Amit a családi gazdaságok létrehozásáról, nyilvántartásba vételérõl, mûködtetésérõl, fejlesztési (támogatási) lehetõségeirõl tudni kell<BR>

Agro Napló
A családi gazdaság létrehozása, nyilvántartásba vétele Szerzõdéskötés: A gazdálkodó családtagjai vagyoni, elszámolási viszonyukat szerzõdésben kötelesek szabályozni. Ebben rendelkezni kell: a termõföldterület és a vagyontárgyak legalább 5 évre a családi gazdálkodó használatába adásáról, a személyes kötõdés formájáról és a teljes foglalkoztatású családtag személyének, a mezõgazdasági és kiegészítõ tevékenységek megnevezésérõl.
Regisztráció: A családi gazdálkodónak a kormányrendelet 1.sz. melléklete alapján kérelmeznie kell a családi gazdaság központja szerint illetékes Földmûvelésügyi Hivatalnál a nyilvántartásba vételt.
Ennek feltételei: élethivatásszerû mezőgazdasági és kiegészítő tevékenység végzésének vállalása, szakirányú – legalább középfokú – képzettség ennek hiányában legalább 3 éven át folytatott mezőgazdasági termelő tevékenység igazolása. Nyilatkozattétel arról, hogy lakóhelye legalább 3 éve a családi gazdaság központjaként megjelölt településen van, a szerződés megkötéséről, valamint a termőföldterületekre vonatkozó adatok valóságtartalmáról.
A regisztrációs adatlaphoz csatolni kell: a szükséges igazolásokat, okiratokat, nyilatkozatokat, (szakirányú képzettséget igazoló okiratot vagy az őstermelői-, az egyéni vállalkozó igazolványt és az adóbevallás másolatát)

Kérelembenyújtás helye: Illetékes Földmûvelésügyi Hivatal

Kérelembenyújtás ideje: Folyamatos, de legkésőbb 2002. november 30.

Elbírálás ideje, módja: Tartalmi és formai megfelelőség esetén határozathozatallal a nyilvántartásba vételről

Családi gazdasági alap- és kiemelt támogatása

A családi gazdálkodó a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési miniszter által meghirdetett agrártámogatásokon felül ún. kiemelt támogatások igénybevételére is jogosult.

Feltételek:
- A családi gazdaság FM Hivatal által történő nyilvántartásba vétele
- Éves árbevételből a mezőgazdasági tevékenység árbevételének 50 %, vagy ezt meghaladó részesedése
- Legfeljebb 3 állandó alkalmazott foglalkoztatása
- Rendelkezik a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) írásbeli ajánlásával.
- Támogatás igénybevételéhez az előírt tartalmú és formátumú támogatási kérelem vagy/és pályázat határidőn belül történő benyújtása.

Kiemelt támogatás módja, mértéke:

- Kamattámogatás
Termőföld-, telephelyvásárláshoz, létesítéséhez, korszerû- sítéséhez, illetve tartós forgóeszköz beszerzéséhez kapcsolódó - külön jogszabály szerinti – hitel után differenciált mértékû (50-75-100 %-os) kamattámogatás.

- Vissza nem térítendő
végleges támogatás
Földalapú növénytermelési támogatás (alaptámogatáson felül):
- 0,5 – 10 ha közötti termő szőlő- és gyümölcsös terület után, amennyiben szántóterülettel nem rendelkezik vagy annak területe legfeljebb 10 hektár: 8.000 Ft/ha.
- 10,01 – 300 ha közötti szántóterület használata esetén gabonafélék és olajos növények termőterülete után: 8.000 Ft/ha, fehérjenövények termőterülete után: 12.000 Ft/ha
- Fejlesztési támogatás
Új mezőgazdasági gépek, technológiai berendezések vásárlása, új építési beruházások megvalósítása, a meglévő épületek, építmények technológiai korszerûsítése, átalakítása, értéknövelő felújítása, valamint zöldség-gyümölcs ágazat beruházásainak, továbbá szőlő-, gyümölcsös- és egyéb ültetvény telepítését szolgáló beruházások támogatása esetén: a nettó beruházási költség 10 %-a mértékéig.

A gazdálkodó családtagjai jogosultak:

- A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény alapján adókedvezményekre
- Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény alapján illeték- kedvezményre

Igénylés módja:
Kiegészítő támogatási kérelem vagy/ és pályázat tartalmi követelményeknek megfelelő, jogvesztő határidőn belül történő benyújtása

Benyújtás helye, ideje:
Illetékes Földmûvelésügyi Hivatalhoz, 2002. március 30-ig.

Igényelhető:
A családi gazdaság székhelye (központja), a családi gazdálkodó lakóhelye szerinti illetékes adóhatóságtól.


Alapfogalmak a családi gazdaságokról

Családi gazdaságok:
Legfeljebb 300 ha nagyságú termőföld (ideértve a mező-, erdő- gazdasági mûvelés alatt álló belterületi földet is) tulajdonával, illetőleg haszonbérletével, használatával rendelkező gazdálkodó család valamennyi termőföldje, az ahhoz tartozó leltárban meg- jelölt ingatlan és ingó vagyontárgyak (épület, építmény, mező- gazdasági berendezés, felszerelés, gép, állatállomány, készlet stb.) hasznosításával, legalább egy családtag teljes foglalkoz- tatásán és a többi családtag közremûködésén alapuló gazdálko- dási forma.

Családi gazdálkodó:
A családi gazdaságot a családi gazdaság központja szerint illeté- kes megyei (fővárosi) Földmûvelésügyi Hivatal nyilvántartá- sába bejegyeztető személy, aki - a családi gazdaság vezetőjeként annak tevékenységi körében jogokat szerezhet és kötelezettségeket vállalhat, - élethivatásszerûen mezőgazdasági, illetve mezőgazdasági kiegészítő tevékenységet folytat, - mezőgazdasági vagy erdészeti szakirányú képzettséggel rendelkezik vagy ennek hiányában igazolja, hogy legalább 3 éve folytatja a mezőgazdasági, illetve mező- gazdasági és kiegészítő tevékenységét és ebből árbevétele származott, - legalább 3 év óta a bejelentett lakhelye a családi gazdaság központjaként megjelölt településen van;
Megjegyzés: a gazdálkodó család tagja a családi gazdaság fenn- állása alatt, illetve annak regisztrációból történő törlését követő 3 éven belül újabb családi gazdaságot nem hozhat létre. Elhalá- lozása esetén a túlélő családtagokat bejelentési és nyilatkozat- tételi kötelezettség terheli. A szerződés, illetve a családi gazdál- kodás megszûnését és egyéb adatokban történő változásokat 15 napon belül be kell jelenteni.

A család tagjai:
A gazdálkodó család tagjai a családi gazdálkodó, annak házas- társa, élettársa, kiskorú gyermeke, unokája, valamint a gazdál- kodó család tagjaként bejelentkezett nagykorú gyermeke, szülője.
Gyermeken az örökbe fogadott, a mostoha és a nevelt gyermeket is érteni kell.

Termőföld:
Az a földrészlet, amelyet a település külterületén az ingatlan- nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, erdő, fásított terület mûvelési ágban vagy halastó- ként tartanak nyilván.

Tanya:
A település külterületén lévő mezőgazdasági termelés (növény- termesztés és állattenyésztés, továbbá az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás és terméktárolás) céljára létesített lakó- és gazdasági épület, épületcsoport és az azonos helyrajzi szám alatt hozzá tartozó, legfeljebb 6000 m2 területû föld együttese.

Mg-i tevékenység:
Növénytermesztés, kertészet, állattenyésztés, halászat, hal- tenyésztés, szaporító anyag termesztés, vadgazdálkodás, erdő- gazdálkodás, vegyes gazdálkodás.

Kiegészítő tevékenység:
Falusi- és agroturizmus, kézmûvesipari tevékenység, fûrészáru feldolgozás, a mezőgazdasági tevékenység során keletkezett melléktermékek, növényi és állati eredetû hulladék hasznosítása, nem élelmiszer célú feldolgozása, valamint az ezekből a termé- kekből keletkezett termékek közvetlen termelői értékesítése.

Helyben lakó:
Az a magánszemély, akinek bejelentett lakóhelye legalább 3 éve azon a településen van, amelynek közigazgatási területén a termőföld vagy tanya fekszik; továbbá helyben lakónak minő- sül az is, akinek legalább 3 éve a bejelentett lakóhelye olyan településen van, amelynek közigazgatási határa a termőföld vagy tanya fekvése szerinti település közigazgatási határától közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton leg- feljebb 15 km távolságra van.

Elővásárlási és elő- haszonbérleti jog:
Termőföld vagy tanya eladása vagy bérbeadása esetén a családi gazdálkodót, a gazdálkodó család tagjait – ebben a sorrendben – elővásárlási jog, ha haszonbérbeadásra kerülő termőföld vagy tanya a családi gazdasághoz tartozó termőfölddel vagy tanyával közvetlenül szomszédos előhaszonbérleti jog illeti meg.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?