2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Integrált napraforgó termesztés

Agro Napló
Kevesen emlékeznek ma már arra, hogy a napraforgó termesztés integrációja a '70-es évek közepén kezdõdött. A termelési rendszerek szervezõdése is erre az idõszakra tehetõ. A rendszerbe vont gabona termesztés elõnyei, a nagy teljesítményû gépek megjelenésével mind nyilvánvalóbbá váltak, ugyanakkor az is nyilvánvalóvá vált, hogy a kalászosok és a kukorica mellett szükségeltetik egy harmadik növény is, mely többek között ezen kultúrák elõvetemény szerepet is betölti.
Ezidő tájt a feldolgozó ipar alapanyaghiánnyal küszködött, és így a kölcsönös érdekazonosság eredményeként megkezdődött a napraforgómag termesztés integrációba vonása. Az integrálás eredményeként a vetésterület a kezdeti 70.000 hektárról 500.000 hektárt is megközelítő nagyságra nőtt.
Az integráció napjainkban is folytatódik, igaz helyenként más szereplőkkel és más körülmények között. A termelők számának többszöröződésével egyidejûleg többszöröződött a integrátorok száma is. A legnagyobb országos integrátorok, a KITE, az IKR, a GITR mellett igen jelentős számú térségi és helyi integráció szerveződött. Ezen kisebb integrátorok sok esetben csak és kizárólag napraforgómag termelésre alakultak és tevékenységük egy vagy néhány falu területére terjed ki. Az integrációban résztvevők – termelők, integrátorok, feldolgozók – érdekeinek, érdekeltségének kell érvényesülnie ahhoz, hogy ez a termelési konstrukció életképes maradjon és tovább éljen, a folyamatosan változó közgazdasági és piaci viszonyok mellett is.

Tagadhatatlan, hogy a résztvevők parcionális érdekeit, kockázatvállalását esetenként nem könnyû összeegyeztetni és ezért egyes résztvevők időlegesen, vagy véglegesen kiválnak az integrációból, de sokan csatlakoznak is hozzá. Az integráció évtizedes létezése igazolta, hogy hosszú távon érvényesül a közös érdekeltség és nem sérülnek a résztvevők piaci érdekei. Esetenként sajnos ez is előfordul. Tudomásul kell azonban vennünk, hogy más ágazatokhoz hasonlóan a növényolaj ágazatban is egyre élesebb a piaci verseny, és nem csupán a külpiacon. A világpiaci ár változásai néhány hónapos késéssel ugyan, de nálunk, a super-hipermarketek polcain is éreztetik hatásukat. Hasonló helyzet tapasztalható az olajmagvak feldolgozása során keletkező ikertermék a fehérjetartalmú takarmánydara piacán is, ahol az import fehérjetakarmány árak is jelentős befolyással bírnak.

Korábban a Cereol az adott naptári év elején, a vetés előtt fix árat ajánlott a szeptemberben betakarításra kerülő napraforgómagra. A betakarítást követően a szerződött magmennyiséget kifizette, majd a következő év szeptemberéig értékesítette a több tízmilliárdos magkészletből származó olajat és darát.
Egy viszonylag védett hazai piac és a jelenleginél lényegesen alacsonyabb szintû nemzetközi növényolaj termelés mellett mintegy másfél évre előre történő magár fixálás elviselhető kockázatot képviselt. A 90-es évek végétől a világ olajmag termelése tartósan 300 millió tonna felett van. Ez a nagyságú olajmag termelés tartós kínálati piacot eredményez. Egyes olajmagvak termésingadozása – így tavaly a napraforgómag termelés csökkenése – időlegesen eredményezhet jelentős ármozgást, de nem hosszú ideig, a tapasztalatok szerint legfeljebb a déli féltekén történő betakarításig. Erről az elmúlt három év óta tartó, tartósnak ítélt tendenciáról a feldolgozó Cereolnak kötelessége tájékoztatni integrációs partnereit. Ezt tettük és tesszük folyamatosan. Jó dolog, hogy a termelők a növényolaj komplexum ártendenciáiról egyre több forrásból juthatnak információkhoz. Lehetőségük van arra, hogy eldöntsék; a betakarítást követően azonnal, vagy a következő évben értékesítsék árujukat. Tették ezt néhányan az elmúlt szezonban is, ez év január-februárjában kisebb tételek forogtak a piacon. Ez azonban úgy gondoljuk, néhány évig még nem válik általános gyakorlattá, de Uniós tagságunk után minden bizonnyal nő azok száma, akik nagyobb kockázatot is vállalva kivárnak.

Addig is a Cereol, mint az integráció azon tagja, amelynek feladata, hogy a partnerek által megtermelt napraforgómagot felvásárolja, és feldolgozza, továbbra is kész arra, hogy feladatának eleget téve, szerződést kössön a 2002-es év szeptemberében betakarításra kerülő napraforgómag átvételére. A korábbiakban vázolt, mind a világ-, mind a hazai tőzsdei jelentésekben nyomon követhető ármozgások miatt azonban nem tudja megítélni a világ 2002. évi olajmag és napraforgómag termését, következésképpen a 2003-ra várható világpiaci árakat sem. Azt javasolta partnereinek, hogy a napraforgómag felvásárlási árát augusztusban a napraforgóolaj közeli határidőkre jegyzett világpiaci árát is figyelembe vevő képlet alapján határozzák meg.

Ez az ajánlat hasonlít a 2001. évi ajánlathoz, azonban annál egzaktabb, és nyomon követhetőbb.
Nem vitatjuk, ez az ajánlat eltér a 90-es években megszokott fix ajánlattól. A Cereol által termelt olaj értékesítésénél pedig azt eredményezi, hogy a korábbi másfél évről egy évre csökken az értékesítési árbizonytalanság. A Cereol szerződéses ajánlata az integrációban résztvevő termelők részére változatlan értékesítési biztonságot nyújt. A betakarítást követően a Cereol átveszi és kifizeti a szerződött napraforgómag ellenértékét. Szerződéses ajánlatunkban az egyéb kondíciók változatlanok, kivéve a fizetési határidőt, mely csökken és a számla kézhezvételét követő 10 napon belül válik esedékessé.

Cereol Rt.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?