g/kg atrazin) a preemergens gyomirtásnál, még a Titus® 25 DF - et az állománykezeléseknél. A készítmény tartós gyomirtó hatást biztosít. Ha az alapkezelés már tartalmazott atrazint, úgy ügyeljünk annak éves dózisára (1,4 kg/ha hatóanyag), tehát a Maizina dózisát csökkentsük, vagy hagyjuk el! 5 l/ha Nopon® 11 E olajadalékkal az atrazin dózisa 20 % - kal csökkenthető. A Titus ATG költsége felhasználási módtól függően 7 - 10 ezer Ft/ha körül alakul.
A Mextrol® B kontakt termék. Dózisa 1 - 1,5 l/ha. Levélen keresztül hat, és elsősorban az atrazinrezisztens kétszikû gyomokat pusztítja. Hatásos a csattanó maszlag, a fehér libatop, a keserûfû félék, az árvakelésû napraforgó, a parlagfû, a selyemmályva, a szerbtövis, disznóparéj félék, stb. ellen. Költsége 2300 - 3600 Ft/ha. Maizina® 90 WG. Magas hatóanyag-tartalmú granulált atrazin. Dózisa 1 - 1,5 kg/ha. A kukorica minden fázisában felhasználható. Egy és kétszikûek ellen hatásos. Használatát kombinációban javasoljuk. Költsége 2000 - 3000 Ft/ha.
2,4 D Aminsó® 450 SL. Hormonhatású készítmény, a kukorica 20 cm - es állapotáig használható. Számos kétszikû gyomnövény ellen bevethető, de igazi tudása az évelők (acat, szulák) ellen kamatoztatható. Dózisa 1 - 1,5 l/ha, költsége 800 - 1200 Ft/ha. A posztemergens gyomirtás egyedül is kiváló eredményt adhat. Azonban, ha preemergens kezelések kiegészítéseként alkalmazzuk, úgy jelentős korlátokat jelenthet az árfekvés. Olcsó alapkezelés magasabb árfekvésû állománykezelést enged, még a drágább preemergens megoldásoknál olcsóbb posztemergens kezelést kell választanunk.
Tamás István, Magyar Kwizda Kft.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?