A szõlõ hajtásválogatása

Agro Napló
A hajtásválogatás a zöldmunkákhoz tartozó fitotechnikai mûvelet, az elsõrendû felesleges hajtások korai (a virágzás kezdetéig történõ) eltávolítását jelenti; helyenként zöldválogatásnak, választásnak, más munkákkal együtt végezve pedig (pl. a Móri borvidéken) gyomlálásnak is nevezik, illetve nevezték. Ez a munka a nagy tõkeformák, középmagas- és magasmûvelésû tõkék kialakításának éveiben nélkülözhetetlen. Ekkor a korábbi hajtásválogatás elõnyösebb, mert kevesebb tartaléktápanyag megy veszendõbe. Már a duzzadó rügyek közül is eltávolíthatjuk a feleslegeseket, és ezt a munkát rügyválogatásnak nevezzük.
A hajtásválogatással elősegítjük a tőkemûvelésmód kialakítását és fenntartását, a termőegyensúly szabályozását, a felborult termőegyensúly helyreállítását. A hajtásválogatás a metszés fontos kiegészítő munkája. A hajtásterhelés (hajtásszám) szabályozását és a fürtterhelés módosítását is lehetővé teszi. A kopaszra metszett tőkék terhelését csak ezzel szabályozhatjuk.
A szőlőültetvény 1 m2-ére jutó hajtásszám - a fajtától, a tőkemûvelésmódtól, az ültetvény kondíciójától, a termesztési céltól függően - 4-20, kedvező mennyisége 6-15. A tőkénkénti hajtásszám az előzőekben felsorolt tényezők mellett a tenyészterülettől és a tőke nagyságától függően nagyon változó; nagy lugas-tőkén 100-nál több is lehet.
A tőkék karján - a rövidcsapokon és az idősebb részeken együttesen - folyóméterenként 6-12 hajtás elegendő; a többi hajtás a hosszabb metszési elemeken (hosszúcsap, félszálvessző, szálvessző) helyezkedjen el, ezeken akár 30 hajtás is lehet. A kialakított, termőegyensúlyban lévő tőkéken a hajtásválogatás el is hagyható. A törzseken, a törzsek tövén előtört fattyúhajtásokat mindig távolítsuk el; ha szükséges, évente többször megismételve. Téli fagykárok után és felborult termőegyensúlyú szőlőben viszont célszerû elvégezni a hajtásválogatást. A sok hajtást nevelő fajták (pl. Chasselas, Sauvignon, Tramini stb.) tőkéinek hajtásválogatása gyakrabban indokolt, mint a kevesebb hajtást nevelő fajtáké (pl. Kövidinka, Kékfrankos stb.).
A termőszőlő hajtásválogatását, felesleges meddőhajtásainak eltávolítását akkor kezdjük, amikor a termőhajtások ( a fürtkezdemények) már jól megkülönböztethetők. A munkát virágzásig fejezzük be. A 20-40 cm-es hajtások csavaró mozdulattal könnyen eltávolíthatók, a hosszabb hajtások eltávolítása nehezebb; kést vagy ollót igényelhet. Ügyeljünk arra, hogy a következő évi metszéshez szükséges hajtásokat akkor se távolítsuk el, ha azok meddők (nincs rajtuk fürt). Az ugarcsap- és biztosítócsap-rendeltetésû rövidcsapok alapi rügyeiből több hajtás is fakadhat; ezek közül esetleg egyet meghagyunk, a többit eltávolítjuk. Az ugar- és biztosító csapokon 2-2 hajtás elegendő.
A termőegyensúly fenntartása vagy helyreállítása, a tőkék legyengülésének megelőzése, a termés mennyiségének és minőségének szabályozása érdekében termőhajtások (fürtös hajtások) eltávolítása is szükséges lehet. A szakszerû hajtásválogatás több év átlagában számos esetben a termés mennyiségét növeli, a minőségét javítja ( vagy ezeket fenntartja). A felesleges hajtások eltávolítása után a hajtások ritkábban helyezkednek el, a lombozat „szellősebb” lesz. Ezáltal növeljük a kártevők és a kórokozók elleni vegyszeres védekezés hatását. Tehát a hajtásválogatás az integrált növényvédelem részét is képezi. A ritkább lombozatú tőkéken kedvezőbb a virágok megtermékenyülése, a termés kötődése, a bogyók növekedése, színeződése, és érése, mint a sûrû lombozatú tőkéken. A hajtásválogatás, főleg a sok hajtást nevelő fajták tőkéinek metszését könnyíti, teljesítményét fokozza. A termőszőlő hajtásválogatásáról körültekintő szakmai mérlegelés alapján döntsünk! A túlzott hajtásválogatás kedvezőtlen hatású is lehet.
Dr. Sz. Nagy László
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?