A takarmányok fehérjetartamának biztosítása miatt drámaian megnőtt a fehérjenövények iránti kereslet.
A hüvelyes magvak közül legnagyobb súllyal a szójabab szerepel, egyrészt azért, mert a legértékesebb növényi fehérjékről van szó, másrészt pedig a legnagyobb termésbővülés ennél a növénynél várható.
A szója antinutritív anyagaira az a gyakorlati tapasztalat hívta fel a figyelmet, hogy míg a nyers szójamag huzamosabb etetése a legtöbb állatban lassítja vagy leállítja a növekedést, addig a hőkezelt (főzött, gőzölt) mag fehérjéje jól hasznosul és kitûnő biológiai értékeket mutat.
Általában az antinutritív hatás fogalomkörében foglalható össze minden olyan növekedést gátló vagy lassító, illetve a táplálék értékesülését rontó hatás, amely a táplálékon keresztül éri a szervezetet, de az elvárható súlygyarapodás megzavarásán kívül szemmel láthatóan kóros tünetet nem okoz.
A gerincesek hasnyálmirigyében található fehérjebontó enzimek (tripszin, kimotripszin, kimotripszin B, elasztáze, plazmin, tromboplasztin, stb.) hatásmechanizmusát gátló (proteázgátlás) antinutritív faktorok (fehérjeszerkezetû összetevők) legnagyobb része hőérzékeny. Ezek a faktorok legegyszerûbben hőkezeléssel tehetők tönkre, ami a molekula irreverzibilis hődenaturálódásához (térszerkezet változáshoz) vezet.
Ugyanez a hatás a szójafehérje egészét is érinti, és annak hasznosulása szempontjából egyáltalán nem közömbös.
A hőkezelésnek tehát legkedvezőbb esetben, abban a szûk sávban kell történnie, amelyben a tripszingátló bomlásának mértéke már kielégítő, de ahol a fehérje hődenaturálódási folyamatai (különösen a fehérje-szénhidrát reakciók) még nem haladnak annyira előre, hogy az a fehérje biológiai értékét számottevően ronthassa.
A megfelelő hőhatás-intenzitása mellett a tripszingátlók (ureáz, hemagglutinin, lipoxigenáz) inaktiválódnak és így a „FULLFAT” szójabab táplálkozási értéke tetemesen javul.
Pásztor Béla
Egy kiváló minőségû, hőkezelt
„FULLFAT” |
|
Nedvesség-tartalom: |
max. 10 % |
Szárazanyag: |
min. 90 % |
Nyersfehérje: |
min. 35 % |
Nyers-zsír (olaj): |
min. 35 % |
Fehérje oldhatóság: |
(0,2 % KOH) min. 75 % |
Festékmegkötő lizintartalom |
min. 80 % |
Savszám: |
max. 40 % |
Peroxidszám: |
max. 25 % |
TIU/mg |
max. 10 % |