2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Éven túli lejáratú hitel kamattámogatás és egyes hitelekhez nyújtott garanciavállalás

Agro Napló
Igénylõ: Regisztrált mezõgazdasági termelõ, nyilvántartásba vett integ- rátor. Támogatási forma: Mezõgazdasági tevékenységek – növénytermelés, kertészet, állattenyésztés, vegyes-, erdõ-, és vadgazdálkodás, halászat, saját termelésû termékek elsõdleges feldolgozása is - költségeinek finanszírozására felvett hitel, kamattámogatása és ehhez kapcsolódó garanciavállalás.
Általános feltételek: A hitel beruházásra nem használható.
2002. évben megkötésre kerülő hitelkérelmek esetében a maximális összeg 200 millió Ft, integrátoroknál a felvásárlási összeg 100 %-a, maximum 750 millió Ft.

Konkrét feltételek: A teljes hiteldíjmutató 4 %-kal haladhatja meg a jegybanki alapkamatot melynek a futamidő alatt mindenkor teljesülnie kell. Futamidő: 3-6 év.
Legalább 1, legfeljebb 2 éves tőketörlesztési haladék.

Támogatás mértéke: A kamattámogatás az igényléskor érvényes jegybanki alapkamat 40 %-a.
Agrárvállalkozói Hitelgarancia Alapítvány és a Hitelgarancia Rt. kezességvállalása maximum 80 %-os mértékû lehet. A kezességvállalási díj 50 %-a támogatásként visszaigényelhető.

Igényelhető: A hitelkérelmek benyújtása folyamatosan történik, a pénzügyi intézmények által előírt példányban és tartalomban, valamint a Megyei Földmûvelésügyi Hivatal záradékával ellátva. A kamattámogatást és a kezességvállalási díj támogatást az illetékes adóhatóságtól lehet igényelni a teljesítést követően a megyei Földmûvelésügyi Hivatal igazolásával.

Ellenőrzi: Illetékes adóhatóság. A jogosulatlanul igénybevett támogatás visszafizetését az adóhatóság rendeli el.

Információ: Hitelintézetektől, pénzügyi vállalkozásoktól és a falugazdászoktól.

Varga Gábor
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?