A nagylétszámú baromfitelepek állategészségügyi, állatjóléti követelményei

Agro Napló
A nagylétszámú baromfiállományok fontos szerepet töltenek be az ország baromfihús és baromfi eredetû termék elõállításában. A termék akkor kerülhet forgalomba, ha az élelmiszerbiztonsági feltételeknek megfelel. Egyik feltétel, hogy az állomány állategészségügyi szempontból megfelelõ legyen, nagy genetikai értékkel rendelkezzen. Másik feltétel, ha a termelés tárgyi feltételei is biztosítottak, a termeléshez a maximális igényt biztosítják. Ezért az állományok felnevelés során minden igényt kielégítõ épületet és technológiát is biztosítani kell.
Az épületek építése, átalakítása előtt – a 46/1997.(XII.29.) KTM rendelet az egyes építményekkel, építési munkákkal és építési tevékenységekkel kapcsolatos építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokról alapján – a környezetvédelmi, közegészségügyi és állategészségügyi szakvéleményeket meg kell kérni, a belső technológia kialakítására pedig épületgépészt célszerû felkérni. Az állattartó épületek átalakítása, rekonstrukciója időszerû, mert a mûködésük feltétele az 1998. évben megjelent XXVIII. Törvény, amely törvény megfogalmazta az alapvető szabályozást az állatok védelméről és kíméletéről.

A telepek létesítése, felújítása során mely alapvető szempontokat vegyünk figyelembe a tervezés, felépítés során

A külső hőmérsékleti viszonyok szabályozásában megfelelő védelmet nyújtanak az erdősávok, a falak hőszigetelése pedig a költségek csökkentésében is segít. Új épület építésénél, átalakítás, felújítás esetén is törekedni kell a hőszigetelés megoldására.

A nagylétszámú állományok nevelő épületeit úgy kell kialakítani, hogy az állatok részére járványvédelmi, állatjóléti szempontból teljes védelmet adjon.

- a telepek között a megfelelő védőtávolságot (minimálisan 500-1000 m) biztosítani kell,
- a telepre csak az ott dolgozó személyek mehessenek be, idegen személyek a telepet ne látogassák,
- a telep legyen bekerítve, járványvédelmi és vagyonvédelmi előírás is,
- a takarmánybeszállítás felügyeletét biztosítani kell.

A belső technológia kialakítására nagyon sok gépészeti megoldás van, de lényeges, hogy a tervezett termelési irány (brojler tartás, árutojás termelés, pecsenye liba, kacsa nevelés) eldöntése után szakember segítségét kell kérni.

Milyen lényeges kérdésekben kell döntést hozni:
1. Az ól fûtésének megtervezése. A fûtés, mint lényeges költségtényező a termelés gazdaságosságát alapvetően meghatározza. Mindig az állatfajnak megfelelően kell a fûtést megtervezni. Hőmérséklet iránt érzékeny állatfajok nevelése esetén, például napos pulykánál, napos csibénél a fûtést olyan kombinált módszerrel kell kialakítani, hogy minél kisebb energiaveszteség legyen. A fûtésrendszerre azért is figyelni kell, mert fûtési hiba miatt a páratartalom kárt okozhat az állományban. (mycoplasmosis).
2. Az épület oldalfala és padozata kialakításánál fontos szempont, hogy a felület könnyen mosható, csúszásmentes, könnyen fertőtleníthető legyen, és az oldalfal, padozat résmentes legyen. A fertőtlenítő szerek a szerkezetben kárt ne okozzanak. A résekben megmaradhatnak és a betelepítésre kerülő állományokra veszélyt jelenthetnek különböző élősködők, mint például az alombogár és egyéb betegségek (gumbórói betegség) kórokozói. Hatékony fertőtlenítésnek feltétele a résmentes oldalfal és padozat. Az állatok zárt elhelyezésekor meg kell szüntetni a szerkezeti éles széleket, a felhasznált anyagok nem okozhatnak kellemetlen érzést, sérülést.
3. Az etetőrendszer kialakítására több épületgépészeti megoldás van. A termelésnél lényeges az adott állomány részére a legmegfelelőbbet kiválasztani, az ajánlatot tevő cég garanciavállalásával. Az etető kialakításánál minden állat részére megfelelő nagyságú hely biztosítva legyen.
4. A baromfiállományok részére készülő ólakban a szellőző rendszer kialakítására is nagy gondot kell fordítani, mert a jó légcserével megelőzhető a baromfiállományok légzőszervi megbetegedése. A jó szellőzőrendszerrel szemben támasztott követelmény, hogy biztosítsa:
- a folyamatos friss levegőt,
- távolítsa el az elhasználódott levegőt,
- a hőmérsékletet az optimális értéken tartsa,
- a páratartalmat normális értékre állítsa be,
- a port távolítsa el,
- Az állatokat nem szabad folyamatosan sötétben vagy folyamatosan mesterséges fényben tartani.
5. A takarmány tárolás épületei, berendezései. A takarmánytárolót úgy kell kialakítani, hogy a takarmányszállító jármûvek lehetőleg a telepre ne menjenek be, a külső betárolást kell megoldani. Lényeges szempont az is, hogy a tárolt takarmány ne fertőződjön, ne szennyeződjön, és eredeti minőségét megőrizze. E szempontnak figyelembe vételével célszerû kialakítani a telepen a takarmány fogadó tartályok helyét és megtervezni annak nagyságát. A telep építésénél meg kell tervezni a telep rágcsálóirtását, illetve a rágcsálók elleni védekezést.
6. A telep víz ellátása. Az ivóvíz élettani szerepe miatt a baromfi részére jó minőségû, emberi fogyasztásra alkalmas ivóvizet kell biztosítani. A telep létesítésekor gondoskodni kell megfelelő hozamú kútról, amelyik kút a telepi szükségletet biztosítja folyamatosan mennyiségileg és minőségileg is. Az itatórendszert úgy kell megtervezni, hogy az állatok részére mindig biztosítsa az életkornak megfelelő mennyiségû és minőségû ivóvizet, az állatokat szomjaztatni nem szabad. A telepi ivóvíz folyamatos vizsgálatáról gondoskodni az üzemben tartó köteles.


Dr.Nemes Zoltán
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?