LUCERNASZENÁZS-KÉSZÍTÉS korszerûen

Agro Napló
Magyarországon a szálastakarmányok döntõ többségét a gyep-és a lucerna adja. Idõjárási viszonyaink között a gyep jelentõs részét szénaként takarítjuk be és csak kisebb hányadából készítünk szenázst. A lucerna esetében azonban más a helyzet, a mivel téli tárolásra szánt lucernát, betakarítás során gyakran az idõjárási és a betakarítási veszteségek csökkentése érdekében, valamint utolsó növedék esetén, értékmentés céljából a széna mennyiségének rovására nagyobb tételben tartósítjuk szenázsként.
A lucernaszenázs-készítés folyamatában a kaszálás rendrevágással kezdődik. Erre a célra a dobos és tárcsás vágószerkezettel szerelt rotációs kaszák jól használhatók. Míg a méreteiben nem nagy és tagoltabb területek esetében a kisebb, 1,6-2,4 m munkaszélességû függesztett változatok eredményesek, addig ellenkező esetben a nagyobb, 2,8-4,2-5,0 m munkaszélességû vontatott kaszák üzemeltetése ad optimális megoldást. A tárcsás rendszerû munkagépek esetében a minél gyorsabb vízleadás érdekében a rendterelő lemezeket a legnagyobb szélességre célszerû állítani, a rendrevágott lucerna vízleadásának gyorsítása érdekében pedig, ajánlatos gumihengeres szársértővel szerelt változatokat használni.
A tárcsás kaszák után visszamaradt terített, ill. a dobos kaszák utáni keskeny rendeket 50-65 % nedvességtartalom elérésekor célszerû - a következő munkamûvelet az 1,4-2,0 m munkaszélességû rendfelszedés megfelelő minőségben és teljesítménnyel történő elvégzéséhez és annak figyelembevételével - összerakni. Erre a célra a vezérelt ujjas, különböző munkaszélességû, kisebb függesztett, vagy nagyobb vontatott rendrakó gépeket alkalmazhatjuk, mivel a nedves anyag nagyobb tömege miatt a csillagkerekes gépek nem tudnak megfelelő minőségben dolgozni.
A kisebb állatállománnyal rendelkező vállalkozások a szenázsnak szánt lucerna felszedését és szállítását rendfelszedő pótkocsik, szeletelő berendezéssel szerelt változataival oldhatják meg. Az aprítás mértéke az alkalmazott maximális késszám mellett 50 mm körüli. Ugyancsak ezen vállalkozások tudják előnyösen használni a kisebb teljesítményû, rendfelszedővel szerelt függesztett szecskázó gépeket, melyek tárcsás aprítóval vannak felszerelve. A beállítható szecskahosszúság 4-20 mm között változtatható, az ennél nagyobb értéket késleszereléssel lehet megvalósítani. Ezeknek a kisebb teljesítményû, tárcsás szecskázóknak az üzemeltetéséhez 57- 80 kW motorteljesítményû traktorok is megfelelnek. A betakarított anyag szállítása szinkron-járatott, térfogatnövelő egységgel kiegészített, traktoros pótkocsikkal oldható meg.
A nagyobb állatállományoknál, az 500-1000 tehén tartása esetén szükséges nagyobb mennyiségek betakarításakor, a mûvelet teljesítményére és munkaminőségére vonatkozó igényeit a vontatott tárcsás, vagy mellső függesztésû, aprítóval szerelt szecskázók elégítik ki a legjobban. Mivel a nagyobb, 30-35 t/h tömegteljesítmény magasabb hajtási teljesítményt is igényel, ezért ezen gépek üzemeltetéséhez a 115-170 kW motorteljesítményû, nehéz-univerzális traktorok alkalmasak. A silózott anyag szállítását és a silókazal töltését, valamint tömörítését ebben az esetben már igényesebben kell megszervezni. A szállítást a már említett billenőszekrényes traktoros pótkocsik térfogatnövelt változataival - azokat megfelelő darabszámban alkalmazva - a mûvelet biztonságosan elvégezhető.
A nagyméretû, 1.000-nél több tejelő tehenet tartó vállalkozások rendszerint magajáró szecskázókkal végzik a rendfelszedést. Ezen magajáró gépek többsége dobos aprítószerkezettel készül és gépcsalád elven van kialakítva, ami azt jelenti, hogy közel azonos konstrukciós és szerkezeti elemekből épülnek fel, csak komfortfokozatukban és beépített motorteljesítményükben térnek el egymástól. Az újabb motorfejlesztések eredményei következtében, ma már minden típusban nagy nyomatékrugalmasságú, ill. állandó teljesítménnyel dolgozó motorokat találhatunk. Ennek köszönhetően az elérhető tömegteljesítmények is jóval magasabbak, a beépített motorteljesítménytől függően értékük a 80-120 t/h-t is elérheti. A gépek megfelelő tömegteljesítményének biztosításához célszerû a nagy, 3,6-4,2 m munkaszélességû rendfelszedőket alkalmazni és a lucernát pedig, ebben a tartományban kettős rendekbe rendezni. A szállítási feladatok és a silókészítés a nagy tömegteljesítmények miatt jelen esetben, már nagyon komoly felkészültséget és szervezőmunkát kíván. A szállítást nehéz univerzális traktorokhoz kapcsolható térfogatnövelő egységgel szerelt két pótkocsis változatokkal, vagy hasonlóan térfogatnövelt billenőszekrényes tehergépkocsikból és pótkocsikból álló szerelvényekkel oldhatjuk meg.
Az újabb fejlesztésû, állandó bálakamrás, hengeres bálázógépek szeletelős és szeletelő nélküli változatai egyaránt alkalmasak szenázskészítésre. A lucernát a korábban már említett 50-65 % nedvességtartalom elérésekor a rendről felszedjük és ezen az állandó bálakamrás hengeres berendezésekkel bebálázzuk. Fontos szempont, hogy a szükséges bálatömörséget a kezelési utasításban megadott legnagyobb értékre állítsuk be, vagyis olyan állapotot hozzunk létre az anyagban, melynek köszönhetően a bálában csak minimális levegőmennyiség marad, és az is a fermentáció folyamán felhasználódik. Amennyiben a gépen szeletelőberendezés is van, azt célszerû a legnagyobb késszámmal üzemeltetni annak ellenére, hogy ez kissé több energiafelhasználást fog eredményezni, de ezáltal a következő, kiosztási munkamûvelet praktikusabban és könnyebben oldható meg. Az ezzel a módszerrel elkészített bálákat, vagy a területen közvetlenül fóliába csomagoljuk és azután szállítjuk a tárolás helyszínére, vagy a csomagolás megóvása érdekében célszerûbb a bálákat közvetlenül a tárolási helyre szállítani és a csomagolást ott elvégezni. A csomagolóanyag épségére nagy gondot kell fordítani, mivel a fólia megsérülése következtében káros romlási folyamatok indulhatnak be, melyek a tartósított tételek tönkremeneteléhez vezethetnek. A fermentációs folyamatok elindításához és levezényléséhez különböző halmazállapotú, baktérium- és enzimösszetételû tartósítószereket használhatunk. Az adalékanyagos kezelés és a csomagolás költségnövelő tulajdonsága ellenére garantálja a minőségileg tökéletesebb takarmányok előállításának lehetőségét még a nehezen erjeszthető anyagok esetében is
A térfogattömeg alakulása a szárazanyagtartalom függvényében Megfelelő nagyságú tárolóhely esetén a becsomagolt bálákat egyedileg célszerû tárolni. A hengeres bálák csomagolására 57 kW motorteljesítményû traktorral üzemeltetett, hidromotoros meghajtású, vontatott vagy függesztett gépeket alkalmazunk, a befedésre használható UV-stabil fólia 0,025-0,030 mm vastagságú és 500-750 mm szélességû tekercsekben áll rendelkezésre.
A különböző felhasználásra szánt bálák befedése, a tárolási időtől és az átfedési tényezőtől függően a gyakorlatban 24, 36 és 48-as tekercselési fordulatszámmal történik. A mûvelet alkalmával felhasználásra kerülő csomagolóanyag hossza az előfeszítést is figyelembe véve 75-180 m/bála között változik. Nagyobb mennyiségû hengeres, vagy szögletes bálák betekercselésére a csoportos rendszerû, magajáró bálacsomagoló berendezéseket használjuk. Ezek a gépek a tárolás helyszínén üzemeltethetők és velük az igényeknek megfelelő mennyiségû bála csomagolható akár 50-100 m-es csoportokba. A berendezések nagyobb csomagolási teljesítménnyel és lényegesen jobb fajlagos energia- és fóliafelhasználási mutatókkal dolgoznak. A nagyüzemi igényeknek megfelelő lucernaszenázs készítéséhez a szögletes nagybálázó gépek használhatók optimálisan. Lucernaszenázs készítésekor ezeknek a nagybálakészítő gépeknek a teljesítménye a magajáró szecskázógépekhez hasonló, következésképp ebben az esetben magasabb szinten kell megszervezni a szállítást, a rakodást és az egyéb munkamûveleteket. Itt is fontos szempont, hogy a bebálázott anyag 6 órán belül kazalozásra és legkésőbb 3 órán belül becsomagolásra kerüljön.
Összefoglalásképpen megállapíthatjuk, hogy lucernaszenázs készítésekor függetlenül attól, hogy milyen technológiai változatot alkalmazunk, a technológiai előírások betartása a készített takarmány minőségét tekintve alapvetően meghatározó. Gondos munkával, a technológiai fegyelem pontos betartásával azonban a gyakorlathoz képest lényegesen jobb minőségû takarmány készíthető, melynek etetése az állati termelés növekedését fogja eredményezni.
/dr. Bellus Zoltán/
/dr. Kelemen Zsolt/
FVM Mûszaki Intézet - Gödöllő FVMMI GM Kht. - Gödöllő
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?