Betakarítógépek a gyümölcstermesztésben

Agro Napló
Almatermésûek gépesített betakarítása Mivel a friss fogyasztás és az élelmiszeripari feldolgozás egyaránt megköveteli a törõdésmentes, jó minõségû gyümölcsöt, ezért a betakarítás automatizálása teljes egészében nem oldható meg. Közismertek viszont az úgynevezett félautomata rendszerek. Így az emelt platóról történõ betakarítás. Olyan szállítójármûveket alakítottak ki, amelyek önjáróak, a platójuk magassága pedig a beépített hidraulika által könnyen változtatható. A betakarítás ennek megfelelõen két menetben zajlik. Elõször a fákról a termést földön állva takarítják be, a fák azon magasságában, amely még kényelmesen elérhetõ. A második menetben alkalmazzák az önjárókat, amelyek lassú, egyenletes tempóban elõre haladva emelt platójuk által lehetõvé teszik a fák felsõ zónájában található gyümölcsök leszedését is.
Gyakori, hogy a meghajtás elektronikus (általában 10 kw-os villanymotor). A gépeket sokszor maguk az ültetvényesek saját mûhelyükben szerelik össze. A szedőmunkások száma általában négy (1. ábra). Szükséges továbbá megjegyezni, hogy fent leírt félautomata rendszer leginkább azokban az ültetvényekben vált be, amelyeket szintén gépesített úton metszettek (tetejezés, oldalfalazás, pneumatikus metszőollók használata, stb.), tehát a közismert Plametta és más magas sövények esetében. Ezek a mûvelésmódok hazánkban kevésbé terjedhettek el, hiszen az árnyékolás jelentősebb tényező, mint a tőlünk délebbre eső, mediterrán országokban. Ezzel, magyarázható az a tény, hogy különösen az almatermésûek esetében olyan intenzív ültetvények kialakítását szorgalmazták, amelyek alacsony koronaformája lehetővé teszi a teljes egészében földről történő betakarítást.

Csonthéjas gyümölcsök betakarítása

A szilva és a kajszi

A nagyüzemi szilvaültetvények 80 %-át gépi rázásra alkalmas fajtákkal, koronaformákkal kívánják kialakítani. A rázásos betakarításhoz a legjobb az Y alakú korona. A törzsrázás helyett jobb a termőágak vibráltatása, mivel javulhat a rázási hatásfok. Leginkább egyszeri vagy kétszeri rázást javasolnak. Általában a különböző rázógépek alkalmazása esetén 16-28 %-ot tesz ki a kocsánnyal lerázott szilva, a jobban dolgozó gépek használatakor 80 % feletti az ép gyümölcsök aránya. A leválasztás hatékonyságát a gyümölcs érettségi fokán kívül a frekvencia, a rázófej lökethossza, a korona szerkezete, a törzs, illetve az ágak átmérője is befolyásolja. A törzsátmérő növekedése csökkenti a frekvenciát mind a Kilby, mind a VGF rázógép esetében. A kajszi betakarítása során gépi rázásra az élelmiszeripari feldolgozás esetén kerülhet sor, ha a gyümölcsök színe megfelelő, a gyümölcshús még kemény, valamint a szárazanyag tartalom és a gyümölcs savtartalma szintén megfelelő. Olaszországi adatok alapján elmondható, hogy vázakorona esetén akár 50-60 kg gyümölcsöt is betakaríthatnak fánként, amely 20-25 t/ha termésátlagnak felel meg (2. ábra). Hazánkban az alternancia gyakori jelensége miatt általában valamivel gyengébb eredmény a jellemző. A gyümölcsök leválását mindkét faj esetében Ethrellel permetezve segítik elő (mivel az ammónium-fluorid és a cikloheximid fokozza az etilénképzést), tehát a gyümölcskocsányon korábban és hatékonyan alakul ki az úgynevezett leválasztó pararéteg. Gyakori a Schaumann traktoros rázógép használata is, amelynek valamivel kisebb a teljesítménye az előbb már említett Kilby betakarítóval szemben.

Cseresznye és meggy betakarítása

Hazánkban a hetvenes évek elején kezdődött üzemi méretekben is a meggy gépi betakarítása. Az önjáró célgép vagy a traktorra szerelhető egyszerûbb gép rázórúdja a gyümölcsfa törzsét vagy vázágát megmarkolja és úgy rázza a fát, hogy a rázó mozgás a rugalmas felfüggesztés következtében nem jut vissza a gépre. Az ágrázó típusú gép a fa sudarát vagy idősebb fákon a vázágakat fogja meg. Egyetlen befogással dolgoznak a törzsrázók, eleve merőleges befogásúak, s ez kizárja a törzssérülés lehetőségét. A legkorszerûbb gépek nem egyetlen irányban (oda-vissza) rázzák a fát, hanem állandóan váltakozó irányú (körbejáró) rázást végeznek. A korszerû rázógépek nemcsak megrázzák a fát, hanem felfogóernyővel, kihordószalaggal, levélkifújó ventilátorral és ládatartó villával is fel vannak szerelve. A Kilby- és dán Schaumann-rázógépek terjednek leginkább. A gépi betakarítás megkezdésének várható időpontját a szakítóerő mérésével (rugós erőmérővel) lehet pontosítani a rázást megelőző napokban.

A gépi betakarítás elterjedt a bogyós gyümölcsûek körében is

A szamóca betakarítása

Az utóbbi két évtizedben bíztató eredmények születtek a szamócaszüret gépesítése terén. A szamóca-betakarítógépek fésülő vagy kaszáló szerkezettel választják le a gyümölcsöt. A szamóca a bogyós gyümölcsûek közül biológiai sajátosságai miatt a legnehezebben takarítható be. Ennek két fő akadálya van. Az egyik, hogy a gépi betakarítást tûrő kemény, rugalmas húsállományú és közel egy időben érő fajta a szamócatermesztésben nem áll rendelkezésre. A másik ok, hogy a lehajló tőkocsányok miatt a talaj felszínén elhelyezkedő gyümölcsök nem takaríthatók be egyáltalán. A fésülő szerkezet a szamócagyümölcs méret szerinti szétválasztás lehetőségén alapul, mert az érett gyümölcsök a legnagyobbak. A lekaszált szamócaültetvényben a gyümölcsök több, mint 50 %-a éretlen, amelyek szétválasztása az érett gyümölcsöktől nehézkes. A géppel szüretelt szamóca ma még csak konzervipari célra alkalmas.

A málna betakarítása

A málnaszüret nagy munkaerő-szükséglete miatt az USA-ban és Kanadában már a 70-es évek elejétől kezdték alkalmazni a málnatermesztésben a gépi betakarítást. A málnaszüret gépesíthetőségét a fajták több biológiai sajátossága nehezíti. Ilyen az elhúzódó érésmenet, a gyümölcsök, a termőhajtások és a sarjak sérülékenysége. A fajták alkalmassága gépi betakarítás szempontjából rendkívül eltérő. A Malling Exploit nem alkalmas, míg a Willamette és a Meeker fajták alkalmasak gépi betakarításra. A Fertődi zamatos magyar fajta tulajdonságai a gépi betakarítás szempontjából ígéretesek. A málna gépi rázhatósága azon alapul, hogy a gyümölcs vacokkúphoz tapadásának tartóereje az érés folyamán fokozatosan hatodára-hetedére csökken, ezért viszonylag könnyen lerázhatók. A málna betakarítógépek rendszerint hidas rendszerûek, a sorok két oldalán függőleges tengelyen helyezkednek el a vízszintes síkban rezgő verőpálcák. A lerázott gyümölcs a zsalus elrendezésû felfogó egységre hullik, majd szállítószalagra kerül, ahol menet közben ventilátoros tisztítás történik. A levegővel megtisztított gyümölcsök közül ezután a válogatószalagon kézi erővel eltávolítják az éretlen és beteg gyümölcsöket, valamint egyéb szennyeződéseket. A málnaültetvényekben a gépi betakarítás hatékonysága a gép mûszaki színvonala mellett elsősorban az adott ültetvény körülményeitől és a gépkezelő gondosságától függ.

A szeder betakarítása

Konzervipari felhasználás esetén az Egyesült Államokban a málnához hasonlóan, széleskörûen alkalmazzák a betakarítógépeket a szeder szüretelésénél. A gépi szürethez alkalmas fajta gyümölcsének rugalmasan keménynek, könnyen leválaszthatónak, koncentráltabb érési menetûnek és a konzervipari célra alkalmasnak kell lenni. A túl erős sarjak akadályozzák a hidas rendszerû betakarítógépek munkáját, ezért feltétel az „első sarjnemzedék” eltávolítása. A termőfelület egysíkú elhelyezését biztosító kettős huzalos támaszrendszert alkalmaznak, amelyen a termővesszőket spirálisan helyezik el. Az első huzalt olyan magasságban kell elhelyezni, hogy az alsó gyümölcsök legalább 40-60 cm távolságra legyenek a talajtól. Az 1,6 km/óra haladási sebesség mellett és a 3,0 m sortávolságú ültetvényben kb. 0,4 ha terület szüretelhető le óránként. Egy fajta teljes gépi betakarítása 4-5 naponkénti szedéssel, 5-7 alkalommal elvégezhető. A hatékonyabb leválasztáshoz 4 nappal a szüret előtt 500-1000 ppm töménységben Ethephont permeteztek ki, amely kétszeresére növelte az érett gyümölcsök arányát a nem érett gyümölcsökhöz viszonyítva.

A ribiszke betakarítása

A ribiszke szürete munkaigényes folyamat, a kézi mûveletek 65-70 %-át teszi ki. A szedés idején jelentkező munkaerőhiány, valamint a termelési költségek csökkentése arra kényszerítette a termesztőket és a kutatókat, hogy géppel oldják meg a szüretet. Az első eszközök kézi irányítású vibrátorok voltak. Később olyan célgépeket is kifejlesztettek, amelyek több száz kézi szedő munkáját helyettesítik. Ilyen betakarító célgép behozatalára és munkába állítására 1975-ben került sor. Ma már tíznél több betakarítógép segíti a termesztő gazdaságokat. A nagyüzemi ribiszkeültetvényeket javarészt géppel szüretelik. Hazánkban a Pattenden cég Bushmaster MK-6 és Challenger gépe, valamint a Jonas szüretelők ismertek leginkább. Az utóbbi gép mozgékonyabbnak, nagyobb teljesítményûnek és kisebb alkatrészigényûnek bizonyult. Szerkezeti részeik azonos mûködési elv mellett más formát mutatnak. Különbség a lerázott gyümölcs összegyûjtésében és gépen belüli szállításában mutatkozik. A betakarítógépekkel akkor érhető el megfelelő munkaminőség, ha az új telepítés és a termőre fordult ültetvény mûvelése a géphez igazodik. A hazánkban ismert ribiszkebetakarító gépek mûködési elve azonos, ebből következik az egyes szerkezeti részek hasonlósága is. Mindegyik gépen megtalálhatók a terelők, a gyümölcsleválasztók, a szállítószalagok és a ventilátorok. Azonos a szerkezeti részek hajtásának módja is. A ribiszkebetakarító gépek teljesítménye haladási sebességüktől függ. Hazai mérések szerint a 0,9-1,3 km h-1 haladási sebesség a legkedvezőbb. 1,5 km h-1 sebesség felett a gyümölcsleválasztó pálcái a termővesszőkön jelentős törési sérüléseket okoztak. A fenti sebesség-tartományban a gépek teljesítménye 0,22-0,30 ha h-1. Száraz időben a gépek 24 órás mûszakot is képesek teljesíteni. Így a gépek évi szedési teljesítménye háromhetes betakarítási idényt figyelembe véve mintegy 100 ha-ra tehető. A gépek által okozott veszteség fajtától, mûvelésmódtól és ápoltságtól függ. A betakarítógépek által előidézett növénysérülések közül az oldalhajtások törése 6-17 % és az ágak 7-12 %-án észlelhető héjsérülés. A munkaminőségi mutatók adataiból megállapítható, hogy a megfelelően előkészített ültetvényben, jól beállított géppel, kedvező betakarítási időpontban végzett gépi szüret eredményei nemcsak elérik, hanem től is szárnyalják a kézi szedés minőségét. Ezt alátámasztja az is, hogy a feldolgozó üzemek szívesebben veszik át a géppel betakarított gyümölcsöt a kézi szedésûnél, mert annak nagyobb része fürtkocsány nélküli és csészelevelektől mentes.

A köszméte betakarítása

A köszméte gyümölcsének viszonylag nagy tömege lehetővé teszi a gépi szedést. Elektromos vagy pneumatikus vibrátorokkal ipari célra érett (tehát zöld) állapotában is könnyen lerázható. Nem szükséges a rázás előtt a gyümölcs leválását elősegítő kezelés. A gépi rázáshoz azonban erősebb metszéssel kompaktabb, merevebb koronát kell kialakítani, mert a laza korona erősen lecsüngő ágai tompítják a rezgést, nem hull le róluk a gyümölcs. A különböző rázógépek a szedési teljesítményt a kézi szedéshez viszonyítva három-tízszeresére növelik. Kézzel, a kézi szedést meggyorsító eszközökkel vagy gépekkel lehet a köszmétét betakarítani. A gépek lehetnek elektromos kézi vibrátorok, traktorra szerelt, azok által mûködtetett, kézzel vezért elektromos vagy pneumatikus vibrátorok, illetve folyamatos üzemû, gépi vibrátorok. Növelhető a szedési teljesítmény az úgynevezett szedőfésû alkalmazásával, amellyel lefésülhetjük, legereblyézhetjük a gyümölcsöt az ágakról. A köszméte viszonylag nem tömege lehetővé teszi a gépi szedést. A gépi rázáshoz azonban erősebb metszéssel kompaktabb, merevebb koronát kell kialakítani, mert a laza korona lecsüngő ágai letompítják a rezgést, nem hull le róluk a gyümölcs. A különböző rázógépek a szedési teljesítményt a kézi szedéshez viszonyítva három-tízszeresére növelik.

Különleges gyümölcsök betakarítása

A ribiszke-köszméte: A ribiszke-köszméte fajhibrid robusztus növekedésû. Rendkívül erős, sérülékeny vázrendszere nem teszi lehetővé a bokrot kettéválasztó, folyamatos mûködésû kombájnok használatát. Gépi betakarításra kizárólag a kézi vibrátorok alkalmasak.
A bodza: Európában kizárólag kézzel szüretelik a termést. Amerikában megoldották a bodza gépi betakarítását is. A gyümölcsöt ernyőstől, egy menetben szüretelik. Nagyobb rétegben (20 cm felett) már léeresztésre hajlamos.
A magasbokrú áfonya: Az áfonya betakarításánál az a leggyakoribb hiba, hogy nem várják meg a bogyók teljes beérését. A bogyókat hetente egyszer kell szedni úgy, hogy a mutató- és a hüvelykujj közé fogva, szorítás nélkül lecsavarjuk. Amerikában üzemszerûen megoldott az áfonya gépi betakarítása. E célra nagy teljesítményû, önjáró gépeket és elektromos kézi vibrátorokat egyaránt használnak. A fekete gyümölcsû berkenye: A berkenye ernyőjén a bogyók többé-kevésbé egy időben érnek, ezért a termés egy menetben betakarítható. Érési ideje július 5-24. közé esik. Egy szedő napi teljesítménye ernyő nélkül szedve 80-100 kg, ernyőstől szedve eléri a 150 kg-ot is. A legújabb berkenyefajták spur típusúak, tömör bokor alkatúak. Alig nagyobbak, mint egy feketeribiszke-bokor, ezért a termés remélhetőleg ribiszkekombájnokkal is betakarítható. A húsos som: Üzemi telepítésben 4,5 m sor- és 3 m tőtávolságra ültetik (740 fa/ha). Termésmennyisége 7-11 t/ha, amit kézzel és a meggy rázására alkalmas gépekkel takarítanak be.

Felhasznált szakirodalom
Harmath L. (1987): Köszméte. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.
Papp J. – Porpáczy A. (1999): Szamóca, málna. (Bogyósgyümölcsûek I.) Mezőgazda Kiadó, Budapest.
Papp J. – Porpáczy A. (1999): Szeder, ribiszke, köszméte, különleges gyümölcsök. (Bogyósgyümölcsûek II.) Mezőgazda Kiadó, Budapest.
Pór J. – Faluba Z. (1982): Cseresznye és meggy. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.
Tóth E. – Surányi D. (1980): Szilva. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Dr. Iváncsics József
Nyugat-Magyarországi Egyetem
Kertészeti Tanszék
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?