Hatékony, könnyen alkalmazható, megbízható... Egészséges állat = egészséges étel

Agro Napló
„ A hatékony élõvakcinák fejlesztését a WHO (az ENSZ egészségügyi szervezete) is elismeri, mint a gazdasági haszonállatok szalmonellózisa elleni átfogó védekezési stratégia részét.”Cooper, G.L. és mtrsai. (1994.) A Lohmann Animal Health 2002. áprilisában bevezette a magyar piacon eddig egyedülálló élõ TAD Salmonella vac® E vakcináját. A Nyugat-Európában már piacvezetõ új készítmény a baromfi szalmonella-gyérítési programok egyik leghatékonyabb eszköze.
Az enterális bakteriális surveillance keretében Magyarországon 2000-ben 13.560 Salmonella fertőzöttséget derítettek fel. Ez ugyan 14.8 %-kal kevesebb, mint az előző évben, de riasztó, hogy az élelmiszerek által terjesztett közösségi és területi járványok és a hozzájuk tartozó esetek kb. 54 %-ában a fertőzés baromfihús illetve tojás fogyasztására volt visszavezethető. Nem csoda hát, hogy a magyar piacon is nagy örömmel fogadták a Lohmann Animal Health új, hatásos vakcináját.

A vakcináról tartottak a közelmúltban sajtótájékoztatót a cég képviselői. Elmondták többek között, hogy a gyártó a cuxhaveni központú német vállalat, a Lohmann Animal Health GmbH, mely piacvezető a baromfivakcinák és takarmánykiegészítők (vitaminok, aminosavak, aromák, antioxidánsok, szinezékek, probiotikumok stb.) piacán.

A készítmény már több országban bizonyította, hogy hatékony, hiszen a vakcinázott állatok a termelési ciklusuk végéig védettek maradnak akár a természetes, akár a mesterségesen előidézett SE fertőzésekkel szemben. Könnyen alkalmazható: az előírás szerint az ivóvízben háromszor itatva nem igényel különös munkaszervezési többletkiadást, illetve időbeli ráfordítást és az állatoknak sem jelent stresszt. Megbízható, mert csökkenti a vad törzsek megtelepedését, genetikailag stabil. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a vakcinázott állatok súlyos, kísérletes SE fertőzéssel szemben is védettek voltak a termelési ciklus végén. A fertőző törzs perzisztenciája a májban gátolt, ürülése pedig 180-szor kevesebb. Mivel a törzs érzékeny a környezeti hatásokra, túlélése a külvilágban jelentősen lerövidül. A készítmény kielégíti a Salmonella mentesítés követelményeit. A Salmonella hordozás és ürítés csökkenése a fertőzési lánc megszakadását eredményezi egy baromfiállomány esetében. Végül pedig csökken a fertőzött állati eredetû élelmiszer aránya.

Természetes persze az, hogy a vakcinázási program sikere nagymértékben függ a termelő állományok tartási és higiéniai feltételeitől.

A Lohmann Animal Health salmonella-gyérítési programjának két fő terméke a már 2000-től kapható TAD Salmonella vac® T (Salmonella Typhimurium ellen) és a 2002. áprilisától bevezetett TAD Salmonella vac® E (Salmonella Enteritidis ellen) értékesítését Magyarországon kizárólagos joggal a komáromi székhelyû Program 2000 Kft. végzi, melynek szakemberei minden, a termékekkel kapcsolatos, kérdésre szívesen válaszolnak.



(x)
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?