A Saaten-Union és az SWS közös sikerekre készül Magyarországon is

Agro Napló
A Südwestdeutsche Saatzucht (SWS) a hibridkukorica európai megjelenésével egy idõben indította kukoricanemesítési programját. 1965-ben 6 nemesítõházzal együtt alapító tagja volt a Saaten-Union csoportnak, melynek létrejöttét az egységes piaci fellépés érdeke hívta életre. Az SWS és a Saaten-Union kukorica nemesítõi Németország olyan meghatározó hibridjeit kínálták, és kínálják partnereiknek, melyekkel a termelõk komoly eredményeket értek el. Az SWS nemesítési programjának és hibridjeinek sikerét mutatja, hogy az 1990-es évek elejére már 30 % feletti piaci részesedést mondhatott magáénak az SWS és a Saaten-Union Németországban, ezen kívül jelen voltak már a fontosabb európai piacokon is. Saját nemesítõi állomásokat hoztak létre az egykori Kelet-Németországban, Ausztriában, Franciaországban, Portugáliában a régió igényeinek megfelelõ hibridek elõállítása érdekében, valamint Argentínában a téli tenyészkert elhelyezése okán.
1997-ben a Saaten-Union nemesítőházai az SWS irányítása alatt egyesítették kukorica nemesítési programjaikat, ezzel biztosítva a még intenzívebb és hatékonyabb nemesítést, a kitûzött nemesítési célok gyorsabb, és biztosabb elérését.

Az SWS hosszútávon kívánt megbízható partnere lenni a magyar termelőnek, ezért már 1990-ben elindította magyarországi nemesítési programját. Ennek célja a magyarországi viszonyoknak leginkább megfelelő, és a Kárpát-medence országainak igényeit kielégítő hibridek előállítása. Az évről-évre bûvölő nemesítési program - évente közel 50 hektár -, az intenzív nemesítés legfontosabb céljai a termőképesség és termésstabilitás növelése, a koraiság, a biotikus és az abiotikus stressz-hatásokkal szembeni rezisztencia, valamint a különleges minőségi, beltartalmi tulajdonságok felkutatása és vizsgálata. A tenyészkertekben előállított hibridek hatékony tesztelését Magyarországon az SWS kiterjedt kísérleti hálózata - évente közel 15.000 kísérleti parcella - biztosítja.

Az SWS és a Saaten-Union magyarországi leányvállalatának együttmûködése akkor vált határozottá, amikor 2002-ben felkerültek a Saaten Union Hungária Kft. termékpalettájára a korábban elismert URANUS mellé a legújabb és ígéretes SWS hibridek, a ZAMORA valamint a SUM 420.

Az URANUS, mint a korai éréscsoport elején, zöldszáron érő hibrid elsősorban azok érdeklődésére tarthat számot, akik nem egy lehetséges csúcstermés elérését tûzték ki célul, hanem abban érdekeltek, hogy viszonylag szerényebb költségráfordítás és kedvezőtlenebb termőhelyi adottságok mellett egy korán betakarítható, kalászos előveteményeként is szóba jöhető, stabilan termő, jó alkalmazkodóképességû hibridet válasszanak.

A ZAMORA, mely 2001-ben nyert állami elismerést, már annak az évtizednyi fejlesztőmunkának a sikerét jelzi, melyet az SWS Magyarországon folytat. Középérésû hibridként már a minősítő kísérletekben is jelezte, hogy a hazánkra oly jellemző aszályos években is kiemelkedő termés várható tőle, hiszen pl. 2000-ben termésszintje az összehasonlító fajtákét több mint 5%-kal meghaladta. Köztermesztésének első évében, 2002-ben, termése hasonló mértékben múlta felül az éréscsoport hibridjeinek átlagát, és kiváló teljesítményét termelői visszaigazolások is megerősítették mind a kifejezetten intenzív, mind extenzívebb termőhelyekről is. FAO 460-as, zöldszáron érő hibridként vízleadóképessége nem csak a középérésûek átlagánál volt jobb, hanem vékony csutkájának és az azon mélyen ülő szemeknek köszönhetően a csoport vezető hibridjeivel is felvette a versenyt. A ZAMORA attraktivitását korai vethetősége és kiváló mûtrágya-reakciója mellett tovább növeli az az ár-teljesítmény arány, mely kategóriájában szinte egyedülálló.

A SUM 420 nevû, 2002-ben állami elismerésben részesült hibrid egyesíti a középérésûek magas terméspotenciálját a koraiak vízleadásával. A szemre is tetszetős, magas növekedésû szintén zöld száron érő hibridet jó termőképességén felül elsősorban rendkívül gyors és dinamikus vízleadása teszi figyelemreméltóvá. Az államilag elimert középérésû hibridek hivatalos kísérleteinek eredményei szerint betakarításkori szemnedvessége közel 1,5%-kal kedvezőbb volt, mint a csoportátlag. Rendkívül erős, stabil szára lehetővé teszi a biztonságos „lábon” szárítást is. Mint az SWS hibridek általában, úgy a SUM 420 is jól tûri az alacsonyabb talajhőmérsékletet, így korai vetése is javasolható.

Az elismert, illetve elismerés előtt álló hibridjeinket régi és új partnereinknél makro- és agrotechnikai kísérletekben vizsgáljuk, így biztosítva minél több információt hibridjeink agronómiai tulajdonságairól.

A Saaten-Union és nemesítői számos sikerfajta honosítását tudják maguk mögött Magyarországon. Reményeink szerint sikerül kukorica hibridjeinket is megkedveltetni a termelőkkel és hasonló elismertséget kivívni velük mint pl. a NELLY, CAROLA őszi árpák , a FILIUS, LUPUS tritikálék vagy az ORKÁN, RASMUS, ARTUS repcék esetében.





Blum Zoltán
Saaten Union Hungária Kft.

Zeitvogel Zsolt
SWS GbR


Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?