Eredményes tejtermelés az AGROKOMPLEX C. S. RT. termékeivel

Agro Napló
A hazai tehenészetek tejtermelése az utóbbi idõben ugrásszerûen fejlõdik. A megnövekedett tejár-bevétel csak a képzeletbeli jéghegy csúcsa, mert figyelembe kell venni a magas termelési szinthez kapcsolódó gazdaságos mûködést befolyásoló tényezõket. Ezek közül vannak, melyeket nem vagy csak kismértékben tudunk változtatni (energiahordozók ára, tej átvételi ára, stb.) és vannak, melyek jelentõsen változtathatóak (pl. tõgyegészségügy, tömegtakarmányok minõsége, szaporodásbiológiai helyzet, anyagforgalmi betegségek elõfordulása, stb.)
Kiemelkedő jelentőséggel bírnak az ellést követően kialakuló betegségek, melyek megjelenése nagymértékben rontja a tehenészetek gazdasági mutatóit. Ilyen esetekben csökken a fertilitás, romlanak a szaporodásbiológiai mutatók, amelyek szintén jelentős veszteségforrások, akár egy jól mûködő telepen is.

Az anyagforgalmi megbetegedések kialakulása és a laktáció elején felfutó tejtermelés mértéke elsősorban a szárazonállás során és a laktáció elején alkalmazott takarmányozással és menedzsmenttel befolyásolható.

A fentiekben felsorolt problémák megelőzésére az AGROKOMPLEX C.S. RT. takarmányozás-technológiájába szervesen beépülő speciális termékcsaládot fejlesztett ki.

Az ellés után a laktáció korai fázisában a tejtermelés hamarabb éri el a maximumát, mint a napi szárazanyag-felvétel, tehát kialakul egy táplálóanyag hiányos időszak. Ezt a tehén saját szöveteinek bontásából próbálja pótolni.

A zsírok bontása a májban történik, egy ponton túl azonban a májsejtekben felhalmozódik a zsír, ami azok funkciójának csökkenését okozza. Ilyenkor kialakul a ketózis és a mindenki által jól ismert zsírmáj szindróma.

A KE-6024-0000 Lac-Top koncentrátum speciális antiketogén adalékanyagokat tartalmaz, melyek a bendőben felszívódva gyorsan glükózzá alakulnak. Így elősegíti a zsírok lebontását, javítja az energiaellátást, niacin-tartalma fokozza a zsírok májból történő elszállítását. Etetését az előkészítés során 1 kg/tehén/nap, a laktáció első 60 napjában 2 kg/tehén/nap dózisban ajánljuk.

A nagy mennyiségben etetett, könnyen bomló szénhidrátokból rövid idő alatt felszabaduló illózsírsavak következtében kialakuló bendő pH csökkenés eredménye a bendőacidózis. Ez megelőzhető puffert tartalmazó termékeink etetésével (KP-6170-0000; KP-6110-0000; KP-6110 U000; KP 6015-NNP0 és KE-6023-0000).

A bendőacidózis a takarmányadag gyorsan bomló szénhidrát-tartalmának csökkentésével, az energiát nagyobb koncentrációban tartalmazó védett zsírok etetésével is megelőzhető.

A KE-6025-0000 Milkmaster koncentrátum 23 % nyerszsír-tartalmának 60 %-a védett formában van jelen. E termékünk etetését napi 1,5-2,5 kg-os mennyiségben javasoljuk.

Az anyagforgalmi betegségek, a negatív energiamérleg következtében kialakuló alacsony progeszteron vemhesülési problémákhoz vezethetnek. Súlyos energiahiány esetén az ivarzások nehezen észrevehetővé válnak, el is maradhatnak.

A vemhesülési eredmények romlását idézheti elő a nagymennyiségû bendőben könnyen bomló fehérje etetése. A vér és a tej karbamid-tartalma ilyen esetben megemelkedik, mely a szaporodásbiológiai mutatók romlásához vezet. Ennek megelőzésére és az összes fehérjebevitel növelésére a laktáció első felében a nagytejû állományokban nélkülözhetetlen a védett fehérje etetése. Ilyen termékeink a KE-6026-0000 By-Pro 2000 és a KE-6027-0000 Balance Pack. Etetésüket a laktáció elején napi 1-2,5 kg-ban javasoljuk a többi fehérjehordozó összetételétől függően.

„Probléma megelőző” termékeinket Partnereink széles köre eredményesen alkalmazza. Partnereink között megtalálható számos hazai kiemelkedő tehenészet is, akiknek sikereihez termékeink és szakmai segítségünk is hozzájárult. Termékeink széles választéka lehetővé teszi, hogy bármilyen felmerülő igényt ki tudunk szolgálni és helyre adaptálva segítjük annak felhasználását.

Az AGROKOMPLEX C. S. RT. célja, hogy termékeivel, magas szintû szakmai tanácsaival minél több tehenészet gazdaságos és nyereséges mûködéséhez hozzájáruljon.

Zichyújfalu, 2002. 11. 18.



Bustyaházai László
product manager
AGROKOMPLEX C.S. RT.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?