2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Építsünk közösen tehénistállót

Agro Napló
Tehéntartási tartástechnológiánkat a 60-s 70-s években épített istállók nagymértékben meghatározzák (konzerválják). Azok átépítése a nagy tejhozammal rendelkezõ (8 – 10 000 liter/laktáció) termeléssel rendelkezõ Holstein-fríz tehenek részére csak olyan magas költséggel valósítható meg (megalkuvás nélkül), hogy felmerül a kérdés, érdemes-e abba belevágni, vagy egy új épületet kell létesíteni.
A tejelő tehenek környezeti igénye általában nem teszi szükségessé a zárt istállók építését. (Régebben a zárt istállókat az ott dolgozó emberhez szabták.) A nyitott istállóban a tehénállományt olyan épületben helyezzük el, amelynek legfeljebb két végfala és teteje van. Tehát olyan „házat” építsünk melyben ehetnek, ihatnak és pihenhetnek, védelmet nyújtva a nyári nagy melegtől, az erős szelektől, a huzattól.



Néhány gondolattal szeretnénk hozzájárulni, hogy milyen szempontok alapján építse meg az új, kötetlen tartású istállóját az Ön és tehenei legnagyobb örömére.



Az épületen belül pihenőteret, etetőteret és közlekedő teret különíthetünk el.



Pihenőtér



Tőgyegészségügyi szempontból a pihenőboxos technológia a legkedvezőbb, mely száraz és kényelmes pihenés feltételeit megteremti. Kialakításánál (hossz-, szélességi-, magassági mérete) szempont, hogy a tehén lefekvése, felállása korlátozás mentes legyen, ugyanakkor adjon lehetőséget az állat álmában történő „átfordulására” is. A horganyzott korlátrendszer „P” alakú legyen, beépítésénél a szügytámasz kialakításáról sem szabad megfeledkezni.

Fekvőterület a közlekedő út irányába lejtsen, minimalizálja a tőgy sérüléseket, borítása történhet speciális tehén matraccal, homokkal, szalmával.



Etetőtér



Takarmány felvételt megkönnyíti az etetőasztal. Itt van lehetőég az állatok megfigyelésére, ezért annak kialakítása, mérete igen fontos. A megfelelő padlószintek kialakítása elősegíti a takarmány felvételt. A martámasz helyes elhelyezése segíti a „legelés” elvén alapuló takarmányfelvételt.

A nyári erős napsütés miatt hazánkban is kedvezőbb megoldást jelent az etetőasztal istállón belüli kiépítése.



Itatás:



Nagy vízfelületû, sekély vízmélységû (max.20 cm), gyors utántöltésû, egyszerûen leüríthető (kibillenthető), temperált, fagymentes önitatók megfelelő számú, célszerû elhelyezése biztosítja a tej legfontosabb alapanyagát. Egy önitatóra 20 30 tehenet kalkuláljunk, de minimálisan 2 darabot kell beépíteni állatcsoportonként.



Közlekedő tér:



Beton padozat saválló, nagy teherbírású betonból készüljön, legyen az egyenletes, sima felületû. Csúszásmentesítése történjen annak bordázásával – 10-12 mm mélységgel. Megfelelő lejtése javítja annak szárazon tartását. A közlekedő- és etetőút takarítása történhet traktorral, illetve beépített trágyakihúzóval.



A keresztfolyosók szélessége minimálisan 2,5 m legyen, de ha ott itató is található, akkor 3,6 m javasolt. Kialakítása olyan legyen, hogy annak tisztíthatósága minél kevesebb élőmunkát igényeljen, ugyanakkor a közlekedő folyosók takarításakor ne szennyeződjön.



Épület kialakítása:



Hőstressz káros hatásának megelőzésének legkézenfekvőbb módja, a helyes kialakítás. Istállónknak csak végfalakat építsünk, ellátva azokat a megfelelő számú kapukkal, ajtókkal. Az oldalfalak mozgatható függönyből kerüljenek kialakításra. Mozgatásuk történhet kézzel, illetve az motorizálható. Ebben az esetben alkalmazható a hőmérséklet és szélsebesség érzékelésen alapuló, mikroprocesszoros vezérlő.



A tetőzet 30% -os lejtésû legyen, vállmagasságtól függően szükségszerû hőszigetelés használatával. A tetőgerinc legyen nyitott, hosszirányú kürtővel, de az ne legyen „kalappal” ellátva.



Az épület vállmagassága legalább 3,6 m legyen. Egyéb épületektől való távolsága minimálisan érje el az épület szélességét.



További részletek személyes megkeresés alapján. Építsünk közösen kicsiben és nagyban korszerû tehénistállót.



Bujdosó István
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?