2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Még nem késő, avagy alaptrágyázásról az utolsó pillanatban!

Agro Napló
Az elmúlt időszakot teljesen kitöltötte az őszi vetésűek ápolása, az aszály okozta stressz kezelése, károk csökkentése. Közben szép lassan elérkezett a tavasziak vetésideje, azok megalapozása.

Az elmúlt évben igen komoly terméseredményeket értünk el a szántóföldi növénytermesztés nagy átlagát tekintve, ami még inkább indokolja a tápanyag-utánpótlás szükségességét. A rendkívül száraz időjárás még inkább alátámasztja a jól oldódó, minőségi termékek használatának szükségességét. Alapvetően kétfajta termelői logikával találkozik az ember: az egyik korán – akár fél évre előre is – megveszi az alaptrágyát, a másik csoport kivár, az utolsó pillanatban dönt, akkor határozza el, amikor már csak napok vannak hátra a vetésig. Nekik szeretnék egy-két információval, támponttal szolgálni, hogy megkönnyítsük a dolgukat a választásnál. Természetesen ilyen esetben a beszerzésnél már előfordulhat nehézség, akár a kiválasztott termék elérhetőségét, akár a kiszállítás gyorsaságát illetően. Mindezeket figyelembe véve szemezgessünk egy kicsit a Yara portfóliójában mely termékek és technológiai megoldások jöhetnek számításba.

Először azonban nézzük meg azokat az általános jellemzőket, amely a YaraMila termékcsalád minden tagjára jellemző. Ilyen a kiváló oldékonyság, a magas hatóanyag-tartalom, a kemény és egyenletes szemcsék, amelyek mindegyike ugyanolyan arányban tartalmazza az összes tápelemet. Ezek a tulajdonságok nemcsak megkönnyítik a termék egyenletes és biztonságos kijuttatását, de ugyanakkor hozzájárulnak a növény egyenletes és optimális ellátottsághoz.

Legnagyobb felületen a YaraMila 8-24-24 formulát használják a termelők, ami az összetétele és tulajdonságai alapján érthető és jogos is. A következő termék, amelyet kiemelnék, a YaraMila 16-27-7, mely a klasszikus starter kategóriában kiválóan megállja a helyét, használata természetesen a káliumellátottság függvényében javasolt. Ennek a két terméknek a dózisa vetéssel egy menetben 150–200 kg/ha, teljes felületen pedig 300–350 kg/ha.

Két olyan termékre hívom még fel a figyelmet, amelyek bár még kevésbé elterjedtek, de érdemes figyelmet szentelni rájuk. A YaraMila Actyva 18-11-13 kijuttatása lehetővé teszi a nagyobb mennyiségű nitrogénadagolást. 300–400 kg/ha mennyiségben kiadva – elsősorban a jobb nitrogénszolgáltató talajokon – egy menetben biztosíthatjuk a vegetáció egészére szükséges NPK mennyiséget (napraforgó esetében, kukoricánál ezt még ki kell egészíteni). Hozzá hasonlóan igen kedvező áron szerezhető be a YaraMila 14-14-21 összetételű termék. Ahol az alaptrágyázás (300–350 kg/ha) után mindenképpen szükséges még a nitrogén-kijuttatás is, ott válasszuk a YaraBela Extran, vagy a kéntartalommal is rendelkező YaraBela Sulfan termékeket. Napraforgó esetében elég a 200–250 kg/ha mennyiséget kijuttatnunk, kukorica esetében viszont ennek legalább a duplájával számoljunk. 

A kora tavaszi hideg időjárás gyakran nehezíti a foszforfelvételt. Hogy megkönnyítsük a növény fejlődéséhez szükséges foszfor felvételét, érdemes kiváló minőségű mikrogranulátumot használni, mint például a Yara NP Startert, 10–15 kg/ha dózisban alkalmazva. A termék 47% foszfor mellett 10,5% nitrogént, 1,8% cinket, valamint 0,1% bórt tartalmaz.

Termékeinkről kérjen árajánlatot közvetlenül a honlapunkról!

Gyuris Kálmán
Yara Hungária Kft.
+36 30 383 9341

A cikk szerzője: Gyuris Kálmán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Növénytermesztés a változó EU-ban

Növénytermesztés a változó EU-ban

Az EU mezőgazdaságát meghatározó módon befolyásoló Közös Agrár Politika (KAP) átalakítása jelenleg napirenden van a döntéshozók asztalán. A kiszivárgo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!