A szoptatás elsõ napjairól…

Agro Napló
Az ellés utáni napok legizgalmasabb kérdése a koca étvágya. Ez egyrészt közvetlen hatást gyakorol a tejtermelésre, másrészt - és az elsõ pár napban szerintem ez a fontosabb - jelzi a koca közérzetét, általános állapotát. Korábban szó esett az MMA okairól és tüneteirõl, továbbá arról, hogy a klinikai kórforma csak a jéghegy csúcsa, a szubklinikai forma gyakoribb. A szubklinikai kifejezés annyit jelent az állattartó számára, hogy a tünetek az észlelhetõség határa alatt vannak, de vannak és hatnak. Az étvágytalanság lehet ennek indikátora.
A rossz közérzet okaként a koca gyakrabban fekszik a hasán, reakcióideje lassul. A malacok kérésének (turkálásának) lassabban, vagy nem tesz eleget, következésképpen a szoptatási időköz nő, a szopott tej mennyisége csökken, tejtermelés csökken. Jellemző, hogy egy fiaztató terem összes kocája egyszerre szoptat. Ha az adott koca ebbe nem kapcsolódik be, kimarad egy szoptatás.



Érdemes végignézni egy egyszerre szoptató termet (csak a frissen ellő terem a lényeges), van-e koca, amelyik nem szoptat. A szoptatások gyakorisága számos adatot közöl az irodalom (napi 17-24 alkalom), szerintem a két szoptatás közötti idő napszaktól teljesen függetlenül ritkán haladja meg a 45-50 percet, következésképpen a napi szoptatások száma eléri a 28-30-at. Ez csökken a kimaradt szopások miatt.



A sertéstartás sikerességének döntő eleme a választási átlag (db) és a választott malacok minősége (tömege), ennek kulcsa a tejtermelés színvonala, és ez az első napokban már eldől.

A laktációs görbe többé-kevésbé ugyanis meghatározott. 3-5 l/nap szintről indulva folyamatosan növekszik a 20-25. napig, ezt követően csökken. A laktáció csúcsán a napi tejtermelés elérheti a 10-11 litert. Miután a tejtermelés iránytangense nagyon nem változik, az első napok tejtermelése lesz a meghatározó. Ez a genetikai tényezők és a született malacok száma (és tömege) mellett a felvett táplálóanyag mennyiségétől és a vízfelvételtől függ.

Kívánatos napi takarmányfelvétel:

1. nap: 1,5 kg
3. nap: 2,5 kg
7. nap: 3,5-4 kg
10. naptól: 5-7 kg


A 8-10 l napi tejtermeléshez szükséges fehérjebevitel 1200 g, benne 65-75 g lizinnel. Mindez napi 6-7 kg takarmány felvétele mellett 17-19 %-os fehérjeszintet, 1,1-1,3 %-os lizinszintet jelent!

A koca természetesen bizonyos határig kompenzál, testtömeget bont. Ennek kihasználása - a többszörös transzformáció okán - kevésbé hatásos, másrészt romlanak az újravemhesítés mutatói (az ivarzásig eltelt idő, ovulációs ráta, vemhesülési %, inplantálódott zigóták aránya).

Az ellés utáni étvágy tehát perdöntő, kihat az egész laktációra.



· Étvágytalanság okai lehetnek:

- latens vagy klinikai MMA.

Hüvelykifolyás esetén ajánlható az exuter újbóli felfedezése. (Habszifonban 2 tablettát minimális vízben feloldunk (0,5-1 dl), habszifon patronnal felhabosítjuk, inszemináló katéteren keresztül a méhbe fújjuk.) Parenterálisan adagolt antibiotikummal, fájdalom és gyulladáscsökkentővel támogatható.

- Túlkondíció elléskor



- Technológiai (padozat) problémák:

A vajúdás során (vagy előtt) szerzett sérülések, horzsolások érzékenyek, minden felállás fájdalommal jár. Ezt jelzi az is, hogy a koca fekve ürít vagy vizel. Ha a padozat nem javítható, etetéskor segítjük a kocát a felállásban.

- A vályú higiéniájának hiányosságai.

Különösen az első napokban vagyunk képtelenek a koca étvágyának megfelelő adagot eltalálni. A következő etetés mindig azzal kezdődjön, hogy a meghagyott takarmányt maradéktalanul eltávolítjuk a vályúból. A „majd ha éhes lesz megeszi” attitûd a lehető legrosszabb megoldás.

- A sertés - amúgy - mindenevő, következésképpen mindent bedobhatunk, ami fantáziánkból és eszköztárunkból futja. Javasolható a nyers tojás, tej, főtt burgonya, frissen tépett zöld, prestarter, amíg az étvágy nem tér vissza.



- Ok és (egyben okozat) lehet a bélsárpangás, enyhébb esetben a nem megfelelő bélsárkonzisztencia. Ha ez jellemző (a telepre), elletőre telepítéstől takarmány kiegészítés (pronifer, lacto-sacc) javasolható.

- Nem megfelelő táp-víz arány. Nyilván nedvesen etetünk. Kívánatos a föld - nedvesnél valamivel hígabb, 1:1 - 1: 1,5 közötti táp-víz mennyiség.

- Etetések számának növelésével a táplálóanyag bevitele növelhető.

- Vízellátás módja. Jó lenne a víztükrös (vályúból) itatás, ha el tudnánk találni a fogyasztást. Marad az önitató. Napi ellenőrzést igényel. A nem megfelelő (2 l/perc vízátfolyás alatti) önitató csökkenti a vízfelvételt, ez egyrészt direkt módon csökkenti a takarmányfelvételt, így indirekt módon tovább csökken a tej.

- Étvágytalanságot (csökkent takarmányfelvételt) okoz a rossz levegőminőség, különösen a magas hőmérséklet. Optimális a 16-18 °C-os terem hőmérséklet. Lagunával el nem látott higiénikus fiaztatóban további gondot jelent a magas gáz és páratartalom.

- Előfordul, hogy a koca evési szokásai normálisak, a felvett mennyiség az igényeket (nevelt malacok száma; koca kondíciója) azonban nem elégíti ki. Az egyik telep bevált gyakorlata, hogy ezeknek a kocáknak 0,4 kg, szintetikus lizinnel dúsított szójadara kiegészítést adnak.



Dr.Gács Pál

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?