Az agrotechnika és a gyomosodás összefüggései

Agro Napló
A gyomnövények elleni védekezés a földmûvelés minden rendszerében alapvetõ fontosságú szempont, mivel az általuk okozott gazdasági kár igen jelentõs lehet. Kártékony hatásukat összetetten, különbözõ mechanizmusokon keresztül fejtik ki és a terméscsökkenés elõidézése mellett a termésminõséget is kedvezõtlenül befolyásolhatják.
A gyomnövények kártékony hatásának összetettségéhez hasonlóan az ellenük való védekezésnek is komplex módon integrálni kell mindazokat az eszközöket és eljárásokat, amelyek szisztematikus, egymás hatását kiegészítő, környezeti hatásukat is figyelembe vevő alkalmazása révén a gyomosodás mértéke jelentősen csökkenthető. Ahhoz, hogy hatékonyan védekezhessünk, mindenekelőtt meg kell akadályoznunk a gyomok terjedését, felszaporodását és törekednünk kell a talaj jó kultúrállapotának fenntartására. A kémiai védekezési eljárások mellett ezért nagyon nagy szerepük van a különböző preventív, termesztéstechnológiai és mechanikai eljárásoknak egyaránt.

Preventív módszerek:
  • gyomzárlat
  • gyommentes vetőmag használata
  • a szerves trágya helyes kezelése és tárolása
  • a takarmányok gyommagmentességére való törekvés
  • a munkagépek és betakarítógépek kitisztítása
  • a ruderális területek gyommentesítése
  • az öntözővíz megtisztítása, csatornapartok gyomirtása.

    Termesztéstechnológiai módszerek:
  • a vetésváltás rendszere (okszerû növényi sorrend kialakítása)
  • a fajta megválasztása (tenyészidő, fejlődési dinamika)
  • ideális vetési körülmények kialakítása (vetőágy, vetésidő, csíraszám, vetési mód, a vetés mélysége)
  • a betakarítás időpontjának megválasztása (lehetőleg a gyommagvak érése előtt, különösen az évelő takarmánynövének kaszálásakor)
  • a trágyázás rendszere (tápanyag adag, kijuttatás módja, időpontja).

    Mechanikai módszerek:
  • talajmûvelés
  • kaszálás.

    A gyomszabályozás fenti módszereinek párhuzamos alkalmazása egymás hatását nem csak egyszerûen kiegészítik, hanem sok esetben egymással szoros kölcsönhatásban avatkoznak be a gyomnövény-kutúrnövény kompetíció viszonyaiba. A különböző módszerek együttes – a növénytermesztés rendszerébe illő - alkalmazása ezért rendkívül hatékony lehet a gyomnövények ellen. Sémákat követni azonban ezen a téren sem szabad, mert az egyes módszerek nem minden esetben, hanem csak bizonyos összefüggésekben hatékonyak, más esetekben viszont éppen ellenkező hatásúak lehetnek.

    Példaként említhető a trágyázás gyomosodásra gyakorolt hatása. Keszthelyen szabadföldi kísérletekben végzett gyomfelvételezések eredményei alapján az volt megállapítható, hogy vegyszeres gyomirtás alkalmazása mellett kukoricában a N mûtrágyázás jelentős mértékben csökkentette a gyomosodást, vagyis növelte a vegyszeres gyomirtás hatékonyságát. Vegyszeres gyomirtás alkalmazása nélkül viszont a N mûtrágyázás az előzőekkel ellentétben növelte a gyomosodás mértékét. A trágyázás hatással van a gyomnövényzet faji összetételére is, a különböző kompetitív képességû gyomnövények eltérő reakciója miatt, aminek következtében az intenzív növénytermesztési rendszerekre jellemzően a területen előforduló gyomfajok száma leszûkül, ellenben kompetitív adottságaik miatt igen veszélyessé válhatnak. A fentiekből adódóan bármilyen is legyen a gyomok és a kultúrnövények relatív mûtrágya reakciója, fontos, hogy a tápanyagokat oda és abban az időpontban helyezzük, ahol és amikor a kultúrnövények a legjobban a gyomnövények pedig a legkevésbé képesek felvenni (lassan ható mûtrágyák, osztott kijuttatás, sorba adagolás, starter mûtrágyázás, elhelyezés mélysége).

    A mûtrágyák mellett említést kell tenni a szervestrágyák – ezek között is elsősorban az istállótrágya - alkalmazásának kérdéséről. Az istállótrágya gyomosodással összefüggő tápanyag hatásának értékelésében figyelembe kell venni, hogy a szerves formában kijuttatott tápanyagok folyamatos, időben elhúzódó feltáródás után válnak felvehetővé. Ugyanakkor éppen ebből adódóan a tápelemek kijuttatásának időpontját nem tudjuk precízen a kultúrnövény tápanyagfelvételi dinamikájához igazítani. Az istállótrágyák alkalmazásával kapcsolatosan fel kell hívni a figyelmet arra, hogy mennyire fontos az istállótrágya kezelésének és tárolásának szakszerûsége, ugyanis a szakszerûtlenül kezelt és tárolt istállótrágya kijuttatásával magunk is hozzájárulhatunk egyes veszélyes gyomnövények (pl.: Selyemmályva) elterjesztéséhez.

    A gyomszabályozásban a vegyszeres gyomirtás mellet a mechanikai gyomszabályozási módszereknek van kiemelt jelentősége. A korszerû gyomszabályozási technológiák alapját is ezek a módszerek képezik, amelyek közül szántóföldön leggyakrabban a talajmûvelést és a kaszálást alkalmazzák. A kaszálás általános gyakorlat a szántóföldi növénytermesztésben, rét- és legelőgazdálkodásban, továbbá a ruderális területeken, ahol a gyomszabályozás csaknem kizárólagos módjának tekinthető. A kaszálás helyes időpontjának megválasztásával szántőföldön elsősorban az évelő kultúrákban tudjuk szabályozni a gyomokat. Egyéves állományokban viszont a talajmûveléssel érhetünk el látványos eredményeket. A talajmûvelésnek elsődleges célja ideális körülmények biztosítása a kultúrnövény életfolyamatai számára annak minden fejlődési stádiumában. Mindemellett azonban célja még, a talaj felszínének, fizikai állapotának védelme, biológiai tevékenységének, tápelem-, víz- és levegőforgalmának kedvező befolyásolása, valamint a gyomok irtása, egyszóval kultúrállapotának kialakítása és fenntartása.

    A különböző társadalmi, gazdasági, valamint éghajlati és talajadottságok között folytatott földmûvelés különböző intenzitású rendszereiben a talajmûvelés fenti céljai más és más súllyal érvényesülnek. Napjainkban ezért egyaránt találhatunk példát a hagyományos, a csökkentett, a minimális és a mûvelés nélküli talajmûvelési rendszerek alkalmazására. Mindegyik rendszernek vannak előnyei és hátrányai. A gyomszabályozást illetően a hagyományos (szántásos) talajmûvelési rendszer tekinthető a leghatékonyabb megoldásnak. A csökkentett és a mûvelés nélküli technológiák alkalmazása során nagyobb mértékû a gyomosodás, mivel ez esetben a talajmûvelésnek jóval kisebb - illetve hiányzik – a gyomirtó hatása, továbbá ilyenkor a gyommagvak túlnyomó része a talaj felső néhány cm-es rétegében helyezkedik el, ezért kedvezőbbek a kelési feltételek. A mûvelés nélküli rendszerekben a gyomnövények kompetíciós előnyét tovább növeli a kultúrnövények lassú, elhúzódó kelése is, ami a talaj fedettségéből adódó alacsonyabb talajhőmérséklet következménye. Az elmondottakból következik, hogy a csökkentett és a mûvelés nélküli technológiák csak intenzív vegyszeres gyomírtással párosulva alkalmazhatók sikeresen.

    A Keszthelyen 1972 óta folyó talajmûvelési tartamkísérlet kukorica parcelláin végzett gyomfelvételezési eredmények is egyértelmûen igazolták a hagyományos szántásos talajmûvelési rendszer hatékonyságát a gyomszabályozásban. Sekély tárcsás alapmûvelésre épülő rendszerben az összes gyomborítás a szántásra épülő rendszerhez viszonyítva mintegy 3-6-szoros, minimális talajmûvelési rendszerben pedig mintegy 12-13-szoros volt. Az összes gyomborításon belül a kísérletben előforduló egyéves magról kelő (T4) gyomnövények borítási értékei mindhárom talajmûvelési rendszerben alacsonyak voltak, ami jelzi az alkalmazott vegyszeres gyomirtás hatékonyságát (preemergens: acetoklór+atrazin+AD-67, posztemergens: nikoszulfuron). A talajban telelő évelő szártarackosok, rizómások (G1) és a gyökértarackos, szaporítógyökeres (G3) életforma csoportba tartozó fajok borítási értékei között azonban jelentős különbségek voltak megfigyelhetők az egyes talajmûvelési változatokban. A G1 életformájú gyomnövények (Fenyér cirok, Mogyorós lednek, Tarackbúza) szabályozására a szántásos és a sekély tárcsás talajmûvelési rendszer egyaránt hatékony volt. A G3 életformájú gyomnövények (Apró szulák, Mezei aszat) szabályozására viszont egyedül a szántásos talajmûvelési rendszer bizonyult hatékonynak. A minimális mûvelési rendszer a kísérletben előforduló egyik évelő gyomnövény csoport szabályozására sem volt alkalmas. Az eredményekből az is megállapítható, hogy a N mûtrágyázás csökkentette a gyomosodás mértékét.

    Gyakori probléma – különösen monokultúrában, vagy önmaguk után gyakran visszakerülő növényállományokban -, hogy szakszerûen végzett kémiai és mechanikai védekezési eljárások együttes alkalmazásával sem sikerül visszaszorítani bizonyos gyomnövény fajokat a gazdasági kárküszöb szintje alá. Ebben az esetben törekedni kell az okszerû vetésváltás megvalósítására, mivel a különböző kultúrák váltakozásával együtt változnak a tábla ökológiai viszonyai, valamint a herbicidek rotációja is megvalósítható. A változó feltételrendszer pedig csökkenti a gyomnövények alkalmazkodó képességét, reprodukcióját, kompetíciós helyzetét. A vetésváltás jelentősége különösen felértékelődik a környezeti terhelés redukálására irányuló és a talajtermékenység fenntartását célzó rendszerekben. Az úgynevezett „fenntartható” gazdálkodásra ugyanis egyaránt jellemző a gyomosodás ellen kevésbé hatékony csökkentett herbicid használat és a talajkímélő mûvelés.

    Vetésváltással önmagában azonban nem oldható meg sikeresen a gyomszabályozás. A rendelkezésre álló agrotechnikai lehetőségek kihasználásával, a talajmûvelés, a kémiai védekezés, a trágyázás és a vetésváltás egymással összehangolt, harmonizáló rendszert alkotó integrált alkalmazásával lehet hosszútávon sikeresen fenntartani talajaink kultúrállapotát és a termelés produktivitását.

    Dr. Tóth Zoltán
    Veszprémi Egyetem
    Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar Keszthely
    Földmûveléstani Tanszék
    Címlapkép: Getty Images
  • CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    Agrárszektor Konferencia 2024
    Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
    EZT OLVASTAD MÁR?