Kukorica gyomirtás szakszerűen: a termés mennyiségének, minőségének és a pénztárcának is fontos!

Agro Napló
Termesszünk takarmány- vagy silókukoricát állatainknak vagy dolgozzunk a gabonapiacra, a gyomirtásban csak több, egymástól eltérő hatásmechanikájú permetszer kombinációjával maradhatunk a pénzünknél a szezon végén. A gyomos kukoricatábla ugyanis a gyom és kultúrnövény közötti versengés miatt a kukorica mennyiségi és minőségi paramétereit is veszélybe sodorja.

A fentiek miatt egyre népszerűbb az olyan kereskedelmi gyűjtőcsomag a növényvédelemben, mint az IKR Kukorica Poszt Gold csomagja. A csomag több hatóanyagból álló termékek kombinációja, amelyek együtt széles hatásspektrummal, illetve 8–10 hetes talajon keresztüli hatástartammal rendelkeznek. Így egy kezeléssel biztosítja a gyommentességet a kritikus tavaszi keléstől a tenyészidőszak végéig. Újragyomosodás, bosszantó kukoricatábla „szőrösödés” nélkül. 

Lássuk, mit mondanak hatékonyságáról maguk a gazdák!

„Aki az állattartáshoz nagy mennyiségben szeretne kiváló minőségű takarmányt előállítani, ideális gyomirtó szer csomagot talált.”

Az egészséges állatállományhoz és az elvárt tejhozamhoz kulcsfontosságú, hogy a takarmány, amit a tehenek elé tesznek, kifogástalan minőségű legyen. Épp ezért Pogonyi Attila, a Nyakas Farm növénytermesztési ágazatának szakértője szerint egy komoly tejelő tehenészetnél nem az alacsony ár, hanem a tudás a legfontosabb a permetszerek kiválasztásakor.

„Tejelő tehenészet vagyunk, így a növénytermesztési munkánk egyik legfontosabb célja, hogy kiemelkedő mennyiségben és minőségben tudjunk takarmányt előállítani az állatoknak. Ehhez azon a 800–850 hektáron, ahol évente kukoricát szoktunk vetni, hatalmas jelentőséggel bír a gyomirtás. Már hosszú évek óta számítunk az IKR Agrár Kft. integrátor cégének ajánlásaira a növényvédő szerek terén is. A Kukorica Poszt Gold csomag is így került a látóterünkbe. Az alkalmazásával nagyon szép gyommentes állományaink voltak, nem volt visszagyomosodásunk se, így azt tudom mondani, hogy most sem bántuk meg, hogy kipróbáltuk Pallagi László területi képviselőnk ajánlását.”

A fentieket a Nyakas Farm esetében nyugodt szívvel komolyan vehetjük, hiszen a Hajdú-Bihar megyei gazdaság mindezt egy 4500 szarvasmarhát számláló állomány tapasztalataira építi, amely számára többek között 1800 hektáros földterületen állítanak elő takarmányt. Az IKR Kukorica Poszt Gold csomagját a tavalyi évben 150 hektáros területen tették próbára. Az 5 ha-ra elég, 3 gyomirtó szert kombináló csomag szépen vizsgázott. Még úgy is, hogy egy tehenészetben a szerves trágyázás kemény próba elé állítja a növényvédő szereket. A csomagban a talajhatást biztosító gyomirtó szer megújult, így 2021-től abban 6 liter Nicosh 4 SC-t + 2,5 liter Cash 480 SL-t + 10 liter Successor TX-t találunk (ez korábban Successor T volt), 1,5 liter hatásfokozó Suprespray termékkel kiegészítve.

Ehhez persze lényeges volt, hogy a gyomirtó szerek levélen és gyökéren felszívódva egyaránt hatnak, talajhatással is bírnak, ráadásul tartamhatással is kiegészítik mindezt alkalmazásukkor. Így szinte minden gyakori kukorica gyomnövény ellen megoldást jelentenek a növényvédelemben (kakaslábfű, libatopok, muharfélék, fénycirok és társaik).

„Csak intenzív technológiával dolgozunk a földeken, de 2-3 évente jelentős mennyiségű szerves trágyát is kiviszünk a területeinkre. Ez nagyon jó a tápanyag-ellátottságnak, de nagyon sok gyommagot is visszajuttat a talajba. Egyrészt ezzel a folyamatos visszafertőződéssel kell nálunk megbirkóznia egy növényvédő szer csomagnak, de a tavaly újonnan hozzánk került 35 hektár nagyon elhanyagolt terület gyomirtásával is. Az IKR Kukorica Poszt Gold ezzel is megbirkózott. Ehhez semmi mást nem tettünk, mint követtük az előírásokat.
A Nicosh 4 SC-t 1,2 l/ha, a Cash-t 480 SL 0,5 l/ha, a Successor T-t 2,0 l/ha és a Superspray-t 0,3 l/ha dózissal vittük ki 250 liter vízhez adagolva, amit egy Damman permetezőgéppel szórtunk ki. Az egyes permetszereknek 2 hétre volt szükségük a hatáshoz, utána a gyomok rendben leszáradtak. Kiiktatta a versengő gyomokat, amíg összezárultak a sorok, de utána is szép tiszta maradt a tenyészállomány. A tapasztalat is azt mutatta, hogy az egy- és kétszikű gyomokat, évelőket és magról kelőket egyaránt sikeresen iktatja ki a gyomirtó szerek kombinációja, illetve a csomagban található Successor T gyomirtó szernek köszönhetően talajon keresztüli tartamhatással is bír. A hirtelen lezúduló csapadék sem okozott foltosodást. Aki az állattartáshoz nagy mennyiségben szeretne kiváló minőségű takarmányt előállítani, ideális gyomirtó szer csomagot talált! Szívesen ajánlom.”

Tiszta kukoricatábla, nagyobb termés gyomirtással, jó áron!

Míg takarmányként minőségi szempontból jelent kockázatot a gyomosodás a kukoricában, a gabonapiacra dolgozva a termésmennyiség kerülhet veszélybe, ha nem iktatjuk ki a versengő gyomnövény fajokat az első pillanattól. A Tolna megyei Haladás Mezőgazdasági Szövetkezetnél utóbbi téren kellett bizonyítania az IKR Kukorica Poszt Gold csomagnak az állománykezelésben. Végh Ferenc, a szövetkezet növényvédelmi szakirányítója szerint a Nikosh 4SC-ben található nikszulfuron, a Cash 480 SL hatóanyaga, a dikamba, valamint a Sucessor T két hatóanyaga (petoxamid és terbutilazin) tökéletesen megbirkózott a feladattal.

„Két okból figyeltünk fel az IKR Kukorica Poszt Gold gyomirtó szer csomagjára, amikor technológiát kerestünk a Haladás Mezőgazdasági Szövetkezetnél a kukoricatermesztéshez. Az egyik a kedvező vélemények, hiszen úgy hallottuk, hogy már sok gazdánál bizonyított a csomag; a másik a kedvező ár-érték arány. Kísérleti jelleggel 25 hektáron alkalmaztuk a szereket, amiket az első évben még nem csomagban, hanem külön-külön vásároltunk meg. Az eredményességről talán csak annyit, hogy idén már csomagban vesszük a gyomirtáshoz! Beváltotta minden hozzá fűzött reményünket. Kijuttatás után az összes gyomnövényt elpusztította, ráadásul a tartamhatása is jó.” – vág bele a tapasztalatok összegzésébe Végh Ferenc.

A növényvédelmi szakirányító szerint ezen kívül az is említésre érdemes, hogy a szereket könnyű kijuttatni, ráadásul szakszerű alkalmazás mellett nem okoznak fitotoxikus tüneteket sem.

„Egy gyomirtó szer esetében létező kockázat, hogy annak hatóanyaga vagy a kijuttatás rossz időzítése visszahat a termésmennyiségre, mert a szer károsítja a növényt. Az IKR Agrár 3 gyomirtó szert tartalmazó csomagjánál semmi ilyesmit nem tapasztaltunk. Előírásszerűen alkalmaztuk félintenzív technológia részeként, és semmilyen terméscsökkenést nem idézett elő. A különböző permetszerek jól oldódtak a tankban, kifogástalanul keveredtek, könnyű volt az alkalmazásuk. A kijuttatás után a gyomok gyorsan megálltak a növekedésben, majd az ígért hatóidőn belül el is pusztította azokat a gyomirtás. Ez kitartott a tenyészidőszak teljes idejében. Mivel kimondottan sokféle gyomnövény ellen hatásos, hála a széles spektrumú hatóanyagoknak, nyugodtan ajánlom másoknak is. Szinte bármivel megbirkózik, ráadásul a csomagban található Superspray hatásfokozó még javítja is ezt az eredményességet.”

Az IKR Agrár Kft. 16 területi központtal, országos lefedettség mellett várja a gazdálkodók megkeresését növényvédelmi kérdésekben is.

A munkatársak zöme növényvédelmi szakmérnöki, növényorvosi végzettséggel is rendelkezik, így a partnereknek mindig a feladathoz ideális hatóanyag-kombinációt kínálnak, jó áron.

Egészségesebb növényeket, nagyobb termést szeretne biztonságos permetszerekkel?

Bízza az IKR Agrár Kft. szakértőire a feladatot!

+36 34 569 000
info@ikragrar.hu
www.ikragrar.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!