2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Agil 100 EC, az egyik leghatékonyabb védekezõ eszköz az egyszikû gyomok ellen.

Agro Napló
A kultúrnövényeink között legalább 10-15 féle különbözõ egyszikû gyomnövény található. Fajonkénti elterjedésüket az országban az adott táj ökológiai adottságai nagyban befolyásolják. Vannak fajok, amelyek csak bizonyos tájegységekben jelennek meg, míg mások szinte az ország egész területén megtalálhatók.
Életmódjukat tekintve igen változatosak, emiatt az extrém viszonyok mellett is megjelennek. A termelési folyamatokat minden fejlődési fázisban gátolják. Az egyszikû gyomok közé kell sorolni esetenként az árvakelésû kalászosokat is, amikor az ősszel elvetett repcében megjelennek.
Az egyszikû gyomnövények ellen védekezni kifizetődő, mert a tápanyagért vívott harcban a kultúrnövény velük szemben mindig alul marad.
A mechanikai védekezés mellett a termelés számára igen sokféle módon használható kemikália áll rendelkezésre. Ezek hatása, alkalmazhatósága eltér egymástól.
A Biomark Kft agrokémiai ágazata 2001 évben a vegyszerpalettáját- az általa képviselt Quena cég vásárlásának köszönhetően- egy régóta jól bevált, nagy területen használt, sok kultúrában alkalmazható egyszikû gyomirtó szerrel bővítette. A propaquizafop hatóanyagot tartalmazó Agil eredményesen irtja az egyszikû gyomnövényeket. A Quena által változatlan formában és hatóanyag tartalommal gyártott Agil-t a Biomark Kft hozza forgalomba, így a megszokott jó hatást a változatlan összetétel biztosítja.
Megkérdeztünk néhány partnerünket, - akik már évek óta nagy területen használják a terméket - hogy mik a tapasztalataik a felhasználás során. A beszélgetés során összegyûjtött információk a következők:
Dr. Sûrû János Agro-Bölcske Rt. igazgatója. A tájékoztatás során elmondta, hogy területén az egynyári egyszikû gyomnövények mellett a fenyércirok ( Sorgum halepense) fertőzés jelentős, ami ellen a talajon át ható herbicidek hatása nem kielégítő. A kétszikû kultúrákban rendszerint kiegészítő védekezést kell tenni a fenyércirok ellen. Nagy területen termel napraforgót és az előjött egyszikû gyomok ellen már több éve, rendszeresen használja az Agil-t 0.7-0.8 l/ha mennyiségben. A permetezéshez 300 l vizet használ melyet finom porlasztással permeteznek ki. A kísérletei kapcsán az Agil-t 37 különféle napraforgó fajtajelöltön is megvizsgálta, és a fajtákra nézve káros hatást nem észlelt.
Borszéki Zoltán, Mélykút (szaktanácsadó, növényvédelmi szakmérnök) mûködési területén rendkívül erős a fenyércirok ( Sorgum halepense)a kakaslábfû ( Echinochloa cruss-galli) a muhar-félék (Setaria spp) fertőzése. Az Agil engedélyezését követően az elsők között volt, aki sok kultúrában megvizsgálta a készítményt. A hagyományos kétszikû kultúrákon kívül a magról vetett egyéves hagymában igen kedvezőek voltak a tapasztalatai. A hagyma 4-5 leveles stádiumában alkalmazta, amikor a fenyércirok már 15-20 cm nagyságot elért. Ilyen erős gyomnövény fejlettségnél az Agil 1.0 l/ha dózisát alkalmazta, melyet 300l vízzel, finom porlasztással permetezett ki. A több éven át végzett védekezések során károsodást nem tapasztalt a hagymánál. A permetezés után 10 napra a gyomnövényeken a nóduszok elbarnultak, és a teljes gyompusztulást ezt követően lehet észlelni.
Katona Zoltán Nagykanizsa (növényvédelmi szakirányító )
Ha a kétszikû kultúrákból az egyszikû gyomok irtás kerül szóba, néhány éve már az Agil – ra gondol először. 2001 őszén a repce területein korai és intenzív gyomkelést tapasztaltak. Az árva kelésû gabona fertőzése az egész táblán általános volt, és mindezek mellette a nagy széltippan és az ecsetpázsit jelent meg egyes területeken. A gyomok összetételére, fejlettségére való tekintettel táblánként változó összetételben a Butisan 1,5 – 2,0 l/ha –os dózisát az Agil 0,5 –1,0 l/ ha-os dózisával kombináltan juttatták ki, korai posztemergens módon. A kezelést a repce nemcsak hogy a legkisebb károsodás nélkül elviselte, hanem rövid időn belül a terület teljesen gyommentes volt, és ezt a gyommentes állapotot a tél beálltáig megőrizte.

Azért, hogy felhasználóink még jobb eredményeket érjenek el az Agil használata során, szeretnénk néhány praktikus tanácsot adni az alkalmazáshoz.
Az Agil felhasználási engedélye kiterjed cukorrépa, burgonya, szója, borsó, mustár, olajretek, káposztarepce, paprika, hagyma, szamóca, napraforgó, szőlő kultúrákra és az almástermésû gyümölcsösökre. Az Agil engedélyezett 0,4-1,5 l/ha mennyiségben. Költségtakarékosság céljából a védekezés előtt meg kell nézni, hogy a kezelésre kijelölt területen milyen gyomok vannak. Árvakelésû gabona- félék ellen 0,4-0,5 l/ha, egynyári egyszikû gyomok fertőzésekor 0,6-0,8 l/ha, fenyércirok ellen 0,7-1,0 l/ha, évelő tarackos gyökerû gyomok irtására 1,2-1,5 l/ha mennyiséggel lehet számolni. A magról kelt gyomok ellen a legjobb hatást a 2-3 leveles korban lehet elérni, ilyenkor elég az alacsonyabb dózis is elegendő. Az évelő gyomoknál 10-15 cm nagyság mellett célszerû a permetezést végezni. Az Agil-t hektáronként 200-300 l vízzel kell kipermetezni. A permetezés után csak az azonnal bekövetkező esőzés zavarja a hatékonyságot. Az Agil gyorsan felszívódik a gyomnövényekbe, ezért a kezelés után egy óra csapadékmentes idő elég a gyomirtó szer felvételhez. A készítmény megfelelő mennyiségû felületaktív anyagot tartalmaz gyárilag, ezért további adagolásra nincs szükség. A permetezést finom porlasztással kell végezni, úgy, hogy a permetlé az egész növényt borítsa. Melegben, 25 C fok felett ne permezezzünk, hanem ilyenkor a védekezést az esti órákra hagyjuk.
Az Agil-nak tartós hatása nincs, csak a területen meglévő, kezelt gyomokat pusztítja el. Ezért előfordul, hogy egy szezonban többször kell permetezni, különösen olyan kultúráknál, ahol a termesztett növénynek nincs természetes gyomelnyomó képessége, mint amilyen például a hagyma.

Dr. Kádár Aurél
Tudományos tanácsadó
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?