2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Merre tart a világ baromfitenyésztése?

Agro Napló
A világ baromfiipara folyamatosan a hatékonyság növelésére kényszerül. A termelési paraméterek javításának egyik „kézenfekvõ” eszköze a forgalmazott fajták, hibridek teljesítményének javítása, az input költségek csökkentése érdekében, ezért komoly nyomás nehezedik a baromfitenyésztõ cégekre a hibridek termelési képességének a folyamatos növelésére. Ez nem csak a naturális paraméterek (hizlalás, tojástermelés teljesítménye, takarmányértékesítés, elhullás, stb.) növelésére irányul, de termék biztonságát garantáló paraméterek teljesítésére is (betegségektõl való mentesség, nagyobb ellenálló képesség, stb.).
A hatékonyság fokozásának egyik eszköze a koncentráció, a globalizáció, ezért az elmúlt évtizedben jelentős cégfúziók zajlottak le, a baromfiipar vezető integrációi tovább nőttek, és egyre inkább nemzetközivé váltak. A baromfitenyésztés követte a baromfiipar koncentrációját és a baromfitenyésztő cégek száma jelentősen csökkent, közülük sok az ipar nagy integrátorainak tulajdonába került. A brojler és tojóhibrid tenyésztésben néhány cég uralja a világ baromfiiparának meghatározó részét, míg a többi cég, kisebb termelési kapacitással inkább a választék bővítésében, speciális programok kiszolgálásában vesz részt. Ezt az is elősegítette, hogy a baromfitenyésztés költségei is jelentősen nőttek, így a folyamatos és állandó teljesítménynövelési kényszernek csak azok a cégek tudtak megfelelni, amelyek a baromfitenyésztés biológiai alapjait létszámban növelni tudták (pedigré állományok) és be tudták vezetni a legkorszerûbb módszereket (takarmányértékesítési tesztek, nagy létszámú utódtesztek, életképesség növelése, betegségek elleni rezisztencia, biotechnológia alkalmazása, stb.).



A hagyományos tenyésztési eljárások mellett (populáció genetika) elindult a biotechnológia alkalmazása is, amely a következő két évtizedben kiemelt szerepet fog játszani, az ismert ellenérzések ellenére is. A géntérképek használata, a segítségükkel végzett szelekció gyakorlati eljárássá válik, ami tovább fogja gyorsítani a genetikai előrehaladást, és egyúttal elősegíti a fajtavédelmet is (fajták azonosítása). A genetika dinamikus fejlődése komoly szerepet fog játszani a baromfi betegségek megelőzésében, a rezisztens baromfitörzsek kialakításában. A biotechnológia további fejlődése a baromfitakarmányozás hatékonyságát és a környezetvédelmet is szolgálja. Ugyanakkor az állatvédelem erősödése is jelentősen befolyásolja a forgalmazott fajtákkal, hibridekkel szembeni elvárásokat, de természetesen ez elsősorban az alkalmazott tartástechnológiai módszereket, eszközöket fogja alakítani.



A baromfitenyésztőket és termelő cégeket egyre több oldalról éri nyomás a nagyüzemi termelés csökkentésére, a természetes baromfihús termelés növelésére. Ennek köszönhető a hagyományos termelési technológia terjedése, elsősorban nyugat-európában (Label Rouge, free range product), de ez a termelési rendszer már Magyarországon is elindult (Red Master program), amely szabályozott és ellenőrzött keretek között biztosítja a drágább, de természetes baromfihús előállítását. A nagyüzemi baromfiipar és a fogyasztók elvárásai közötti kompromisszumnak, „köztes” terméknek tekinthető a „tanúsított baromfi” előállítása, amely hosszabb hizlalási idő mellett (56 nap) érettebb húst biztosít, kisebb elhullással, olcsóbb takarmány felhasználásával, és jobb vágási kihozatallal. Ez a termék drágább a nagyüzemi előállítású baromfihúsnál (10-20 %), de jóval olcsóbb a hagyományos szabadtartással előállított termékeknél. A baromfitenyésztés (elsősorban a kisebb cégek) ezeket a speciális igényeket szolgálják ki a megfelelő fajtákkal.



A világ baromfitenyésztésében korábban jellemző volt, hogy a tenyésztő cégek mind húshibridek, mind tojóhibridek előállításával foglalkoztak. A cégek többsége ma már „csak” az egyik tenyésztése mellett döntött az élesedő verseny és a rendelkezésre álló tenyésztési kapacitások hasznosítási kényszere miatt. A baromfitenyésztő cégek közül, mid a brojler, mind a tojóhibrid forgalmazásában 3-4 cég uralja a világpiacot. A brojler tenyésztésben az Aviagen csoport (Ross, Arbor Acres, Indian River) és a Tyson Foods (Cobb) uralja a piac kétharmadát, míg a fennmaradó részen osztoznak a többi cégek (ISA Shaver, Hybro, Avian). A tojóhibrid tenyésztésben hasonló módon a Shaver, a Hy-Line, a Dekalb adja az értékesítések meghatározó részét. A pulykatenyésztést a British United Turkey dominálja. A víziszárnyas tenyésztésben jobban megoszlik a piac a tenyésztő cégek között és gyakori a „cégek saját tenyésztése” is. A húskacsa piacon a Cherry Valley erős pozíciókkal rendelkezik.



A tenyésztő cégek a baromfiintegrációk számára hosszú távú szerződéssel biztosítják, cégmérettől függően a nagyszülő, illetve szülőpár állományokat. Míg a nagyszülő állományok szállítása a baromfitenyésztő cégtől közvetlenül történik, addig a szülőpár előállítás gyakorta az integráción belül, vagy a baromfitenyésztő cégek közös vállalatain, regionális „elosztóin” keresztül történik.



A baromfitenyésztő cégek a hibrideket felhasználó integrációkkal szoros kapcsolatot tartanak, hiszen a piaci, fogyasztói igényeket, a feldolgozóipar elvárásait ezek közvetítik számukra. Ennek megfelelően folyamatos a kölcsönhatás a baromfitenyésztő cégek és a termékeket értékesítő integrációk között.



A magyar baromfiipar cégei alapvetően igazodnak a világ baromfiiparának trendjeihez. Az iparág nagyfokú export orientáltsága, a nyugat-európai kiviteli lehetőségektől való függőség és a belföldi piac igénye egyaránt szükségessé teszi a legkorszerûbb fajták, technológiai eszközök és eljárások alkalmazását. Ennek megfelelően cégeink a legkorszerûbb fajtákat használják. A brojler termelés alapvetően a Bábolna Baromfitenyésztő Farm Kft. által előállított Ross és Arbor Acres szülőpár fajtákra alapozott, amelyek a magyarországi termelés 75-80 %-át adják. Emellett más fajták szülőpárja is importra kerül és alkalmanként brojler keltető tojást is hozumk be, így más fajták is kipróbálásra kerülnek (Shaver, Cobb, Hybro, illetve hagyományos szabadtartású fajták – ISA JA 57, Sasso).



A tojóhibrid piacot alapvetően 3 fajta határozza meg. A Magyarországon 3 évtizedes tenyésztési hagyománnyal rendelkező Tetra-SL mellett Hy-Line Brown és Shaver fajták adják a tojástermelés meghatározó részét.



A pulyka termelésben a meghatározó fajta a BIG 9-es, amely mellett a Hybrid Turkey is újra megtalálható. A víziszárnyas tenyésztés részben magyarországi fajtákra alapozott (Hortobágyi Fehér Húslúd, Kolos Agro Kft, Babati fajták), de egyre erőteljesebb az import is (Gourmaud, Grimaud, Cherry Valley, Sepalm).



A világban elterjedt és használt baromfifajtákról adnak áttekintést a következő táblázatok, amelyekben a Magyarországon közismert és közkedvelt fajtákat kiemeltük.







BROJLER FAJTÁK
Tenyésztő cégFajtaHibrid
Merial Ltd.ISAVedette
    ISA JA 57
    Acoblack P6N
    ISA 20
    ISA 30 MPK
  ShaverStarbro
    Minibro
    Redbro
    Color-Pac
    Tropicbro
  HubbardHubbard Hi-Y
    Hubbard Roaster
    Hubbard Classic
Tyson FoodsCobbCobb 500
  Cobb-VantressCobb 500 gyors tollasodású jérce
    Cobb 500 lassú tollasodású jérce
    Cobb 500 kakas
NutrecoEuribridHybro N
    Hybro G
    Pilch
AviagenRossRoss 208
    Ross 308
    Ross 508
    Ross PM 3
    Indian River
  Arbor AcresClassic
    Yield
Peterson FarmsPetersonPM
    PMM
    PF
Avian Farms Inc.AvianAvian 24 K jérce
    Avian 34 K jérce
    Avian 43 K jérce
    Avian Maine kakas
AnakAnakAnak-White B
    Anak-40-Red
Dominant Ltd.DominantDominant Broiler Br-11 (fehér)
    Dominant Broiler RED-22 (vörös)
Kabir Chicks Ltd.KabirLabelle Rouge
    Labelle Kabir
    SK88
    K39
SassoSasso'Label Rouge' típus
    'Farm Chicken' típus
  • A kiemelt fajták jellemzők a magyar baromfiiparban




  • TOJÓHIBRID FAJTÁK
    Tenyésztő cégFajtaHibrid
    MerialISAISA Brown
      ShaverStarcross 566 (fehér)
        Shaver White
        Shaver 2000
        Starcross 579/

    Shaver Brown
      BabcockB300/ISA White
        B380 (barna)
      HubbardGolden Comet (barna)
    Lohmann-

    Wesjohann Group
    H&NNick Chick (fehér)
        Brown Nick (barna)
        Tint Nick
      Hy-LineW-36
        W-77
        W-98
        Hy-Line Brown
        Hy-Line Silver Brown
        H-Gray T
      Lohmann

    Tierzucht
    Lohmann White-LSI
        Lohmann Brown
        Lohmann Silver Brown
        Lohmann Tinted
    ToshokuDekalbDekalb XL (fehér)
        Dekalb Delta White
        Dekalb Beta (fehér)
        Dekalb Amber
        Dekalb Black
        Dekalb Gold
    NutrecoEuribridHisex White
        Hisex Brown
    Hendrix Poultry BreedersHendrixBovans White
        Bovans Brown
        Bovans Goldline
        Bovans Nera
    AnakAnakYaffa Colour Sex B
        Yarkon Tint T
    Bábolna Rt.TetraTetra-SL
        Harco
    Dominant Ltd.DominantDominant brown D-102
        Dominant white D-529
    • A kiemelt fajták jellemzők a magyar baromfiiparban




    PULYKATENYÉSZTÉS
    Tenyésztő cégFajtaHibrid
    NutrecoHybridHybrid Euro FP
        Hybrid Medium
        Hybrid Grade Maker
        Hybrid Converter
    AviagenNicholas300
        700
    MerialBUTBUT 8
        BUT 9
        BIG 5
        BIG 6
      BUTABIG 6
        BIG 9
    • A kiemelt fajták jellemzők a magyar baromfiiparban




    KACSATENYÉSZTÉS
    Tenyésztő cégFajtaHibrid
    Nickerson GroupCherry ValleyPekin SM2 (hústípusú)
        Pekin CV 2000 (tojástermelés)
    Grimaud Frères SAGrimaudMuscovy Canedins R-31
        Muscovy Canedins R-41
        Muscovy Canedins R-51
        Barbary Canedins R-61
        Mule Hytop
        Pekin Star
    BroholmBroholmBroholm-Danduck B 200
        Broholm-Danduck L 220
    SassoSepalmMules Albasters (F30A, F32A)
        Mules Ebonies (F30E, F32E)
        Mules Gringos (F30G, F32G)
    Georg Stolle Group



    Seddiner Zucht- und

    Mastenten GmbH
    Pekin Stolle Seddin Vital



    • A kiemelt fajták jellemzők a magyar baromfiiparban




    LÚDTENYÉSZTÉS
    Tenyésztő cégFajtaHibrid
    BroholmBroholmBroholm-Dangeese Quick Grower
        Broholm-Dangeese Super Grower
        Broholm-Dangeese Normal Grower
        Broholm-Dangeese Compact Grower
        Broholm-Dangeese Super Compact
    SassoSepalmMediopalm
        Maxipalm
    Gourmoud   
    • A kiemelt fajták jellemzők a magyar baromfiiparban
    Címlapkép: Getty Images
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    Agrárszektor Konferencia 2024
    Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
    EZT OLVASTAD MÁR?